Szijjártó Péter szerint Magyarország támogatja az európai energiaellátás diverzifikációját, sokat is tett ezért, például jelentősen megnövelte kazahsztáni kőolajimportját, mára a teljes felhasználása 16 százalékát fedezi e forrásból. Viszont látni kell, hogy ezt is csak Oroszországon keresztül lehet Magyarországra szállítani, amit az esetleges szankciók ugyancsak ellehetetlenítenének.

Nem igaz az, amit "a mindenhez is értő" Szijjártó állít – a szakértő szerint ferdít a külügyminiszter
Kép: Facebook

Jelenleg fizikailag lehetetlen az Oroszországból származó kőolaj nélkül működtetni a magyar gazdaságot

– mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Kazahsztánban.

Holoda Attila energetikai szakértő a Klubrádiónak azt mondta, hogy nem igaz az, amit "a mindenhez is értő" Szijjártó állít. Az adriai kőolajvezetéken jelentős mennyiségű kőolajat szállíthatnánk máshonnan.

Más kérdés, hogy például a Kazahsztánban vásárolt kőolaj csak Oroszországon keresztül tudna eljutni Magyarországra, és a minősége sem olyan jó, hiszen nagyon magas a kéntartalma. Holoda úgy látja, hogy ugyanazt a stratégiát folytatja a magyar kormány, amelyet korábban a gáz a kapcsán is.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a Mol egy bizonyos technológiával tudja feldolgozni, finomítani a kőolajat. Az Oroszországból érkező, Urál típusú olajat más forrású, arab, perzsa olajakból is ki lehet keverni. Ez többlet költséggel jár, akár helyben végzik el, akár más, például a Százhalombattán működő finomítót bízzák meg a feladattal.

A Molnak azért sem éri meg, máshonnan importálni az olajat, mert az Ural olaj olcsóbb mint ezek, és emellett komoly diszkontot kap, mintegy 20-30 dollárt hordónként.

A feldolgozást követően az árazást azonban már a Brent típusú olaj árához igazítja. Az így keletkező értékkülönbözetet, vagyis marzsot profitként teszi el.

Forrás: Klubrádió

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
@Philip Marlowe: Miert lenne Holoda kibic? O egy fuggetlen gazdasagi szakerto, talan a legjobb a temaban. Inkabb neki hiszek mint a szijragonak.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verőce21
De miért kellene "máshonnan" szállítanunk a kőolajat, amikor ide nagyon kedvező, hosszú távú szerződésünk van? Csak, mert az Uniónak, más elkötelezettsége van?
Szuverén államok szövetsége az EU. Ha nem vétózzuk meg most, hiába a kitétel, hogy 2023-ig bezárólag beszerezhetünk az eddigi forrásból...! az már kötelezne bennünket. Nyilván USA gázra...! Többszörös áron...

Sunyi jónéhány állam mert valójában örülnek a vétónak csak nekik nincs bátorságuk hozzá! Álszent arccal kommentálják, hogy nincs mit tenni mert Magyarország megvétózta a tervet...
Közben örülnek neki...!
verőce21
@Maccska: Csak ha végtelenségig visszatartják tárgyalásokkal a fejlesztési forrásokat, akkor az nekünk nem kóser...! :)
Istenakinincsen
@Philip Marlowe: ma, 23:22
Rajtad a sor!Mondjad te mindent mindenkinél jobban tudó okoska!A Szijj-Ártó és a Holoda álláspontját már ismerjük.
Yoda69
@verőce21: Ugy latszik nem erted. Az olcson vett es finomitott olajat ugyanannyiert adja a MOL, mintha a dragabban vett olajat finomitana. Igy extra profitot termel, ami persze a NER elvtarsak zsebeben landol. Ezert ragaszkodik szijrago korme szakadtaig az olcso olajhoz, hogy megmaradjon az extra profit a zsebeben. Ha a dragabb arab vagy perzsa olajat finomitana a MOL akkor ez a profit marzs kisebb lenne, igy kevesebbet yachtozhatna a szarrago. Eddig capice?
Az pedig hogy miert kelle arab, perzsa vagy USA olajat venni, nost azert hogy szankcionaljuk a tomeggyilkos ruszkikat. Ha nem allitjuk oket meg most verszemet kapnak es tovabb folytatjak a haborut.
Ertheto?
Yoda69
@Philip Marlowe: Miert lenne Holoda kibic? O egy fuggetlen gazdasagi szakerto, talan a legjobb a temaban. Inkabb neki hiszek mint a szijragonak.
verőce21
@Yoda69: (03:59) Hülyeség amiket összehordasz...!
Uriel
Ez az ember semmit nem fejlődött az évek alatt. Csak gyökerebb lett, mint volt.
ómió
Az "Ural olaj" olcsóbb és még kutyulni se kell!? Hát, ez, aztán, igazán "nem efftársi"!
Istenakinincsen
@Philip Marlowe: Sosem válaszol,csak ideröfög néha.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.