És a nyugdíjemeléssel még mindig adós az Orbán-kormány.

Sok nyugdíjasnak döntenie kell, ételt vagy gyógyszert vesz-e a következő nyugdíjigMTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Az elszabadult infláció, az élelmiszerek, különösen az alapvető élelmiszerek drágulása a nyugdíjas társadalom nagyobb részében az életminőség súlyos romlását eredményezi – jelentette ki a Népszava.hu-nak a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának soros elnöke.

Hegyesiné Orsós Éva tagszervezeteiktől érkező beszámolók alapján a lapnak elmondta: egyre több olyan idős emberről tud, aki a következő nyugdíj megérkezése előtt egy héttel már nem szedi a gyógyszereit, mert nem tudja kiváltani a következő adagot.

Ha tovább emelkedik az infláció és nőnek a rezsiköltségek, az ő egészségük biztosan romlik, sokan szenvednek el egészségkárosodást, sőt úgy látja, nem túlzás kijelenteni, hogy sokan indokolatlanul korán halnak majd meg.

Mint ismert, az elmúlt húsz év legmagasabb nyugdíjas inflációs adatát közölte a héten a KSH.

A nyugdíjas fogyasztói kosár alapján számított drágulás júliusban az egy évvel korábbi állapothoz képest 13,8 százalékos volt, miközben már a hivatalos statisztikában is 27 százalékos élelmiszerár-drágulást mértek.

Hegyesiné Orsós Éva azt tapasztalja, az idősek még nem tudtak megoldásokat találni a váratlan nehézségekre, egyelőre inkább pánikot tapasztal a nyugdíjas társadalom átlag alatti jövedelemmel rendelkező részében, amit tetéznek az üzemanyag-, sőt már a cukorhiányról szóló hírek is.

Ha a legfontosabb élelmiszerek 40, néhány tételnél 60 százaléknál járó inflációját vagy a 13,8 százalékos nyugdíjas inflációt vetjük össze azzal a 8,9 százalékos nyugdíjemeléssel, amit eddig kaptak 2022-ben az idős emberek, nem kell magyarázat, miért sürgetnek a nyugdíjas szervezetek és szakértők is azonnali további emelést. 

Forrás: Népszava.hu

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Hofi annak idején egy fellépésén azzal viccelődött, hogy az orvos felírt a nyugdíjas betegnek orvosságot, be kellett vennie 3x1 szemet étkezés után. Mire a nyugdíjas: De doktor úr, hol tudok én napjában 3 szor étkezni?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
magyar1
@vacsi: Havi 36 ezerre én is kapok közgyógyot 6 ezret, de éppen nem azt a gyógyszert lehet felírni kgy-ra ami kell. Javaslat a kormánynak, hogy aki kgy-re jogosult vehessen a meghatározott összegig minden gyógyszert amit felírnak neki kgy-ra. A fájdalomcsillapítókról meg a vitaminokról már nem is beszélek.
Nessy
@emerencia: Már megajánlották a kórházat, endoszkópiát, de én vagyok makacs. Szégyellem, de pocsék rossz beteg vagyok így 80 fölött. Most kiegyeztünk egy komoly tápszerbe, hogy megálljon a fogyás.
emerencia
@Nessy: Vége lehetne már végre a pandémiának mert a fertőzésveszély miatt nem szívesen megy az ember vizsgálatokra. Mérlegelni kell az előnyt a hátrányokkal. Egyszer apu is így járt, rövid idő alatt sokat fogyott, alig evett és fikázott minden ételt. Neki is azt javasolta körzeti orvos, hogy hízókúrázzon. Anyu bevetette magát és ráerőszakolta a sok kalóriadús kaját ugyanúgy mint ránk, gyerekekre. Apu lassan visszanyerte a szokásos súlyát és étvágyát. Sokkal többet evett mint mi, de nem hízott el és egészséges volt ezután kb. húsz évig, majd kilencven éves koráig. Mi viszont elhíztunk, ami szintén nem tesz jót az egészségnek.
Nessy
@emerencia: Én is már "szóba állok magammal", és a tápszer mellé kezdek fokozatosan enni. Csak érdekes mód, amilyen sütis voltam, most nem kivánom! De szerintem az is vissza fog jönni. Köszönöm a vigasztaló szavaidat! Köszönöm, hogy megértesz! :-))
ómió
És ezen, ugye, már csak egy Böszme-féle nyugdíjlenyulás "lendíthetne"?
CsipkeRózsa
Hol marad a fűtés, az is következik lassan.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.