Az erről szóló tervezetet Varga Juditnak, Pintér Sándornak, Rogán Antalnak, Gulyás Gergelynek, Varga Mihálynak és Navracsics Tibornak kell előkészíteniük.

A 444 cikke szerint a hétfő esti Magyar Közlönyben jelent meg a kormányhatározat, amely szerint a kormány egy olyan független hatóságot hozna létre, ami az európai uniós források felhasználását érintő jogellenességek és szabálytalanságok megelőzése, felderítése és kijavítása érdekében működne.

Korrupciós hatóságot hoz létre az EU nyomására a kormány

Fotó: Illusztráció/Facebook/Orbán Viktor/videórészlet

A kormányhatározatban az is szerepel, hogy a kormány 

"a Magyarországgal szemben megindított eljárás keretében hozott korrekciós intézkedésként egyetért egy olyan független hatóság létrehozásával, amely általános rálátással rendelkezik, és

beavatkozik azokban az esetekben, ahol a hatóság álláspontja szerint a feladat és hatáskörrel rendelkező hatóságok nem tették meg a szükséges lépéseket olyan csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzésére, felderítésére és kijavítására, amely hátrányosan érintheti az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét, különös tekintettel a közbeszerzési eljárások keretében végrehajtott európai uniós pénzügyi támogatásokra”.

A kormányhatározat értelmében az Orbán-kormánynak szeptember 30-ig kell javaslatot tennie az országgyűlésnek a hatóság (2022. november 21. napja előtti) létrehozásához és működéséhez szükséges, a hatóság függetlenségét garantáló törvény elfogadására.

A lap szerint a visszatartott uniós források hazahozataláért felelős Navracsics Tibor már korábban jelezte, hogy a kormány kötelezettséget vállalt egy új Korrupcióellenes Munkacsoport december 1-ig történő létrehozására oly módon, hogy abban kormányzati és nem kormányzati szereplők létszám és szavazati jog tekintetében paritásos alapon (tehát egyenlően) vesznek majd részt. Ezen munkacsoport működéséhez az új, még létrehozás előtt álló korrupcióellenes hatóság fog adminisztratív támogatást adni. 

Az új korrupcióellenes hatóságról szóló tervezetet Varga Judit, Pintér Sándor, Rogán Antal, Gulyás Gergely, Varga Mihály és Navracsics Tibor minisztereknek kell előkészíteniük az "Európai Bizottsággal, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD) és más hazai és nemzetközi szervezetekkel konzultálva, a nemzetközi standardokbak megfelelően és a jó gyakorlatokat felhasználva".

Forrás: 444.hu

76 hozzászólásarrow_drop_down_circle

madlaci66
Fidess hozna létre független akármit???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dr. Proktor
@KisTehen: Helyes, de jó célra használd, ne fake news terjesztésre!
Dr. Proktor
@KisTehen: A kis halak? Mi van a nagy halakkal, akik nem milliókat hanem milliárdokat síboltak?
Azok Orbán körül lebzselnek...
Gondolkodj, nem okoz fejfájást!
Lepényleső
Furcsaságként;
létezhet valahol a világban véletlenül olyan,hogy az ilyen tervezetet olyan készíti elő,aki az egyik fő elkövető,
aki a megbízást adja az pedig a másik fő,- ezért a fejük emiatt sem nagyon fő?
Istenakinincsen
Kecskére bízták a káposztát...farkasok vigyáznak a kecskékre...tigrisek őrzik a farkasokat...vadkutyafalka,medvék és a krokodilok óvják a tigriseket...a medvéket megvédik a vadkutyafalkák...van még tovább is és a kóró nem ringatja már a kismadarat:)
vitriol
orbán csak egybeterelte a maffiatagokat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.