Lehet politikailag arról beszélni, hogy más források kellenek és nincs szükség az orosz földgázra, meg hogy ez mennyire fontos, de ideológiailag és filozófiailag még senki nem tudott földgázt vásárolni, csak fizikailag – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Lendván.

Szijjártó: "Van, aki sunyi, mi viszont őszintén beszélünk"
Fotó: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Nikola Selakovic szerb külügyminiszterrel folytatott megbeszélés után közösen tartott sajtótájékoztatón Szegeden, a megyeházán 2022. április 6-án. MTI/Rosta Tibor

A tárcavezető újságírói kérdésre válaszolt, miszerint Magyarország rubelben fizet az orosz földgázért.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a nemzetközi fősodrású média nagyon durva és felháborító csúsztatást alkalmaz az egész üggyel kapcsolatban.

Az Európai Unió területére földgázt importáló nyugat-európai vállalatok egy része is annak megfelelően jár el az Oroszországból származó földgáz kifizetésekor, ahogy a szállító és az orosz állam előírta

- mondta.

Szijjártó Péter kifejtette: ahhoz, hogy a jövőben is földgázt lehessen vásárolni Oroszországtól, a Gazprombanknál, amely nem áll szankciós tiltás alatt, a földgázt importáló vállalatoknak – nem az országoknak – két számlát kell nyitniuk. Egy euró- vagy dollárszámlát és egy rubelszámlát.

Nem igaz, hogy mások ezt elutasították, csak nem beszélnek róla ilyen őszintén

- húzta alá, hozzátéve, hogy ebben a nemzetközi liberális sajtó támogatja őket.

Kifejtette: a magyar vállalat átutalja az eurót a Gazprombankbak és ad egy megbízást annak rubelre való konvertálására. Ez rákerül a bankszámlára, amelyről kifizetik Gazpromot, amellyel a szerződést aláírta a magyar cég a szállításra.

És ezt így csinálják a többiek is

- mutatott rá, majd ara kérte a sajtó képviselőit, ne terjesszék azt a hazug megközelítését, hogy itt van valami fajta közös európai álláspont, amiből a magyarok kihúzzák magukat.

Számunkra természetes, hogy a földgázért úgy fizetünk, hogy az megérkezzen

- fogalmazott a miniszter, hozzátéve: a kormány számára az a legfontosabb, hogy Magyarország energiaellátásának biztonságát garantálja.

Jelezte: jelenleg fizikai, földrajzi, infrastrukturális okok miatt rá vannak szorulva arra – és úgy vélte, más európai országok is –, hogy Oroszországból importáljanak földgázt.

Ha tudnánk máshonnan is importálni, akkor megtennénk

- mondta, hangsúlyozva, hogy ehhez azonban az kell, hogy a környéken valakik új földgázmezőket fedezzenek fel és új szállítási útvonalakat építsenek. De amikor erről van szó, akkor hirtelen a nyugat-európai cégek és az amerikai cégek lelkesedése is megcsappan, ha ezekbe a projektekbe kellene beruházni – magyarázta.

A földgázt csak fizikailag lehet megvásárolni. Politikai állásfoglalásokkal vagy politikai nyilatkozatokkal én még nem láttam, hogy fel lehetett volna fűteni egy lakást

- tette hozzá végezetül Szijjártó.

Közösségi oldalán is megosztotta a videót, amelyben láthatóan feszülten reagál a feltett kérdésre.

