Az Európai Bizottság és az Európa Tanács szerint aggasztó, hogy a politikusok alulképzett családtagjai és barátai fontos tisztségeket tölthetnek be a bírói rendszerben.

Guardian: Orbán Viktor "alulképzett haverjai" lepik el a bíróságok felső vezetését

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Polt Péter legfőbb ügyész a labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjében játszott Magyarország – Észak-Írország mérkőzésen a budapesti Groupama Arénában 2014. szeptember 7-én. MTI Fotó: Beliczay László

Orbán Viktor kormánya „folyamatosan túllépi” a hatáskörét és a bíróságok megingatására törekszik, írja a The Guardian egy magas rangú magyar bíró elmondása alapján. Vasvári Csaba a Fővárosi Törvényszék (FT) csoportvezető bírája szerint kollégáival éveken keresztül „külső és belső befolyásolási kísérletek tanúi voltak”. A tekintélyes brit lapot a Szeretlek, Magyarország idézi.

A 18 éve bíráskodó Vasvári ugyanakkor megjegyzi, hogy a túlkapások a politikai spektrum minden oldaláról érkeztek, de túlnyomórészt a 12 éve hatalmon lévő Fidesz érdekkörei próbálták befolyásolni a döntéseket. Vasvári „egyértelmű belső befolyásolási kísérletként” említette Völner Pál ügyét, amikor a korrupciós ügyben nyomozó bírát elbocsátották, miközben másokat a munkahelyükön hoztak „kényelmetlen” helyzetbe. A fideszes politikus ügye még tavaly év végén robbant ki, amikor kenőpénzek elfogadásával vádolták az azóta tisztségéről lemondott igazságügyi államtitkárt.

Az Európai Bizottság és az Európa Tanács szerint aggasztó az is, hogy a politikusok alulképzett családtagjai és barátai tölthetnek be fontos tisztségeket a rendszerben. A lap birtokába jutott dokumentumok alapján júniusban a Legfelsőbb Bíróság elnökének feleségét, Kovács Helga Mariannt annak ellenére nevezték ki a Fővárosi Ítélőtábla politikailag kényes ügyekkel foglalkozó bírói testületének élére, hogy feleannyi szavazatot sem kapott, mint riválisa.

Címlapkép: MTI Fotó: Beliczay László

60 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
"Már csak a civilek és a bíróságok akadályozzák abban, hogy végérvényesen a segge alá gyűrje Magyarországot" a bűnöző többgenerációs román cigány és politikailag prostituált bandája!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Edebácsi
Az alulképzettség fontos követelmény, hiszen egyik famulus sem lehet okosabb a Főnőknél!
Műrpedig Orbán, - a maga jogi végzettségével, - egy jobb ügyvédi irodában legfeljebb az iratok rendezésére lenne alkalmas!
sgl
@Edebácsi: Többször bizonyította a geczi saját tanult végzettségéhez is hülye.
Prejudikál, szakmai baromságokat mond, törvénytelenségre buzdított többször ellenzékben stb.
Maccska
@sgl: nem a jogot kell ismerni,hanem a bírót.
Valószínűleg téveszméink vannak a bírói függetlenségről.És ez politikától független
Shikari
Megint a libsi hazudozás, uszítás, a magyarellenesség! Kivágni a rágalmazó patkányt az utcára és bizonyítsa ak, ha bajuk van. Ha nem tudnak, karanténba zárni az uszítót, kitenni a közösségből és ne vegyék fel sehova.
ómió
A Guardianes efftársaknál így "píszí" hazudni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.