Még jó, hogy az extraprofitadóból pótolhatjuk a rezsicsökkentés költséges fenntartásához szükséges tőkét. 

Mégsem járunk jól? Putyin márciusban a tőzsdei árnál is drágábban adta nekünk a gáztPexels/Pixabay

Márciusban az irányadó, januári, tőzsdei árnál több mint 8 százalékkal drágábban kaptuk a gázt az oroszoktól, számolta ki a Népszava.hu a Központi Statisztikai Hivatal frissített külkereskedelmi adataiból – írja a hvg.hu.

Korábban is rámutattak már, hogy az oroszok a magyar gáztarifa kiszámításánál a holland gáztőzsde (Ttf) két hónappal korábbi átlagárát tekinti irányadónak, így a márciusban a gázért fizetett összegünket a holland tőzsde januári áraival érdemes összevetni.

E szerint az MVM ezer köbméterenként átlagosan 903 eurót fizethetett az oroszoknak a földgázért márciusban, míg januárban a Ttf 833 eurós átlagot mutatott.

Ha viszont eltekintünk a két hónapos csúsztatástól, és a mi márciusi gázárunkat a holland tőzsde márciusi gázárával vetjük össze, akkor már teljesen más képet kapunk. Márciusban a Ttf minden korábbit meghaladó, 1275 eurós rekordot ért el, aminél a szintén márciusi orosz árunk közel 30 százalékkal alacsonyabb.

Ha a februári gázárunkat a februári tőzsdei árral vetjük össze, akkor viszont megint csak az jön ki, hogy mi vettük drágábban a fűtőanyagot.

Ezek a kilengések egyébként arra vezethetők vissza, hogy az oroszok hosszú távú szerződéseik keretében rendszeresen „kiegyenlítik” a tőzsdei árat. Ez a tendencia egyébként nyugtalanító, ugyanis a fentiek alapján április és július között ezen árakon kell majd a hazai gáztárolókat télire feltölteni. És mivel a rezsicsökkentés miatt az MVM nem kérhet valós árat a gázért a lakosságtól, még nagyobb veszteségeket fog termelni.

Forrás: hvg.hu, Népszava.hu
Fotó: Pexels

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
@ómió: Nem olyan bonyolult. Emlékszer még gondolom hosszú tanulmányaidból az egy vagy több ismeretlenes egyenletekre.
Ebben a képletben az orosz gáz ára volt az ismeretlen, az ismert adatok pedig a KSH adataiban vannak. Uttóbbiakból ki lehet számolni az orosz gáz árát.
Azért mondok egy példát. Viktorka elmegy 500 Ft-ból vásárolni a boltba. Hoz haza 2 almát és egy tábla csokit. Viktorka nem hajlandó elárulni anyukának, hogy mennyibe került a csoki, de anyuka mégis kitalálja, mert tudja, hogy az alma 100 Ft/db a boltban.
Látod ilyen egyszerű egy ismeretlen tételt kiszámolni egyéb adatokból. Általános iskolai szintű feladat.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@teuton: Még mindig nem találtad meg az analfabéta bolsi seggtársaidat, efftársék gyagyása!? Hát, keresd őket szorgalmasabban, ahelyett, hogy másokra próbáld hazudni az egódat! Te az elmeosztályról mindig megkérdezel valamit (most, hogy mióta inflációfüggő az ár), majd aztán mindjárt meg is magyarázod ugyanazt, ahogy itt is!? Nem "terhellek" tovább, mert csak még gyagyásabb leszel!
kisfalud
Hagyjátok már ezt a szerencsétlent, hirdesse csak tovább a dakota ábrándot, az ötödárú gázvásárlást. Persze nem az a baj, hogy ő elhiszi Orbán ordas hazugságát, hanem az, hogy azok is elhitték, és szavaztak, akiknek a tanyáján nincs is gáz, és sokszor villany sem.
teuton
@ómió: Idiota analfabeta SEGGtars! TE firkaltal valamit inflaciofüggö olajarrol! Ja, aki analfabeta, az nem önmaga ir, hanem bemasol, ez abbol is latszik, hogy ismetled magad min´t a masik idiota, a durr-fing. Felolvasta mar neked egy nyolceves, mit hazudott a Szofoso az orosz szerdödesek arkepleteiröl? Nincs a csaladban egyetlen irastudo sem???
ómió
@teuton: Saját seggtársait lankadatlanul keresgélő bolsi fajkreténségednek még annyi se volt "tiszta", hogy az olajár is inflációfüggő!? "Jó efftársként Orbánfüggőnek vélted"? És az elmeosztályi "kollégáid" se segítettek ki téged? Akkor, "pihentesd magad", mert még tovább súlyosbodik az állapotod!
ómió
@teuton: Azért, ne csak ezt konstatáld magadról! Bíztasd is magadat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.