A magyar külügyminiszter egy amerikai tévécsatornának mondta fel, hogy a szankciók nem az oroszokat kényszerítették térdre, hanem az európai gazdaságot.

Magyarország a békét sürgeti mindig az ukrán-orosz háborúban: fegyverszünetet kell kötni, majd tárgyalni a békéről – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az One America News Network (OANN) nevű tévécsatornának adott interjúban, amelyet vasárnap tett közzé a Facebook-oldalán az MTI híre szerint.

Szijjártó: "Ha Donald Trump megnyerte volna a választásokat 2020 novemberében, akkor szerintem a háború nem tört volna ki"

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter rámutatott: Magyarország a háború hatásait nagyon közvetlenül, lényegében azonnal érzi, és igen súlyosan.

"Már egymillió menekültet fogadtunk Ukrajnából, a menekültek egy része továbbment, de sokan közülük Magyarországon maradtak. Számukra egyenlő hozzáférést biztosítunk az egészségügyi ellátáshoz és az oktatáshoz, 1200 iskola és óvoda vett fel menekült gyerekeket, diákokat. Továbbá közvetlen támogatást nyújtunk azoknak a munkáltatóknak, amelyek menekülteket alkalmaznak" – mondta el a tárcavezető.

Eközben Európa energiaellátása súlyos válságba került; "őrülten megugrottak az árak" – fogalmazott, ismertetve, tavaly Magyarország 7 milliárd eurót fizetett az energiaimportért, idén 19 milliárdot, jövőre pedig ez 29 milliárd euróra rúghat. Ez két év alatt négyszeres növekedést jelent – mondta el Szijjártó Péter. Magyarország ezért sürgeti mindig a békét – tette hozzá.

Ugyanakkor a háborúról szóló európai vita alapján szerinte nagyon korlátozottan van remény a békére, mert mindenki a háború és az eszkaláció hangján beszél. "Legutóbb, amikor az Európai Unió (EU) 27 külügyminiszterének találkozója volt, én voltam az egyetlen, aki a béke szót használta" – jegyezte meg Szijjártó Péter.

A miniszter rámutatott arra is, hogy a súlyos energiaválság különösen azokat sújtja, akik sok energiát importálnak. Magyarország ezek közé tartozik, ezért próbálja elkerülni, hogy az Európai Bizottság olyan intézkedéseket terjesszen elő, amelyekkel csökken a gáz vagy az olaj mennyisége az európai piacon, és amelyekkel nő az ár.

Ezért Magyarország határozottan ellenez olyan elképzeléseket, mint az ársapka és a hasonló korlátozások – jelentette ki.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott: "mi határozottan elitéljük a háborút, de mi a szomszédban vagyunk. Tehát nem egy óceánnyira vagyunk, és nukleáris szuperhatalom sem vagyunk. Egy szárazföldi, közepes ország vagyunk a háború közvetlen szomszédjában. Tehát számunkra mindig rossz a hír, amikor a világon bárhol, például Washingtonban olyan döntéseket hoztak, amelyek a háború további eszkalálódásának kockázatát hordozzák" – mondta.

Hozzátette, megérti, hogy Washingtonból másképp néz ki a dolog, hiszen messze van, de a szomszédból nézve ez a helyzet nagyon veszélyes.

Szijjártó Péter kitért arra is, a magyarokat például mindig támadják és kritizálják, mert még mindig tartják a kapcsolatot az oroszokkal. "Nos, mi azért beszélünk az oroszokkal, mert Oroszország a valóság. Oroszország a valóság marad, függetlenül attól, hogy ez a háború hogyan végződik majd. Ha elvágjuk a kommunikációs vonalakat, akkor gyakorlatilag feladjuk a béke reményét" – hangsúlyozta.

A tárcavezető azt mondta, az EU által bevezetett szankciók lényegében teljesen kudarcot vallanak, a nyersanyagárak kilőttek, az élelmiszerárak az "egekben vannak".

"Amikor a szankciókat először bevezették, akkor az Európai Bizottság – és gondolom Washington is – azzal érvelt, hogy a szankciók térdre kényszerítik Oroszországot, és hamarosan véget ér a háború, de az most már nyolc hónapja tart, és az európai gazdaság kényszerült térdre, nem az orosz" – mondta. Kiemelte, tehát minden, ami az eszkaláció felé mutat, az rossz Magyarországnak.

Szijjártó Péter beszélt arról is, van egy sejtésük, amit nem tud bizonyítani, de ha az amerikai elnökválasztás 2020-ban másképp alakult volna, akkor ez a háború talán nem tört volna ki.

Ha Nyugaton is vannak vagy lesznek erős vezetők, akik tudnak beszélni az orosz elnökkel a háború befejezéséről és a békéről, akkor az sokkal jobb helyzetet jelentene a mostanihoz képest.

"Ha Donald Trump megnyerte volna a választásokat 2020 novemberében, akkor szerintem a háború nem tört volna ki "- mondta.

Szijjártó Péter kiemelte: a fő célnak annak kell lennie, hogy elkerüljük a közvetlen konfliktus a NATO és Oroszország között, mert ha az alakulna ki, "az olyasmihez vezethet, amit egyikünk sem szeretne megtapasztalni."

