Magyarország jövője azon múlik, hogy az innovációt fel tudjuk-e rázni, a magyar leleményességet az innovációban és a gazdaságban is tudni kell alkalmazni – mondta el Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter szombaton, a tihanyi Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpón, ahol Hiller István (MSZP) volt kulturális miniszterrel vitázott.

Kultúráért és innovációért felelős miniszter: nem lesznek felesleges presztízsberuházások
Kép: YouTube

Magyarország jövője azon múlik, el tudjuk-e érni azt, hogy ne "az állami csecseken lógjanak a start-upjaink és a tudósaink", hanem legyen "egy eleven piacos előrelépés"

- jelentette ki Csák János, majd azt hangsúlyozta: a jövőnk azon múlik, hogy a magyar leleményességet ne csak a családpolitikában, a tudománypolitikában, hanem az innovációban és a gazdaságban is tudjuk alkalmazni.

Ezért dolgoztam Mol-elnökként is, hogy megmutassuk, ki lehet lépni a szokványos, középszerű darálásából

- tette hozzá a miniszter.

Csák János arra reagálva, hogy Hiller István mértékletességet javasolt a kulturális nagyberuházások megkezdése ügyében, mert az a meglevő fenntartását veszélyezteti, azt mondta: amíg ő a miniszter, felesleges presztízsberuházások nem lesznek.

"Most a minőség forradalma kell" minden múzeum- és könyvtárigazgatónak, levéltárosnak, azon kell igyekezni, hogy hasznosítsák azt a valóban óriási értéket, amely kezükben van

- tette hozzá.

Hiller István azt hangsúlyozta: nagyon kell figyelni a vidék Magyarországának közművelődésére: a kisváros galériájára, a könyvtárra.

Most a megőrzés időszakának kell lennie

- jelentette ki az ellenzéki politikus. Szerinte egy válságos helyzetben egy mechanikus kormányzati irányítás könnyen vesz el a kultúrától és ezen belül a közművelődéstől.

Az egyetemi struktúráról szóló vitában a miniszter arról beszélt, egy állam ennél többet nem tehet a saját rendszeréért, mint hogy beépít egy belső szerves ösztönzőt.

Hiller István elmondta, nem tudja elfogadni, hogy a vidéki tudományegyetemek mindegyike kikerült az állam tulajdonából.

A szocialista politikus a vitában arról kérdezte Csák Jánost, miért van az, hogy a Széchenyi Irodalmi Akadémia 28 millió forint költségvetési támogatást kap, míg a Magyar Művészeti Akadémia 3 milliárdnál többet. A miniszter úgy válaszolt: ami 1994 és 1998, majd 2002 és 2010 között ment a baloldali társaságoknak, az nettó jelen értékben messze meghaladja azt, amit "mi most visszaépítünk". Azoknak az intézményeknek és művészeknek adunk lehetőséget, akiket a világ életükben, csak azért, mert a nemzeti oldalon voltak, lebecsültek – mondta.

A 2004-es kettős állampolgárságról való népszavazás kapcsán Csák János arról beszélt, hogy 2004. december 5. azért tűnt számunkra képtelenségnek, mert felmondott egy sorsközösséget.

Képtelenség volt, ami akkor történt

- jelentette ki.

Csák János hangsúlyozta: nekünk, magyaroknak nincs más esélyünk, mint egymásba kapaszkodjunk.

Akit sorsközösségbe kapcsolt velünk az élet, annak kell megfogni a kezét. Ez a mi politikánk

- fogalmazott.

Hiller István azt mondta: a politikai közössége megtette azt, amit kevés, és azt a döntést felülvizsgálva elnézést kért.

Minden magyart a nemzet részének tartok, határon innen és határon túl

- tette hozzá.

Forrás: MTI

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
""...kultúra és innováció...""
Keresve se találhattak volna két, összeillőbb szakterületet.
Miként @kereső: is rámutat, kevés rokonterülete van az életnek. Esetleg az agysebészet és a pedikűr? De még az se biztos...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
""...kultúra és innováció...""
Keresve se találhattak volna két, összeillőbb szakterületet.
Miként @kereső: is rámutat, kevés rokonterülete van az életnek. Esetleg az agysebészet és a pedikűr? De még az se biztos...
Giovanni Alba
Hiller miről beszél? A népszavazás a kettős állampolgárságról, és a vele együttjáró szavazati jogról szólt. Ellenzékben a fideszka is ellenezte a határontúliak szavazati jogának megadását, áder (a bajszos sz..) szépen fel is sorolta a parlementben ennek hátulütőit.
A jövőbe látott.
Lehetnek a nemzet részei, de a szomszéd ne pofázzon bele, hogyan műveljem kertecskémet.
Nessy
A cikk címében idézett mondatot, a presztízs beruházásokról el tetszett mondani a kormánynak de legfőképp Orbánnak?? Nem hiszem! Ez csak híveknek szól!
kereső
"Hiller István azt mondta: a politikai közössége megtette azt, amit kevés, és azt a döntést felülvizsgálva elnézést kért."- pifta, tőlünk mikor kérsz, kértek elnézést? !!! Elárultatok bennünket, és ezzel elősegitettétek az ország kifosztását. Olyan jogokat adtatok a határon túliaknak, amelyekhez a magyarországi magyaroknak feltételek és kötelességek is társulnak. Ezért kértetek elnézést??? Menj a francba , megalkuvó kollaboráns pártoddal együtt.
Nyírfa
Az egészhez csak annyit fűzök hozzá, hogy az ördöggel nem vacsorálok együtt. Ha mégis, akkor nem akarok angyalt játszani, ugyanis a méretes lóláb kilóg az asztal alól.
A magyar nép - legyen nemzet, ha az kifejezőbb -, akár tudja, akár nem, választ, nem pártot, nem vezért, hanem sorsot. Remélem, tudja, mit csinál, mert utólagos reklamációt, sirámot és bűnbakteóriát nemcsak én nem fogadok el, de a történelem sem.
ómió
@Clavigo: Te azért nem jártál suliba? Mert kár lett volna? Látszik is a gyagyaságodon! Még akkor is, ha a moslékot nem én, hanem valaki más hordta is neked!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.