És a nyugdíjemeléssel még mindig adós az Orbán-kormány.

Sok nyugdíjasnak döntenie kell, ételt vagy gyógyszert vesz-e a következő nyugdíjigMTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Az elszabadult infláció, az élelmiszerek, különösen az alapvető élelmiszerek drágulása a nyugdíjas társadalom nagyobb részében az életminőség súlyos romlását eredményezi – jelentette ki a Népszava.hu-nak a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának soros elnöke.

Hegyesiné Orsós Éva tagszervezeteiktől érkező beszámolók alapján a lapnak elmondta: egyre több olyan idős emberről tud, aki a következő nyugdíj megérkezése előtt egy héttel már nem szedi a gyógyszereit, mert nem tudja kiváltani a következő adagot.

Ha tovább emelkedik az infláció és nőnek a rezsiköltségek, az ő egészségük biztosan romlik, sokan szenvednek el egészségkárosodást, sőt úgy látja, nem túlzás kijelenteni, hogy sokan indokolatlanul korán halnak majd meg.

Mint ismert, az elmúlt húsz év legmagasabb nyugdíjas inflációs adatát közölte a héten a KSH.

A nyugdíjas fogyasztói kosár alapján számított drágulás júliusban az egy évvel korábbi állapothoz képest 13,8 százalékos volt, miközben már a hivatalos statisztikában is 27 százalékos élelmiszerár-drágulást mértek.

Hegyesiné Orsós Éva azt tapasztalja, az idősek még nem tudtak megoldásokat találni a váratlan nehézségekre, egyelőre inkább pánikot tapasztal a nyugdíjas társadalom átlag alatti jövedelemmel rendelkező részében, amit tetéznek az üzemanyag-, sőt már a cukorhiányról szóló hírek is.

Ha a legfontosabb élelmiszerek 40, néhány tételnél 60 százaléknál járó inflációját vagy a 13,8 százalékos nyugdíjas inflációt vetjük össze azzal a 8,9 százalékos nyugdíjemeléssel, amit eddig kaptak 2022-ben az idős emberek, nem kell magyarázat, miért sürgetnek a nyugdíjas szervezetek és szakértők is azonnali további emelést. 

Forrás: Népszava.hu

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Hofi annak idején egy fellépésén azzal viccelődött, hogy az orvos felírt a nyugdíjas betegnek orvosságot, be kellett vennie 3x1 szemet étkezés után. Mire a nyugdíjas: De doktor úr, hol tudok én napjában 3 szor étkezni?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Néro2
Már döntött. Fideszt vett. Egye is meg vagy vegye be gyógyszer helyett.
Aztán csókolgassák Megmentőjük lába nyomát.
Eladott Ország
Hofi annak idején egy fellépésén azzal viccelődött, hogy az orvos felírt a nyugdíjas betegnek orvosságot, be kellett vennie 3x1 szemet étkezés után. Mire a nyugdíjas: De doktor úr, hol tudok én napjában 3 szor étkezni?
jesz
@Néro2: baszki nálad becsípődött ez a fasiszta nyugdíjasgyűlölet...te nagyonhülye, nem a nyugdíjasokon múlt, hogy a fidesz nyert...te meg az időseket baszogatod, ahelyett, hogy anyádat, meg a nagymutterod kérdeznéd..persze otthon kuss van, mert az ő nyugdíjukból iszod magad ilyen segfejre...szarjál sünt!
namihami
Már bocsánat, de mindenkinek mégse tehet a Fidesz a kedvére. Nem elég, hogy a miniszterek, államtitkárok és hasonló kaszttagok megkapták a KB 3,9 (mégegyszer: háromegész kilenctized!!!) százalékos emelésüket. Akkor még a nyuggerek is?!?!
És megint?
Hát ezeknek semmi nem elég?
balos
@Eladott Ország: A fideSs tartja magát a megálmodott nyomorhoz a népnek!Minden "szentnek" maga felé hajlik a keze meg a zsebe!
Meszy
Miért nem hallgatnak a törpére? Megmondta: Aki nem jön ki a pénzéből az keressen többet.
justhpeter
@Meszy: Egyben azt is elárultad miért nem megy a törpe az emberek közé.
gina
Helyes --válasszátok megint OV szemeteteket. amit főztetek egyétk meg agyi hullák
vacsi
No, ez a cikk sem igaz! Aki olyan anyagi helyzetben van nyugdíjasként, hogy a gyógyszereire nincs pénze, az kap közgyógyellátást - mint ahogy anyósom is.
Macskaszem
@vacsi: Aki közgyógyra van rászorulva, annak ételre már nem nagyon telik. Merthogy Qrva drága lett. Hát még télen... éhen fagy.
Pálinkás Pál
rá szavaztak, megszívták...sajnálat a kevés kivételnek...
vacsi
@Macskaszem: Valóban, sok mindennek felment az ára. De a nyugdíjasok, ha csak a kevés nyugdíjukból élnek, és a nyugdíj mellett nem dolgoznak, akkor ráérnek otthon pepecselni a főzéssel - mint ahogy magam is teszem. Sőt, mivel a szomszédban háború van, előkerestem a nagyanyám háborús szakácskönyvét (régen szinte mindenkinek volt ilyen), és abból lehet olcsón, nagyon finomakat főzni. Érdemes kipróbálni. Szóval: az idő pénz!
Jozefina
Ez így lesz mindaddig, amig minden nyugdíjat egyformán emelnek. Az 500 ezer forint feletti nyugdíjakat mindaddig nem kellene emelni, amig az alacsony nyugdíjakat nem zárkóztatják fel.
KisGenyo2
Még jó, hogy a nyugdíjasok nagy része nem olvassa ezeket. Így nem kell "dönteniük". :D:D
Nessy
@vacsi: Tudod, 2000 előői és a mai bérek köztöö alaphangon is egy tizes a szorzó, a mai bérek javára! Ergo ez jelentkezik a nyugdíjakban is. Tudod, mi olyan elvetemültek voltunk anno, hogy dolgoztunk, tanultunk, gyerekeket neveltünk! És bizony a nyugdíj mellett dolgoztunk is. Csak akkoriban más volt az adó és járulék , és a nyugdíj melletti munkaviszony, ha nem szüneteltetted a nyugdíjat, nem számított. Fene tudja, de 68 éves koromig dolgoztam, majd évekig önkénteskedtem az egészségügyben. ma már nem megy.Igy marad az egy nyugdíj. Szégyellem, ha a gyerekem old meg nagyobb pronlémát!
emerencia
@vacsi: Sokan főzünk itthon nyugdíjasan, mégsem tudunk az inflációval lépést tartani úgy, hogy egészséges ételekhez jussunk minden áldott nap. A betegség miatti diétázás, de még a sima testúlycsökkentő étrend sem elérhető minden nyugdíjas számára. A minőségből sokat le kell adni annak aki ki szeretne kijönni az egyre kevesebbet érő konyhapénzből. Ami 30-50-70 éve olcsónak számított ma már gyakorta luxus tápanyagnak minősül, jól meg kell gondolni, hogy melyik receptet válasszuk a hadiszakácskönyvből.

