Tíz éve létezik a jogi lehetőség, de most először él normakontrollal a kormány javaslatára az Országgyűlés. Ma a büntetőeljárási törvény módosításának normakontrollját kérte a Ház.

A kormány kezdeményezésére normakontrollt kér az Országgyűlés a büntetőeljárási törvény hétfőn elfogadott módosításáról.

A képviselők 133 igen szavazattal, 12 nem ellenében és 34 tartózkodás mellett fogadták el kedden az alkotmánybírósági beadványt. Így a jogszabályt az Országgyűlés elnöke az Alkotmánybíróságnak küldi meg.

A beadványban azt kérik: az Alkotmánybíróság vizsgálja meg, megfelel-e az alaptörvénynek, hogy az ügyészségen kívül más személynek is lehet joga a vádkikényszerítésre, azaz, hogy ez összhangban van-e az alaptörvényben rögzített ügyészségi vádmonopólium elvével.

A jogszabály egyike azoknak, amelyeket az úgynevezett kondicionalitási eljárásban, az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében terjesztett a parlament elé a kabinet azt követően, hogy Magyarországgal szemben eljárás indult az uniós költségvetés védelmét szolgáló feltételrendszer alapján.

A törvényjavaslatot még júliusban nyújtotta be a kormány az Országgyűlés elé, ám múlt csütörtökön az Európai Bizottság kezdeményezésére egy módosítás által szinte új változatban került a törvényalkotási bizottság elé.

E szerint a jövőben egyes korrupciós ügyekben már nem csak az érintettek élhetnek a vádkikényszerítés eszközével. Bárki a bíróságon kérhet felülvizsgálatot, ha a nyomozó hatóság vagy az ügyészség elutasítja egy büntetőeljárás lefolytatását. A nyomozási bíró pedig felhatalmazást kap a büntetőeljárás megkezdésének vagy folytatásának elrendelésére.

A hvg.hu írt elsőnek arról, hogy a kormány maga javasolta az Országgyűlésnek, hogy a hétfői ülésnapon elfogadott egyik “EU-békítő”, vagyis az Európai Bizottsággal való megegyezést és így az uniós pénzek Magyarországnak folyósítását célzó saját – hétfőn el is fogadott – törvényjavaslatának Alaptörvénnyel való összehangját vizsgálja meg a taláros testület.

A hvg.hu szerint azért, mert így egyezett meg a kormány az Európai Bizottsággal: Brüsszelben ragaszkodtak hozzá, hogy nyújtsák be és fogadják el a törvényt a „vádkikényszerítésről”, de azt is elfogadták, hogy a kormánynak vannak jogi aggályai és emiatt az Alkotmánybírósághoz fordul.

A hvg.hu információi szerint a kormány aggályai főleg a hatóság által „ejtett” ügyek későbbi, széles körű nyilvánosságához kapcsolódnak.

Forrás: hvg.hu, MTI

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Orbán rendszere, illiberális maffiaállama nem reformálható, irreverzibilis. A cigányt és bandáját/szektáját elsősorban gazdaságilag kell lehetetlenné tenni, úg ahogy a geci tette a magyar néppel!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@Pegero: ma, 17:00 ☻ „Árpád hazájában jajj annak aki nem úr és nem bitang.”(Ady Endre)
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/309051381_547793140482216_5481734551600660749_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=kwqJKGmrXz8AX_6ie01&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT_M8GR9RDEGgIo8JKgRJdjQjxa4vCNGn12bXmTYpIfTVg&oe=63418200
Valamikor gyerek koromban láttam ilyen arckifejezést egy állatvásáron. Egy roma lókupec vágott ilyen grimaszokat alkudozás közben! Ezt nyomorult pofát látni, hát nem semmi!
Németh István
@Eladott Ország: Mondák az okosok>> nem mi vagyunk a törvényekért, hanem a TÖRVÉNYEK ÉRTÜNK! Na ennek égisze alatt ugyebár a törvényeinket a KÖZ érdekében úgy alkotjuk meg és akár módosítjuk (természetesen az arra illetékes törvényhozószervek által, hogy az a mi érdekeinket védje, kiszolgálja,stb) A KORMÁNY a nemzetpolgárai a KÖZ érdekében rendelke-zik, az a dolga, azért lett megbízva! TE BAROM, te csak annyira vagy hülye, állat pöcs és seggfej, hogy ezt sem tudod!
@m73: nos őstulok a hülyeség ettől a barom fasz @Eladott Ország: pöcstől rendesen rád dagadt, gondolom már elgurultál a dögkútig, ne szarj be odavaló vagy!
@orsos vendel: a cigány is ember! Ám esetünkben aranyat ér > nagyon jól bazsevál, szívesen danázik a nemzet népe a zenéjére! te utolsó a ganajtúró bogár farkán is a pattanás okosabb és többet ér mint te!
@KisTehen: had pontosítsak >> az árnyékszék kormány kasszájának a kulcsa mert felrémlett bennem, hogy iszonyú mennyi szart fognak begyűjteni a kis kutricába! >donát, cseh,szabó, varjú, arató stb. (hű, de büdi lett!!)
Aki Én
@KisTehen: @Pegero: @Németh István: Ezeket az átlátszó kamukat nektek, agyhalott balfaszoknak találta ki a fidesz. Mert, hogy ezt rajtatok kívül senki nem veszi komolyan, az qrvaisten.
balos
@nagy-barom:Ezzel a válasszal csak azt bizonyítod,hogy már megtelt a pofád a szarral,de ahogy ismerlek nagy geciként elég sok nőt nézték dugó liknak,úgy hogy oda nyomd a kulcsot is,meg az orrod !A te félék,csak a gyengébbekkel képesek pofátlankodni,de ne add fel,egyszer csak sikerül beleszaladnod a szájerbe az ereszen!Szappan legyen nálad!
ómió
Az uniós pénz nem "Orbánéknak", hanem Magyarországnak kell, efftársak! Ez nektek semmit nem mond?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.