Az uniós pénzek megszerzése érdekében sebtében felállítandó új korrupcióellenes szervezetek hatékonyságában alig bíznak a magyarok egy friss felmérés szerint.

A Népszava megbízásából készített közvéleménykutatást a Publicus intézet, amelyben arra kérdeztek rá többek között, hogy mennyire bíznak azokban a rohamléptékkel létrehozandó korrupcióellenes szervezetekben, amelyeket a magyar kormány azért állít fel, mert enélkül nagy uniós forrásoktól eshet el.

Népszava: tízből hét ember csatlakozna az Európai Ügyészséghez

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cikk szerint a megkérdezettek közel kétharmada szerint ezek a szervezetek nem fogják csökkenteni a magyarországi korrupciót. A válaszadók negyede hiszi csak azt, hogy valóban "a megtisztulás szándéka" vezette erre a döntésre a kormányt, a többség viszont úgy vélekedik, hogy a korrupcióellenes szervezetek fölállításának szándéka mögött az rejlik, hogy a kormány meg akar felelni az uniós elvárásoknak, ami pedig feltétele az uniós pénzek érkezésének.

A felmérés szerint a többség úgy van vele, inkább az Európai Ügyészséghez kellene csatlakoznia Magyarországnak a hazai korrupció visszaszorítása érdekében.

A közvéleménykutatásból az is kiderült, hogy míg az ellenzéki szavazók 90 százaléka, addig a kormánypártra voksolók kevesebb mint kétharmada hallott arról, hogy a kormány az EU követelésére állított össze egy korrupciót visszaszorító törvénycsomagot. A 30 év alattiaknak csak az 57 százaléka értesült ezekről a korrupcióellenes intézkedésekről.

Az összes megkérdezett mindössze 8 százaléka hisz abban, hogy az új korrupcióellenes intézmények (mint az uniós pénzek felhasználását ellenőrző Integritás Hatóság, vagy a Korrupcióellenes Munkacsoport, illetve az NAV segítségét mostantól igénybe venni tudó Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF) munkájával érdemben csökken majd a hazai korrupció.

Tizenkét százalék hisz ebben valamelyest, de a válaszadók több mint kétharmada szerint ezek sem fognak érdemben változtatni a helyzeten. Még a Fidesz-KDNP szavazóinak is kevesebb mint a fele, 47 százalék bízik a korrupciós helyzet javulásában, az ellenzéki szavazók 95 százaléka pedig úgy látja, nem ezektől a szervezetektől fog változni a korrupció hazai helyzete.

"Leginkább az idősek hisznek a változásban, a 30 alattiaknál viszont százból csak kilencen optimisták. Ezzel szemben majd’ háromnegyedük szerint a kormány törvényalkotási láza, s az így felállított új szervezetek csak megfelelési kényszeréből születtek meg az EU felé, az ellenzéki szavazók pedig még nagyobb arányban – 84 százalék – vélekedtek úgy, hogy szimpla látszatintézkedésekről van szó. Abban, hogy valóban a korrupció visszaszorítása érdekében lépett a kormány, csak a megkérdezettek 26 százaléka hisz, s még a kormánypártiak szavazóknak is a csak a fele osztja ezt az álláspontot"

– olvasható a cikkben.

A többség szigorúbb feltételekhez, jogállamisági követelményekhez kötné az uniós pénzek folyósítását. A válaszadók kétharmada úgy látja, a bíróságok függetlenségével és a tiszta választásokkal kapcsolatos kritériumoknak mindenképpen meg kellene felelni, ezzel az ellenzékiek 97, a bizonytalanok 62 százaléka, a Fidesz-KDNP-sek kétharmada értett egyet.

Az Európai Ügyészséghez való csatlakozásnak 71 százalékos a támogatottsága, az összes válaszadó 71 százlaéka mondta azt, hogy ennek az uniós szervezetnek is kellene a hazai korrupciós ügyeket viszgálnia. Az ellenzéki szavazók 98 százaléka támogatná a csatlakozást, a kormánypártiaknak viszont csak a 37 százaléka lenne a csatlakozás mellett. 39 százalékuk viszont elutasítja a a csatlakozást, közel negydük pedig inkább nem akart válaszolni erre a kérdésre a Népszava cikke szerint.

Forrás: nepszava.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
@verőce21: :D " Európai Bukott Unió egyre jobban elsüllyed a pöcegödörben"
És te el is hiszed amit írsz, vagy csak reméled mások elhiszik?
Nessy
Arról szó sem lehet, hogy csatlakozzon a kormány! Esetenként kell a 2/3-hoz a bukott képviselő szavazata a parlamentbe! Lásd Völner és a közt.elnök megszavazása.
drrotf
Erről a fontos kérdésről akkor tudnánk többet ha a kormány erről is kérdést tenne fel a konzultációs kérdő ívén:" Akarja-e hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?"Egyszerű ,de fontos kérdés lenne ez, de a 133 bátor ember úgy látszik ezt egymaga is eltudja dönteni, és nem kíváncsi az emberek véleményére, .A doktorminioszterelnökúr szerint már szokás nálunk megkérdezni az embereket, csak az nem szokás, hogy az emberek életét befolyásoló kérdésekről is megkérdezzék az embereket!
ómió
De miért csak efftársakat kérdeztek!? Mert ők "szeressék" a brüsszeli "ízletes hátsót"?
icegygenabro
A tolvajok félnek tőle, mint ördög a tömjéntől...
Lepényleső
...tehát tízből 3 ember fydeses,a maradék 7 pedig tisztességes? Hacsak ortodox módon nem,miképp van
nekik állítólagos 2/3 többségük,- talán mert egyedülállóan van saját maguknak írt,majd saját maguk által
elfogadott választási törvényük?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.