Ráadásul nem mindenki életerősen, egészségesen ment nyugdíjba. A közfinanszírozott egészségügyi ellátás színvonala és elérhetősége pedig azok számára különösen silány, akiknek nincs valami protekciója vagy legalább lelkiismeretes háziorvosa. Magán ellátásra pedig nem futja. Ez ugyanígy vonatkozik az aktív korúak jelentős többségére, belőlük lesznek a lerobbant nyugdíjasok. Fájdalmakkal kínlódva nem élmény a tűzhely mellett állni annak sem, aki hozzám hasonlóan kedveli a főzőcskézést! A társasházakban nem terem meg semmi és valahogy a nyersanyagokat is be kell szerezni ami betegen, kevés pénzből nem mindig sikerül maradéktalanul. A szatyor hazacipelése az idő múlásával egyre nagyobb kihívás nemcsak a beszerzési árak, de a fizikai képességek csökkenése miatt is. A házhoz szállítást csak a jobb módú nyugdíjasok engedhetik meg maguknak mert a szállítási költségen felül lemaradnak a helyi áruházi/bolti leértékelésekről. Az állandó otthoni főzés ráadásul növeli azt a rezsiköltséget ami a sok otthonlét miatt már eleve magasabb mint aktív korunkban. Nem azt mondom, hogy nincs igazad de a probléma sajnos azzal, hogy ráérünk "otthon pepecselni a főzéssel" egyáltalán nincs elintézve. A nyolcvanéves szomszéd néninek valahonnan hoznak kaját jutányosan. Rossz nézni a kétes tisztaságú műanyag ételhordóját melyet nap mint nap letesznek az ajtaja elé a lábtörlőre. Innen kerül a konyhapultra az egyre költséghatékonyabban főzött étel. Amíg bírunk főzünk itthon de azt végképp nem tekintjük...
Nessy
Tisztelt gerontofób fórumtársak! Önök közül senkit nem zavar pl. a határon túli félmillió fideszre szavazó levelezőtagozatos, akik jó pénzért szavaznak, de a döntésük ódiumát már nem vállalják? Van egy rossz hírem! Mindig a demenciára hivatkoznak, pedig már 50 körül is előfordul. A szűk látókörűség meg korfüggetlen.
Havanagi
@vacsi: A közgyóggyal csak az a baj,hogy a hatékony-kevésbé káros mellékhatásokkal-nincs esélye a közgyógynak,nem támogatott.Szép ezt is kimondani,hogy ingyenes,de nézd meg a körét is.
emerencia
@vacsi: folyt. de azt végképp nem tekintjük örvendetesnek, hogy sok évtizednyi adó és járulékfizető munka után hadiétkezéssel próbáljuk átvészelni a napjainkat.
Nessy
@emerencia: Én komolyan vettem a spórolást. Egy hónapja kb. semmi étvágyam, nem eszem, csak folyadékot. Le is adtam 10 kilót. Most keresik az okát, mert már alig lézengek! Csak hát nyár , szabadságok idején értelmes ember nem betegszik meg. Kivéve, ha egészségügyi volt.
emerencia
@Nessy: Édesanyám súlyos demenciában halt meg 82 évesen. Idősebb testvéremmel visszaemlékezve már a harmincas évei közepén is voltak tünetei de anno egy fiatal, csinos, két gyerekes édesanya a társadalomban úgy viselkedett ahogy akart, nekünk pedig azt magyarázták be, hogy "rosszak" vagyunk ezért ilyen. Felnőtt fejjel jöttem rá, hogy ez nem igaz. Most is látok hasonló harmincas, negyvenes embereket akik önmaguk és környezetük szemében nagy tiszteletnek örvendenek, mindenben "sikeresek" de a verbális agressziójuk váltakozva időnként mézes-mázas időszakokkal reális mentalitású emberek számára nagyon kellemetlen. (Pl.a háziorvosnőm. Egyre többen hagyják ott.)