Forrás: MTI, Facebook

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
orbánék a nagy titkosítók és az öszinteség... :)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
te és az őszinteség? ne röhögtess pubi! Nálad kevés ocsmányabb hazug trógert keveset hordoz a sárgolyó, de a cimboráid méltóak hozzád=))
orsos vendel
hu ba meg szopo peti !!! nem szakadt rad a plafon ?? KAR !!!
csak úgy....
orbánék a nagy titkosítók és az öszinteség... :)
Nyírfa
Ezt a helyzetet oroszkitüntetett Petyka ti állítottátok elő. Te és a redvás kormányod. Ja: őszintén mondom, hogy nálatok hazugabb, aljasabb , undorítóbb társaság még nem ült a Parlamentben.
És hálát adok a sorsnak, hogy ezt a választást is elcsaltátok, mert most fogtok akkorát bukni, amekkorát kiérdemeltetek.
Petyka, képzeld el, hátra dőlök, kavargatom a kávém, komótosan, ráérek, és végig nézem a kínlódásotokat. Elégtételt fogok érezni, együttérzést egy szemet sem.
tudode
Ne nevettesse ki magát ez a maradi kormánynak nevezett hátúltő!
.
Mintha nem lenne tálcán kínálva a föld, a nap kincse a geotermikus, és a napenergiia!
.
Lássuk csak:
.
------Hazánk geotermikus nagyhatalom (lehetne)
tudas.hu/hazank-geotermikus-nagyhatalom-lehetne/
-----------
.
Amiből következHETNE:
.
----- Nagyon olcsó fűtés . Ez csak egy a geotermikus fűtés előnyei közül
energiatudatosotthon.hu/geotermikus-hoszivattyu-elonyei/
.
www.eon.hu/hu/blog/otthon-kenyelme/geotermikus-futes.html
..
(...) """ A kevesebb áramigény, a nagyszerű komfortérzet, illetve a tiszta és csendes működés azok a fő előnyök, melyek miatt a geotermikus energia felhasználása Magyarországon is egyre nagyobb teret hódít. Nem szabad azonban megfelejtkezni az esetleges buktatókról, és mindig felkészült szakembereket érdemes választani a tervezésre és kivitelezésre is. Napelemmel kombinálva pedig egy zöld alternatíva érhető el a rezsimentes háztartás megvalósítására."""""".
----------------------
.
------ .Orbán már nem az innovációban látja a jövőt
444.hu/2016/04/26/orban-mar-nem-az-innovacioban-latja-a-jovot
---------------
.
Igazsága van/volt
.
------ Csaba László: Orbánék 100 éves lemaradásban
24.hu/fn/gazdasag/2017/12/04/csaba-laszlo-orbanek-100-eves-lemaradasban/
-------------------
.
Megérdemli az az ország a sorsát, amely ilyen kaparjkurta pofakaratés koloncot tart el immáron összességében 17. éve!!!
Gazella
Szerintem pont forditva van kakadu. Vagytok nagyon sunyik, mi polgárok meg jók.
tudode
@sgl: .
Ezt a rémálmot, majd ha túl lesz az ország a fideSS alapítók kaparjkúrta, félművelt uralkodását, fogják megfejteni
Nessy
Drága külügyérünk! Maga és az őszinteség zenit és nadír.
drrotf
@sgl: Azért ami most van az országban csak az tehet aki már negyedszerre is kétharmaddal gyakorolja a hatalmat!Aki nem rendelkezhet semmiről sem azt felelőssé tenni, hogy valami rosszul megy az országban, az egy nagy félreértése a hatalom működésének!Ez az álláspont pont olyan mintha egy gyilkosnak azt mondaná a bíró, hogy az áldozat azért halt meg mert gyenge volt, vagy nem védekezett!Ez így egy abszurd megállapítás!
csak úgy....
@KisTehen: boci,te orbán zoknija? büdös vagy boci...
simmering73
@KisTehen: 15:56 Te tényleg ilyen hülye vagy, vagy csak viccelsz?
drrotf
@KisTehen: Gondold csak meg, hogy ott ahol az elmúlt több mint 12 évben egyetlen ellenzéki törvényjavaslatot nem fogadott el az Országgyűlés mert a FIDESZ élt, vagy visszaélt a kétharmados hatalmával és még tárgyalása sem volt a javaslatoknak, ott kié a felelősség az országban kialakult helyzetért?Nem az aki a törvényeket hozza?Az is elgondolkodtató, legalább is nekem, hogy ha megnézed az önkormányzatok , az országos és helyi intézmények vezetését , akkor ezek működéséért ki a felelős ?Az aki nincs vezetői pozícióban, vagy az akinek az intézkedés joga megadatott?Olyan helyzetet alakított ki a FIDESZ hogy a választásokon ha egy széklábat indítanának, azt is megszavaznák az emberek az ellenzéki jelölttel szemben.Persze ebbe beletartozik az is ahogy az ellenzék "leépítette ", kigolyózta magát, de az ország helyzetért én azt gondolom, hogy elsősorban a hatalmon levők a felelősek, mert minden kérdésben egyedül csak ők döntenek!
ómió
"Sunyi" helyett az "efftársi" korrektebb lett volna!
human
Szijjártó! A te főnököd mondta, hogy ne azt figyeljük amit mond, hanem amit csinál. Ez a sunyiság maga!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.