"Biztos vagy benne, Orbán?" – szólt az üzenet angolul a tapsrend alatt. Egy másik darab végén pedig arra kérték a színészek a magyarokat, hogy ne legyenek közömbösek.

A Magyar Rádió egykori szerkesztője, Sándor Erzsi újságíró számolt be a Facebook-oldalán kedden késő este, hogy a Nemzeti Színházban zajló nemzetközi színházi fesztiválon (MITEM, amit Vidnyánszky Attila szervez évről évre) a Vilniusi Városi Színház színészei az előadásuk végén (Delhi tánc, rendezte: Oskaras Koršunovas) meglepő tapsrenddel készültek. 

Orbánnak üzent Vidnyánszky fesztiválján két litván színház – fotó

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója beszédet mond a VIII. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó hivatalos megnyitóján a Nemzeti Színház előtt 2022. április 20-án.

Fotó, címlapkép: MTI/Kovács Tamás

A színészek meghajlás helyett estek össze, keltek fel, estek össze megint, mint akiket golyó talált el (a végén a földön maradtak), mögöttük egy képen pedig az "Orbán, are you sure? Hungary 1956 – Ukraine 2022" felirat volt látható az 1956-os magyar forradalom és Ukrajna 2022-es orosz inváziójának fotói mellett.

A hvg.hu idézi Sándor Erzsit, aki szerint amíg a vetítés tartott – folyamatosan változó fotókkal –, a nézők jó része elhagyta a termet, a beszámoló szerint Rátóti Zoltán, a Színház- és Filmművészeti Egyetem modellváltás után kinevezett rektora is így tett. 

A MITEM fesztivál honlapján írtak szerint a rendező Koršunovas munkásságát számos díjjal és elismeréssel jutalmazták az elmúlt évtizedek során, Európa-díjat kapott, elnyerte az Edinburghi Fesztivál fődíját, a francia állam Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi fokozatát, valamint a Mejerhold-díjat is.

A fesztivál honlapján többek közt az olvasható a rendezőről, hogy szerinte a modern színháznak tükröznie kell a mindennapjainkat, sőt, nem árt "néha fejhosszal előrébb lennie, hogy figyelmeztetésképpen megjósolja a jövőt."

Koršunovas darabjával párhuzamosan a Nemzeti Színház nagyszínpadán egy másik litván együttes, a Klaipèda Drámai Színház a Léna lábai közt, avagy „a szűz halála” című darabját játszotta, és ott sem volt szokványos a tapsrend: a színészek egy magyar nyelvű, "Magyarok, ne legyetek közömbösek!" táblával és ukrán zászlókkal üzentek a közönségnek. Erről az akcióról a hvg.hu közölt egy olvasói fotót.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Na ezeknek a vendégművészeknek sem kell tartani attól, hogy a közeljövőben meghívják őket a kormány ukránjának a rendezvényeire.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@Namely: Ha már történelem. Tetszik emlékezni a magyarok kalandozásaira anno? És a szomszéd népek imájára? "A magyarok nyilaitól ments meg uram minket"! Lehet, hogy maga ukránokkal találkozott 56-ban, én Budán inkább kis termetű mongoloid tipusú katonákkal, akik még oroszul sem nagyon értettek. Nem is lehetett őket meggyőzni hogy most nem Szuezben vannak.Talán az ukránok nem keverték volna össze november végén minusz pár fokban Európát, és Szuezt!
Németh István
@Nessy: a @Namely helyett is > 1.) a II. ukrán front, önmagában is kevert századokból és ha jól tudom ezredekből állt '56-ban megint csak un. kevert hadosztály jött azt hívén Szuezben vannak! Az akkori Szovjet vezetés szándékosan kevert hadosztályokat küldött! Ezzel biztosítva az esetleges felesleges és zavaró információ áramlást! Ezt ma nehéz lenne véghezvinni! Hogy momgol, kazah, belorusz , ukrán katonák lődörögtek a budai utcákon egy dolog, SZOVJETEK voltak ami nagyon nem ugyan az mint az orosz! DE az ukrán front az Ukrán tetvekből, gyilkosokból állt,mint ahogy ma is azok szar erőszakos moslék ganajok! Tisztelet a kivételnek! ÉS ezek tudod kik, akik az oroszok felé menekülnek! Ezek vannak többségben mint ukrán "nemzetiségűek" mint a svábok nálunk! kb. hasonló a helyzet! ÉS!!! a @Maccska: cicamicának most ippeg igaza is van!
Németh István
De a vidnyánszki azért akkor is menjen a picsába az északi haverjaival együtt és az anyucinak üzengessen!
Nessy
@Németh István:Ilyen határtalan gyűlöletre nincs mit válaszolni. Legyen néked a te igazad szerint.
Németh István
@Nessy: Nem gyűlölet, száraz tények! ÉS engedtessék meg mindenkinek, hogy akit nem kíván semmiféle szinten - amire nyilván az ismeretei alapján meg van az oka - kedvesként, vagy akár megtűrtként > NE KEZELJE! Még akkor sem, ha emberből van az illető (illető csoport, stb.)
Namely
@Nessy: "Ha már történelem. Tetszik emlékezni a magyarok kalandozásaira anno? És a szomszéd népek imájára? " A magyarok nyilaitól ments meg uram minket"!
Igen, de ez hogy jön ide?
"Lehet, hogy maga ukránokkal találkozott 56-ban, én Budán inkább kis termetű mongoloid tipusú katonákkal, akik még oroszul sem nagyon értettek. Nem is lehetett őket meggyőzni hogy most nem Szuezben vannak.Talán az ukránok nem keverték volna össze november végén minusz pár fokban Európát, és Szuezt! "
Azok krími tatárok lehettek, akik Ukrajna területén élnek.
De ez megint nem értem, hogy jön ide.
Az ukránokat ártatlan báránykáknak beállítani elég nagy aránytévesztés, tekintettel arra, hogy a "narancsos forradalom" után pár évbe telt, hogy polgárháború alakuljon ki egy olyan helyen, ahol korábban béke volt. Az ukránok egy kisebbrendűségi komplexussal megáldott, önállóan soha nem boldoguló, szolganép, amelyik akkor érzi jól magát, ha megmondják neki, mit csináljon.
Az ukránok éveken át rúgták a nemzetiségeket, akik szerencsétlenségükre egy országba kerültek velük, és a Szálasi-szintű háborús bűnösök tiszteletére rendeztek felvonulásokat. Ehhez értenek. Fejlődni képtelenek, megváltozni sem nagyon.
Most ez visszaütött.
Szerintem megérdemlik. Ha szerinted nem, akkor segíts rajtuk. Lehet menni oda, szívesen veszik az ágyútölteléket, még ha az az általuk gyűlölt, megvetett, rúgott, megalázott magyarok közül is kerül ki.
És ez nagyon nem fog változni. Meg lehet nézni, hogy milyen stílusban politizálnak, nyilatkozgatnak.
Soha nem lesznek európaiak, a szó kulturális értelmében.
"Térj pusztáidra, válts ekére szablyát,
Baskír hordáid, mosdasd, nyírd, borotváld"
írta Byron, és kitűnően. Ebben a háborúban azonban az egyiket szentnek állítják be, a másikat pedig a pokolbéli Sátánnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.