magyar1
@Eladott Ország: Bizony nem újkeletű a nyugdíjasok kiéheztetése, már a Hofi idején is így volt, az Orbán kormány meg még magasabb szintre növelte azzal, hogy megosztotta a nyugdíjasokat szegény kispénzűekre és többszázezres, milliós nyugdíjasokra és ha emel akkor százalékosan emel.
kereső
@vacsi: 07:35. Miből főzzön, "pepecseljen", ha nem tudja megvenni az alapanyagot? Nem mindenkinek van "kiskertje". Na meg az sem olcsó, hiszen a vetőmag, az öntözéshez felhasznált viz sem óccó. És ráadásul nem mindenki birja erőnléttel a kertben a nehéznek minősülő munkát- mert az ásás, kapálás nehéz fizikkai munka. Ne magadból indulj ki, minden szinten- nézz köről a környezetedben is. Ráadásul- ugye arról szólna a fáma, hogy 40+ ledolgozott év után- gyermekneveléssel, tanitattással...etc., "élvezni kéne a nyugalmas nyugdijas éveket, nem azon filózni, hogy megkesressem a nagyanyám háborús szakácskönyvét. Igénytelen egy nőszemély lehetsz- tényleg nektek való az orbáni viág, a 100 évvel ezelőtti életmód.
emerencia
@Nessy: Légy önző!!! Vess be minden lehetőséget ahhoz, hogy valóságos diagnózishoz juss és minél hamarabb elkezdjék a gyógyításodat. Tudom, hogy ezzel tisztában vagy de az a tapasztalatom, hogy a lelkiismeretes egészségügyek annyira megszokták, hogy mások érdekében tevékenykednek, hogy saját magukért már nincs erejük mindent megtenni. Ne hagyd magad lerázni!
emerencia
@kereső: Ugyanezt akartam vele én is megértetni.
magyar1
@vacsi: Havi 36 ezerre én is kapok közgyógyot 6 ezret, de éppen nem azt a gyógyszert lehet felírni kgy-ra ami kell. Javaslat a kormánynak, hogy aki kgy-re jogosult vehessen a meghatározott összegig minden gyógyszert amit felírnak neki kgy-ra. A fájdalomcsillapítókról meg a vitaminokról már nem is beszélek.
Nessy
@emerencia: Már megajánlották a kórházat, endoszkópiát, de én vagyok makacs. Szégyellem, de pocsék rossz beteg vagyok így 80 fölött. Most kiegyeztünk egy komoly tápszerbe, hogy megálljon a fogyás.
emerencia
@Nessy: Vége lehetne már végre a pandémiának mert a fertőzésveszély miatt nem szívesen megy az ember vizsgálatokra. Mérlegelni kell az előnyt a hátrányokkal. Egyszer apu is így járt, rövid idő alatt sokat fogyott, alig evett és fikázott minden ételt. Neki is azt javasolta körzeti orvos, hogy hízókúrázzon. Anyu bevetette magát és ráerőszakolta a sok kalóriadús kaját ugyanúgy mint ránk, gyerekekre. Apu lassan visszanyerte a szokásos súlyát és étvágyát. Sokkal többet evett mint mi, de nem hízott el és egészséges volt ezután kb. húsz évig, majd kilencven éves koráig. Mi viszont elhíztunk, ami szintén nem tesz jót az egészségnek.
Nessy
@emerencia: Én is már "szóba állok magammal", és a tápszer mellé kezdek fokozatosan enni. Csak érdekes mód, amilyen sütis voltam, most nem kivánom! De szerintem az is vissza fog jönni. Köszönöm a vigasztaló szavaidat! Köszönöm, hogy megértesz! :-))
ómió
És ezen, ugye, már csak egy Böszme-féle nyugdíjlenyulás "lendíthetne"?
CsipkeRózsa
Hol marad a fűtés, az is következik lassan.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.