A Népszava a KSH most frissített külkereskedelmi nyilvántartásából kiszámolta, áprilisban több mint 3 százalékkal, ezer köbméterenként körülbelül 934 euróra nőtt Magyarország orosz gázára.

Az Orbán-kormány százmilliárdokból tartja fent a "rezsicsökkentés" látszatátFotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2022. július 1-jén. MTI/Fischer Zoltán

Az orosz tarifa így már 16 százalékkal haladta meg a kiindulópontnak tekintett tőzsdei árat.

Ezek az arányok a legkevésbé sem mutatnak összhangot a hosszú távú magyar-orosz gázszerződés tavaly októbertől érvényes megújítása kapcsán hangoztatott kormányérvekkel, miszerint

a megállapodás történelmi, az előzőnél nagyságrendekkel jobb, illetve a rezsicsökkentés biztosítéka lenne.

A tényszámok közlése elől az árak és a képlet titkosságára hivatkozva rendre kitértek. A lap február óta közli a KSH külkereskedelmi nyilvántartása alapján Magyarország nagy pontossággal becsülhető orosz gáztarifáját, az adatokban e nagyívű kijelentések bizonyságát nem lelték. 

A Népszava az elmúlt fél év során arra jutott, hogy az oroszok két hónap késéssel, illetve „ellapítva”, de egyértelműen az Európában irányadó, Ttf-nek nevezett, holland gáztőzsde havi átlagárát veszik alapul.

Magyarország orosz gázárának rajzolata ugyanis szinte pontosan a tőzsde két hónappal korábbi ívéhez illeszkedik. 

A két hónapos elcsúsztatás révén Magyarország orosz gázára négy hónapra előre nagyjából becsülhető.

Eszerint májusban orosz gázunk hatalmas mértékben, 60 százalékkal is drágulhatott. 

Májusi gáztarifánk valószínűsíthető, brutális kilövése leginkább a hazai gáztárolók feltöltését érinthette kellemetlenül. A Budapesti Corvinus Egyetemen működő Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont minap közzétett tanulmánya szerint, míg az EU legtöbb állama ütemesen halad a nemrég közös célként kitűzött, 80 százalékos töltöttség felé, Magyarország ezt az arányt csak a betárolási ütem fokozásával érheti el a tél előtt.

Bár a vélhető árképlet alapján kevésbé érdekes, a nem túl bonyolult politikusi nyilatkozatok tükrében érdemes az orosz árat egyazon hónap tőzsdéjével is összevetni.

Eszerint áprilisban az akkori piaci árnál 6 százalékkal olcsóbban kaptuk az orosz gázt.

Bár márciusban az arány 30 százalékot is mutatott a javunkra, azt megelőzően éppenséggel az oroszok kértek egyazon időszak piaci árainál 31, illetve 6 százalékkal többet.

A Kreml e számítás alapján 2017 decembere óta átlag 5 százalékkal kért többet tőlünk a gázért a piaci szintnél.

A lap szerint mindezek semmilyen módon nem támasztják alá Vlagyimir Putyin érthetetlen februári szavait, miszerint Magyarország a tőzsdei szint ötödéért kapná tőlük a gázt.

A tények éppígy, teljes mértékben cáfolják Orbán Viktor, Szijjártó Péter, vagy épp Gulyás Gergely tavalyi kijelentéseit, miszerint az új orosz gázszerződés sokkal jobb lenne az 1996 óta érvényes előzőnél, illetve biztosítaná a rezsicsökkentés fenntartását

- írja a Népszava.

A számok Orbánék ama kijelentéseit is élesen cáfolják, miszerint orosz tarifánk bármilyen mértékben is hozzájárulna a rezsicsökkentés fenntartásához.

Az adatok alapján ugyanis 351 forintra becsülhető a hazai gáznagykereskedelmet végző, állami MVM által az oroszoknak áprilisban a gáz köbmétere után fizetett átlagár. Ez pedig szinte pontosan hétszerese annak az 50 forintnak, amit a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) – a hatóság friss éves beszámolója szerint – a bruttó 101 forintos gáztarifán belül a gáz „molekuladíjaként” nyilvántart. 

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: Népszava

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Havanagi
Nagy ára van a putyini barátságnak,amit mi fizetünk meg.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
Ennyiből ma már nem jutsz egyről a kettőre. Ebből fejlődni képtelenség.
És tedd mellé az elmúlt évek áremeléseit.
Yoda69
@rokker33: Latom bejon neked luzerjano allaspontja
vitriol
Most is megy az őrült pénzszórás, orbán így akarja eltitkolni, hogy hazugság a rezsirizsa és az olcsó orosz gáz!
rokker33
@Aki Én: barátom pesten lakik naponta 25 000 ret keres hegesztőként !.180.000 az albérlet rezsivel a többi tiszta pénz! Aki ennyiből nem tud megélni meg félre rakni annak inkább no comment! @Yoda69: ezt még 20 évvel ezelőtt mondta nekem nagymamám, mert ő arra törekedett mindig, hogy meglegyen mindenünk.Ez a Jancsi gyerek egy bohóc, csak beszélni tud!
Németh István
Barmok állatkertjei amit a rezsicsökkentésbe , az árstopba adócsökkentésbe beleinvesztál a kormány azt nem gyurcsány -bajnai -veres módra magukra költik (aranybánya stb) hanem a polgárok millióira! A lényeg ti még a hülyénél is hülyébbek vagytok - amolyan tehénfos maradvány a tehen hátsó lábán!
Istenakinincsen
@Németh István: Pista maga nagyonokos.Honnan invesztál a kormány te szerencsétlen?A saját zsebükből???
Te nem látod hogy ezek a saját zsebüket tömik és a rezsicsökkentésbe , az árstopba adócsökkentésbe beleinvesztálják a közvagyont.(ami szintén a néptől van).Honnan van pénze a kormánynak???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.