Azokat Alaptörvény-ellenesnek minősítették.

Az Alkotmánybíróság elgáncsolta Karácsony népszavazási kérdéseit

Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond a Fudan Egyetemről és az álláskeresési járadékról szóló ellenzéki népszavazási kezdeményezéshez összegyűlt aláírásgyűjtő ívek leadása előtt az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2022. január 21-én. MTI/Balogh Zoltán

Az Alkotmánybíróság szerint a Fudan Egyetem ügyében a nemzetközi szerződés miatt, az álláskeresési járadék ügyében pedig a költségvetés érintettsége miatt nem lehet országos népszavazást tartani – írja a 24.hu.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hitelesítette a Karácsony Gergely által benyújtott kérdéseket. Ezt a Kúria is jóváhagyta. A két kérdés a következő volt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?

Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

Forrás: 24.hu

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
a nem is annyira titkos záradéknak mond ellent: Orbánnak nem tetszik! =))
drrotf
A mi jogrendszerünk így van kitalálva!Ha Kúria nagy tudású jogászai szerint lehet népszavazást tartani bizonyos ügyekben, akkor jön valaki é azt mondja, hogy "Van másik!" és elmegy az AB-hoz, aki a Kúriával ellentétes döntést hoz, noha ott is ugyanolyan magas szintű jogtudósok vannak mint a Kúrián, csak ők valami egészen más szempontokat figyelembe véve döntenek egészen másképpen mint ahogy az előző bíróság döntött, pedig ugyanazok a törvények álltak mindkét bíróság bíráinak a rendelkezésére!Az ilyen döntésekből az egyszerű jogkövető lehet hogy azt a következtetést vonja le, hogy de egyértelműek is a mi törvényeink, hogy többféle döntés is születhet azok alkalmazásából, még ellentétes ítéletek is meg tudnak az ügyes és okos bírók levonni. Ezek után nem tudom ki kit gondol, hogy az egyszerű mezei polgárnak könnyű dolga van e a helyes jogalkalmazásnál, ha már két magas szintű bíróság sem értelmezi a törvényt egy adott esetbe azonos módon.Az biztos hogy az ilyen törvények nem igen teszik lehetővé az önkéntes jogkövetést, pedig az Alaptörvény ezt elvárja mindenkitől aki a magyar törvények hatály alatt áll!!
Qqberci
Hogy képzelik ezek, hogy csak úgy népszavazgatnak? Majd lesz Nemzethy Inzultáció 'oszt jónapot!...

Addig is irány Strasbourg!...
lampa laz
Ezek a majmok pont emiatt kerültek az AB-ba, h Orbánt szolgálják. Lesz ilyen még több is.
ómió
És ezeket a "banális" kizáró okokat az "elsőként elbírálók észre se vették"?
justhpeter
Beigazolódott, hogy a tákolmánybíróság és a jogállam az két- és ellentétes dolog.
Nessy
A nem létező Alkotmány pártkatonai "bírósága" elmehet a bús pokolba! Valós népszavazást csak Orbán agymacskáiból lehet! Ennyire fél az emberek valós véleményétől a hős harcos kormányunk?
CsipkeRózsa
Csak olyan kérdésben lehet népszavazni, amiről már törvény is született, és még értelme sincs.
Nessy
@CsipkeRózsa: Ott még a "pénz kidobás" sem volt probléma!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.