Arról dönt a kormány, hogy teljesen átalakul-e a rendszer vagy sem. 

Kész a tervezet: Pintér Sándor szétzúzná az egészségügyi rendszert, amit ma ismerünkMTI/Kovács Attila

A parlament hamarosan szavaz az egészségügy átalakításának terveiről, amelyről nem tartottak társadalmi egyeztetést, mondván „annak sürgős elfogadásához kiemelkedő közérdek fűződik”. Pintér Sándor egészségügyért (is) felelős belügyminiszter nyújtja majd be a kormánynak a szóban forgó előterjesztést, amelyben

szakdolgozói béremelésről, az alapellátás átszervezéséről és új feladatairól, a rendelőintézetek jövő nyárra tervezett államosításáról, valamint a dolgozók megyéken belüli vezénylése mellett a kórházi látogatási rend átszabásáról is szó van.

Ennek részleteiről a Medical Online számolt be. A lap szerint az állami kórházakban dolgozók munkáltatója a megyei, irányító kórház lesz, munkaszerződésük pedig változó telephelyre szól, így a társkórházakban is biztosítva lenne a humán-erőforrás rotációja. A kapacitásokat egyenletes földrajzi eloszlásban a lakossági igényeknek megfelelően terveznék.

Az előterjesztésben szerepel az is, hogy a kórházak adósságának rendezésére és felszámolására vonatkozóan külön beadvánnyal készül a szakállamtitkárság.

2023. január 1-jétől szakdolgozói béremelést szorgalmaznak az előterjesztésben, amelyre a költségvetésből jövőre 130, 2024-ben pedig 142 milliárd forintot irányoznának elő. A béremelés célja az orvosi és szakdolgozói fizetések egészséges bérarányának kialakítása.

Az államtitkárság célja, hogy az állami intézményekben csak a szolgálati jogviszonyt vállalók (vagy önkéntes segítők) dolgozzanak, ezért a közreműködő, mint foglalkoztatási forma valamennyi típusát kivezetik a rendszerből 2024. január 1-jéig. 

A körzethatárok átalakításának és kijelölésének joga az önkormányzatoktól az OKFŐ-höz kerülne, egyúttal a központ égisze alatt működő praxiskezelő venné át a betöltetlen körzeteket is. A gazdaságtalan üzemméretű praxisokat 2028. január 1-jéig számolnák fel. A csoportpraxisok kialakításának lehetőségét törölnék az alapellátási törvényből.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) 81 járásban 102 helyen tervezi az ügyeleti központok kialakítását. Az új háziorvosi ügyeleti rendszer költsége 33 milliárd forint, ebből 5,3 milliárd egyszeri beruházási költség, amelynek fedezetét az uniós helyreállítási alapból biztosítanák.

Célul tűzték ki az előterjesztésben az állami tulajdonú és üzemeltetésű háziorvosi informatikai rendszer, a miniHIS „minél nagyobb mértékű térnyerését”. Az EESZT-MiniHIS-re vonatkozó műszaki feltételek teljesítését valamennyi háziorvosi rendszergyártótól elvárják, azok a szoftverek, amelyek az előírásnak a türelmi idő elteltével sem felelnek meg, nem lesznek alkalmazhatóak a praxisokban 2024-től.

2023. július 1-jétől államosítanák az önálló járóbeteg-szakellátókat, amelyek a megyei irányító intézmény telephelyeként olvadnának be a költségvetési szervbe. Amennyiben a kabinet rábólint a tervekre, az érintett intézmények köréről, a folyamat ütemtervéről és az államosítás anyagi igényéről jövő január végéig kell előterjesztést készíteni a kormánynak. Első lépésként az államosítás 95, 100 százalékban önkormányzati tulajdonú rendelőt érintene, amelyekben a szakorvosi/nem szakorvosi kumulált óraszám eléri vagy meghaladja a 100 órát.

A centralizációs törekvések sorába illeszkedik a nemzeti orvoslaboratóriumi diagnosztikai hálózat kialakítása, amiről egy ével ezelőtt Takács Péter még az OKFŐ főigazgató-helyetteseként beszélt egy konferencián. A nemzeti laborhálózat koncepciója a számítások szerint mintegy 60 milliárd forintnyi forrást igényelne. 

Új törvény elfogadását is szorgalmazza az előterjesztés „a szakápolás átalakításához kapcsolódó egyes intézkedésekről”, amely jogalapot teremt a tartós ápolási ágyak átadására azoknak a szakápolási központoknak, amelyeket az állami fenntartású egészségügyi intézményekben, a korábbi fekvőbeteg osztályok infrastruktúráján alakítanának ki, ahol az idősgondozást a szociális szektorra és az egyházakra támaszkodva oldanák meg. Fenntartásuk a szociális tárca feladata lesz.

