Nyolcvanegy éves korában elhunyt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet színésze – tudatta a család szombaton az MTI-vel.

Meghalt Haumann Péter Fotó: MTI/Soós Lajos

Haumann Péter méltósággal viselt hosszú betegség után hunyt el szombaton délután.

Haumann Péter 1973-ban került a Madách Színházhoz, ahol számos jelentős szerepet játszott, és a társulat vezető művésze lett. 1988-ban a Nemzeti Színházhoz, majd az Arizona Színházhoz, egy évre a Radnóti Színházhoz szerződött, 1994-től 2016-ig a Katona József Színház tagja volt.

A Kossuth-díjas színészt olyan darabokban láthatták a nézők, mint a Szókratész védőbeszéde, A fösvény, Az eltört korsó, Az ügynök halála, az Őrült nők ketrece és a Macskák. Játszott többek közt a III. Richárd, a Woyzeck, a Szenvedély, a Szürkület, az Indul a bakterház vagy a Kalandorok című filmekben, és olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Ádám Ottó, Ascher Tamás, Fehér György, Dömölky János és Mundruczó Kornél.

Művészi munkásságát 1970-ben és 1972-ben Jászai Mari-díjjal, 1980-ban érdemes művész címmel, 1985-ben Kossuth-díjjal ismerték el.

A Halhatatlanok Társulatának 1997-ben lett tagja, 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, 2009-ben a Prima Primissima díjat, 2010-ben a nemzet színészévé választották.

Forrás: MTI

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Nyugodjon békében! Sok szép estét szerzett az évtizedek folyamán! Igazi Művész volt!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tomsawyer - régről
Valójában egy gonosz, hazug gazember vagy - vagy többesszámban, mert legalább 2 ember használja a nickedet, egy felsőbbrendű picsa és egy pszichopata - és mindketten másokat kihasználó, magukat mások felett álló, egyébként fogalmazni nem nagyon tudó (így semmire nagyképű), öntelt, emberileg silány, másokon átgázoló, hazudozó, félművelt szemétládák vagytok, akik amatőr módon írnak és provokálnak.
Updike szerint "az őszinte ember Isten legnemesebb műve". Így én meg egy "arisztokrata" vagyok, amit feldughatok a seggembe.:/
Ja, és senki se szeretne veletek egy halmazban lenni, mert kurvára rossz emberek vagytok. @Uriel: Most jöhet a handabanda és a humbug meg az ócsárolás. (Még kiszámítható is vagy, szóval tényleg nem "partner".)
nemkati
@Uriel: Ez némileg jó hír. De. Nem csak kétféle ember van: istenfélők és gonoszak. A többire milyen ítélet vár? Pl aki se nem istenfélő, se nem gonosz? És Jézus másképp ítél, mint az Úr?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.