Ahhoz keresünk szövetségeseket, hogy a fegyverekkel vívott háborút elkerülhessük, s abban az ideológiai hadviselésben, ami a teremtés rendjét akarja felforgatni, a családot megőrizhessük családnak, a férfit férfinak, a nőt nőnek és a nemzet maradjon együttélésünk természetes éltető tere – mondta Novák Katalin Gyulafehérváron szombaton.

Novák Katalin: A köldökzsinórt az anyaország és az elszakított magyarok között soha nem fogjuk elvágniFotó: Novák Katalin köztársasági elnök (k) és Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke (b) a püspöki ház emléktáblájának avatásán Nagyenyeden 2022. május 20-án. MTI/Bruzák Noémi

A köztársasági elnök Bethlen Gábor szobrának ünnepélyes leleplezése után tartott beszédében azt hangsúlyozta, hogy

tárgyalni kell, megpróbálni megegyezni, szövetségeseket keresni, ajtókat nyitogatni úgy, hogy a magyaroknak jobb és szebb élete legyen. Úgy, hogy közben azok is jól járjanak, akik hajlandók velünk együttműködni és szövetséget kötni. Ebben van Közép-Európa jövője

- jelentette ki Novák Katalin.

Hangsúlyozta:

a köldökzsinórt az anyaország és az elszakított magyarok között soha nem fogjuk és soha nem hagyjuk elvágni. Nem csak Bethlen Gábor és Erdély aranykora nem ereszt, mi sem eresztjük el egymást ezután sem

- tette hozzá Novák Katalin.

A köztársasági elnök elmondta:

azért vannak ma ott, mert Bethlen Gábor nem ereszt és mi sem eresztjük el őt, azt a férfit, aki akkor alkotott Erdély földjén maradandót, amikor mások pusztítottak, háborúztak és elvették azt, ami másé.

Kiemelte:

Négyszáz év telt el azóta, de minket ma is lenyűgöz és kötelez a református fejedelem arra, hogy mi is építsünk: téglából, habarcsból épületeket, hitből és igéből pedig szellemi, lelki védőbástyákat.

Hozzátette:

ez a kettő együtt, anyag és szellem, test és lélek, ez a templom.

Emlékeztetett arra, hogy pénteken Dél-Erdélyben tíz templomban ültek örömünnepet, örültek, hogy olyan évtizedre tekinthetünk vissza, amely az anyaország és az ott élő magyar közösségek, reformátusok, katolikusok, evangélikusok összefogásával, az építkezés rég nem látott korszakát hozta el.

Mint mondta, az erdélyi magyar közösségek szülőföldön maradása, a határainkon kívül gyökeret eresztett magyar közösségeink gyarapodása olyan közös érték és érdek, amely soha mások ellen nem szól.

Novák Katalin hangsúlyozta:

Bethlen arra kötelez minket, hogy hittel, hitből a hitünk megmaradásáért építsünk. Amikor egyik oldalról a török, a másikról az osztrák, a német szorongatott, s közben még belviszály is fenyegetett, hitből lehetett építkezni, ez a hit a "mégis hit". Az erdélyiek hite is "mégis hit", az erdélyi magyarok nem csak úgy magyarok, hanem "mégis magyarok", akik szívük belsejéből tudják, hogy az anyaország és szülőföldjük gyarapodását úgy segíthetik igazán, ha őrzik anyanyelvünket, továbbadják az őseinktől örökölt szokásokat, viseletet, büszkeséget. Akkor tudnak a magyarság és Románia gazdagodásában is szerepet vállalni, ha védik önazonosságukat

- jelentette ki a köztársasági elnök.

Novák Katalin kiemelte: Bethlen azért nem ereszt és mi azért nem eresztjük, mert benne szeretjük azt a magyart, akit nem a gazdagsága, nagyhatalmi fölénye, nem történelmi előjogai tettek alkalmassá arra, hogy a népét kormányozza és vezesse, hanem a felülről kapott bölcsesség és a hajthatatlanság, hogy Erdély megmaradásáért mindenkivel tárgyal, ha kell, szembeszáll, ha kell, kiegyezik, de ez mindenkor az övéi megmaradását, biztonságát és emelkedését szolgálta. Ez a bethleni politika, a szó nemes értelmében a közjó, a magyar jó szolgálata.

Forrás: MTI

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
A köldökzsinórt mindig el szokták vágni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Galway
@lampa laz: Szerinted akarták? Szerinted Kelemen Humorék (sic!) akarják? Frászt! Együtt lopnak a saját szegényeiktől. A7 eltéphetetlen EU-s köldökzsinóron keresztül!
Gazella
No problem katyeka.. majd a románok oda vágnak neked.. Erdély már nem magyar nyelvű.. hanem román. Hamarosan a magyar nyelvet be fogják tiltani, ha nagyon ugrálsz.. terület szerzésről meg ne is álmodj te és zsirháj..
Gazella
Románia nem fog nektek semi féle fegyvert adni katyeka
magyar1
Nem is tudtam, hogy Erdélyben megválasztották köztársasági elnöknek Novákot? Gondoltam az itthoni magyaroktól kapja a nagy fizetést, akkor minket képvisel nem a külföldieket.
ómió
Pedig a kitagadásukkal az efftársak már megpróbálták!
Horizont
telex.hu/kozelet/2022/05/22/novak-katalin-trikoloros-kokarda-bethlen-gabor-szobor

Ennyi testőr amennyi ott nyüzsgött!!! Kató tobzódik a sok fotóstól ő aztán valaki lett:)
Na meg ezek a papok...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.