A jó vezető szerinte sokat töpreng.

Csák János a Mandinernek adott interjút, amiből kiderült, a magát „reálpolitikusnak” tartó Csák „egy jó hónapig” töprengett azon, legyen-e miniszter, de feladta a „remeteségét a nemzet jövőképességének elősegítésére”.

"Orbán Viktorral régóta intellektuális kapcsolatban vagyunk" – Csák János, az új kulturális és innovációs miniszter azt is elmondta, mennyit kell töprengenie egy jó vezetőnek

Csák János kulturális és innovációs miniszter (j) Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor kormányfő társaságában, miután átvette kinevezési okmányát a Sándor-palotában 2022. május 24-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Csák János a Mandinernek elmondta, hogy hogyan kérték fel a miniszteri posztra.

Közvetlenül a választás előtt kaptam a felkérést. Régóta intellektuális kapcsolatban vagyunk Orbán Viktorral, és sokszor beszélgettünk arról, hogy a kormányzásnak az adminisztráció mellett az ország jövőképességét kell szolgálnia. A pályámon akár gazdasági, akár geopolitikai összefüggésben a társadalmi entitások jövőképessége érdekelt. Az, hogy miként tarthatjuk kézben a sorsunkat, hogyan őrizhetjük meg az életmódunkat és -rendünket a gyorsan és radikálisan változó világban. Egy jó hónapig töprengtem, hogy vállaljam-e a feladatot.

Ezután – ahogy a bizottsági meghallgatásain is – újra a miértekről és a hogyanokról beszélt a ,lapnak, kissé filozofikusan, amikor például olyanokat mondott, hogy beszélgetései Orbánnal „az eltelt huszonöt évben mindig arról szóltak, miként lehet jövőképes megoldásokat létrehozni. Ehhez először is világosan kell látni a miérteket. Azt, hogy milyen képünk van az emberről mint társas lényről, mit tekintünk emberi jónak, amit szeretnénk megőrizni és erősíteni az életvilágunk rendjében. Ennek fényében tudunk foglalkozni a hogyanokkal.”

A vezetésről és a jó vezetőről elmondta,

a vezetés lényege, hogy az ember képes legyen jó, a miértekről hasonló szellemben gondolkodó csapatot összerakni és a célok eléréséhez megszervezni a közös munkát. Szerencsére erre megvan a lehetőség, sok a tehetséges fiatal. A jó vezető akkor szolgálja legjobban a szervezetet, ha idejének ötven-hatvan százalékát töprengésre, a világ és a folyamatok értelmezésére szánja. Úgy tekintem, hogy ez is a munkaköri leírásom része. Mindenesetre a nemzet jövőképességének elősegítése olyan vonzó cél, amelyért még a remeteséget is szívesen feladtam.

A miniszter azt is mondta, a választások után az ellenzék kénytelen volt rácsodálkozni arra, hogy egyáltalán nem ismeri, érti ezt az országot, miközben „a kormány azok mögött áll, akik maguk is előre akarnak lépni, akik boldogulni akarnak”. Csák szerint „a magyarokat, a választóidat nemcsak ismerni, de elfogadni és szeretni is kell. Szeretet nélkül nem megy.”

Hozzátette:

A kormány azok mögött áll, akik maguk is előre akarnak lépni, akik boldogulni akarnak. A kormánynak az a célja, hogy minél több, önmagáról és másokról is gondoskodni képes, magabíró és teherbíró középosztálybeli családon nyugodjék a magyar élet. Eközben az intellektuálisan üres, mondanivalónak híján lévő ellenzék megpróbálja valahogy megakasztani a kialakult gazdasági-lelki felemelkedést, elbizonytalanítani az embereket, s ezt gyakran mind tartalmilag, mind viselkedésileg durva módon teszi.

A Fudan egyetemről azt mondta,

a Fudan a világ egyik legjobb egyeteme, s ha itt is minőségi képzést kínál a hallgatóknak, azzal tovább növelheti Magyarország vonzerejét a felsőoktatási piacon, ezért érdemes idehozni. Hosszú ideig csak másodkézből, multinacionális cégek és egyetemek keleti terjeszkedésének történeteit tanulmányozva értesültünk arról, milyen folyamatok zajlanak keleten, azon belül a kínai gazdaságban és társadalomban. Nekünk az a feladatunk, hogy annyira értsük Kínát, amennyire a nyugati civilizációt.

Forrás: Mandiner, Telex

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
intellektuális kapcsolatban vagy Orbán Viktorral??? ez felér egy diliflepnivel! =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
intellektuális kapcsolatban vagy Orbán Viktorral??? ez felér egy diliflepnivel! =))
namihami
""...egy hónapig töprengett..."". és ""feladta remeteségét...""
Hát igen, ebből (is) Orbán minisztere lesz/lehet. Nincs benne semmi meglepetés.
justhpeter
Az a baj, hogy a nyugatot sem értik, különben nem lpnának ennyit.
csak úgy....
végre egy méltó utánpótlás a dicshimnuszos balog után... :)
Németh István
@RonaGyuri: @namihami: @justhpeter: ha értelmeset szóltok akkor az nagy dolog LENNE!!! No de ti csak hülyéket vagytok képesek zengeni! Ez a kultur szintetek! Nos a Csák Jani rendben is van csak a hölgy szerű lénnyel van egy kis gond, nem illeszkedik a képbe! A kiváló polihisztor miniszterelnökünk és a Csák Jani közt lévő hölgy nem illik oda > a nemzeti, de leginkább a polgári érdekeinkkel szembe menő nyilatkozatainak várható következményei súlyos gondokat okozhatnak, MERT a valósággal és az igazsággal egyaránt ellentétesen egy nem kívánatos politikai fuvallatba bé kapaszkodva próbál bemutatkozni, de nagyon hülyén! A nemzetünket járatja le!
Clavigo
Vazze..." intellektuális kapcsolat "...:):) Orbánnal... DDXXXDDDD XX.. Kórusban szájnyali ka , közös zsebben mogyorózás...
csak úgy....
@Horizont: - müködik és dübörög a fideszes keltetögép...
csak úgy....
@Horizont: mert mikor volt viktornak normális embere? -még leigáznák..
kereső
Az intellektuális szó jelentése

szellemi természetű (nem testi)
művelt, igényes, fejlett szellemi életet élő

Orbán viktor, művelt, igényes. fejlett szellemi életet élő!!!
Clavigo
@kereső: Talán csak a mi Lölőnk mozog hasonlóan magas intellektuális szinten ..
kereső
@csak úgy...: @Horizont: Ti talán nem ezt tapasztaljátok???Ezt igazolja a PIM élén demeter szilrd, vidnyánszky, kis grofó, meg a többi entelektüell.
ómió
Eszerint jól megválogatja intellektuális kapcsolatait!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.