A látogatási időn kívül a jövőben egy ápolási segítő is támogathatja az önmagát ellátni nem tudó, hosszú távú kórházi ellátást igénylő, pszichés krízishelyzetben lévő vagy haldokló beteget. A segítő – akinek személyét a beteg választja, és akinek adatai bekerülnek a betegdokumentációba is – ápolásnak nem minősülő tevékenységével tehermentesítheti a személyzetet is.

Szigorúbb, egységes látogatási szabályokat rendelnének el a kórházakban, amelyek szerint a látogatási idő és a látogatók száma egyaránt korlátozható, valamint előzetes bejelentkezéshez köthető, például online előjegyzéssel. Kizárják a látogatásból a 14 év alatti gyermekeket, ez a korlátozás ugyanakkor nem vonatkozna a testvérre és az egyenes ági rokonra.

A most készült előterjesztés szerint a szabad orvosválasztás az alapellátás kivételével megszűnik. A tervezet alapján a beteget a kórházban a szolgáltató munkarendje alapján beosztott orvos látja el, helyette másik orvos nem igényelhető.

Az előterjesztésben foglaltak egy új törvény elfogadását és 6 hatályban lévő jogszabály módosítását igénylik a parlamenttől, és 4 új kormányhatározat elfogadását a kabinettől.

Forrás: Medical Online

68 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Amiért ellenzékben tiltakozott a fidesz, azt most többszörösen és sokkal rosszabbul meglépi Pintér és a kormány! Ezzel a közegészségügynek annyi! Azoknak a betegeknek, akiknek nem telik a magán egészségügyre, nem sok esélyük marad gyógyulásra! A l
kórház összevonások már akkoriban is nagyot buktak, most meg aztán mindent, mindennel összevonnának, államosítanának! Az ellátás finanszírozás rendezéséről természetesen egy szó sincs.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Németh István
@T-Boly: te csak kötekedni tudsz értelmeseket írni, mondani nem? Hát ezért vagy te egy nagyadag szar és bolha pöcsén a pattanás!@volvós: amikor megszülettél is hülye voltál, az eltelt idő alatt annyira felfejlődtél, hogy a szart a fossal tudod csak lenyelni mert a fogaidat kiszedték, hogy szét ne harapdált magad, közveszélyes barom!
T-Boly
@Németh István: pesta,pesta nem vagyol te más,mint egy jó adag szar !
Te egy megalkuvó szarházi jobbágy vagy,aki ettől a rendszertől valami nagyon jót kaptál,kapsz !
Vessz meg a szabadkenyértől te senkiházi,te senkitől se különb buzi pöcs !

Köpd már ide e szarházi,hogy ki volt komcsi a rendszerváltás előtt a családodból .
Én tudom ! : apád anyád,nagyapád ,nagyanyád meg a tetves köpönyegforgató familiád ! Retek mocsok köpönyegforgató vagy mint orbánod,hogy nyald ki belőle a vastagbelet !
Ha kell : Komcsi
Ha kell : Libsi,
Ha kell: Demokrata
Ha kell : Náci
Ha kell:Bolsi
Ha kell: Még buzi is ! ( VAN A KORMÁNYBAN BELŐLÜK FELESLEGESEN IS )
Történelem: Mik voltak: orbán,kövér,bayer,???
Vesszetek meg még ma !
Ja és a büccs kurva rohadék
T-Boly
@orsos vendel: Rohadék maffiózó !
A pudvás pofájáról lerí,hogy egy aljas rohadék, maffiózó,egy pestisesnek tűnő aljadék aki a kormány szekerét tolta,tolja !
Ez a véleményem ! Lehet jönni értem !
@Eladott Ország: Érdekes,már nem lehet elérni a hivatkozásokat !
namihami
Biri nénéket felveszünk! (Magyar egészségügy)
Kuruzslók, vajákosok, sámánok kerestetnek. Jelentkezni a Zsarupalotában, félfogadási időn kivül is!
Németh István
@T-Boly: hát igen ha normális lennél nem tébolynak hínának!@orsos vendel: @Eladott Ország
ti meg a tébolydában éltek, kaptok rendesen vizes kezelést? Szóljatok, mert megyek hugyozni!
T-Boly
@Németh István: Hugyozást pedig abba ne hagyd,amíg az agyvizeddel együtt ki nem folysz saját magadból 0,000 ml értékre !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.