A magyarok mindig a higgadt megközelítést szorgalmazzák, mert el szeretnék kerülni, hogy a NATO belekeveredjen a konfliktusba – mutatott rá.

Elmondta, a NATO-tagállamok vagy fegyvereket szállítanak vagy csapatokat képeznek ki, Magyarország azonban egyiket sem teszi. Lényegében Magyarország az egyetlen NATO-tagállam és azon kevés európai országok egyike, amelyek úgy döntöttek, hogy nem szállítanak fegyvereket – fűzte hozzá.

Szijjártó Péter rámutatott, Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely nem vesz részt az EU által az ukrán csapatoknak felajánlott képzési programban. Ez azért van, mert valakinek képesnek kell lennie arra is, hogy a béke hangján szóljon: ha nincs ilyen szereplő, akkor sokkal bonyolultabb lenne a valós béketárgyalásokhoz eljutni – mondta.

Kitért arra is, hamarosan lesz egy G20-csúcstalálkozó, és lehetőség van arra, hogy az orosz és az amerikai elnök is személyesen ott legyen. Ha ott lesznek, akkor nagyon bonyolult lenne mindkettőjük számára, hogy megmagyarázzák a világ nyilvánosságának: mégis miért nem találkoznak.

"Megértem, hogy fontos a protokoll, és megmutatni, ki az erősebb, de egy helyen lenni és nem találkozni, azt nagyon nehéz lenne megmagyarázniuk, mert emberek halnak meg, menekülnek el az otthonaikból, Ukrajnát lerombolják, az európai gazdaság pedig szenved" – mondta Szijjártó Péter.

Hangsúlyozta, Magyarország nem akarja megfizetni egy olyan háború árát, amiért nem felelős.

Forrás: mti.hu

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bencemacska
A címhez:
Gondolom, akkor már szomszédok lennénk az orosz föderációval - ami putyin álma - de lehet, hogy a föderáció tagjai is lennénk.
Mindenesetre közelebb lennél az általad nyalt seggekhez!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
CsipkeRózsa
Illetve, akkor a magyar kormány nem az USA elnökét okolná az oroszok által indított háborúért.
drrotf
Szíjgyártó Peti!A feltett kérdés, hogy "Mi lett volna , ha .."olyan kérdés, amire senki nem tudja a választ.Neked sem teszik fel a kérdést, hogy mi lett volna ha apukád nem találkozik anyukáddal pedig sok embernek jobb lett volna, másoknak nem biztos!Ilyen kérdéseket feltenni csak az emberek borzolására szoktak felvetni, lényegében csak azért hogy az idő teljen valamivel.
gina
És ilyen elmebetg buzifejü idióták vannak a kormányban, és ez kell a népnek, erröl is látszik milyen elmaradott buta ez a magyar nép, és a jövöben ha a tanitás nem változik akkor mégjobban elbutul az ország, ijesztö !!! És erre büszke a magyar???
bencemacska
A címhez:
Gondolom, akkor már szomszédok lennénk az orosz föderációval - ami putyin álma - de lehet, hogy a föderáció tagjai is lennénk.
Mindenesetre közelebb lennél az általad nyalt seggekhez!
Horizont
Szerinted te köcsög kakadu, szerinted. Mi vagy te vajákos Biri nénje hogy tudod a jövőt barom??
bencemacska
"a menekültek egy része továbbment, de sokan közülük Magyarországon maradtak."
Kakadu: legalább általános iskolai szinten tanuld meg a matematikát!
Szvsz, a menekültek NAGY része továbbment - a seggnyalóitok közül - páran itt maradtak.
"Az ukrajnai háború kitörése óta a kormányzat adatai szerint 1,3 millió menekült érkezett Magyarországra, azonban közülük, csak alig több, mint 24 ezren kértek menedékes státuszt. Ez azt jelenti, hogy hivatalosan a menekültek 2 százaléka sem marad Magyarországon."
sgl
jabazzmeg, ha 2006-ban a fidesz nyer nincs állampuccskisérlet, szaráshugyozás, gyújtogatás, nem sérül 386 rendőr.
meggyőződésem ugyanolyan elmebeteg gazember mint az idolja.
namihami
Hogy is áll a dolog a ""ha""val kezdődő mondatokkal!?!?!
kereső
HA! Igen tudjuk, ez a fideSS-es ha, HA a baloldal nyer(különösen gyurcsány), akkor adóemelés, a rezscsökk eltörlése, káosz, a fiaink harcolni mennek Ukrajnába, megszűnik a jogállam- és mindmeghalunk. És, ha a baloldal kormányozna, akkormá' nem lenne gázunkse! Bezárnának a kórházak, a posták-és különben is putyin!!
Logogrif
Fityi-fütyi nézz a tükörbe: barna azaz szaros a nyelved...
colibri
Trampli...?? Hahahaha... tudjuk, ha a kiskutya nem s.a.t volna, kihasadt volna. Hagyjuk már azt, hogy mi lett volna,... ha... Az nem a valóság kategória!
csipetke
Ezek a "HA " -val kezdődő dolgok olyanok, hogy pl HA az én nagyanyámnak lett volna nyolc kereke, akkor ő lett volna a körúton a villamos. Ez a vonat már elment, nem érti az ember,hogy mit rugóznak rajta állandóan. Másrészt trampli se volt teljesen normális, honnan adott volna egy kis észt putyinnak? Putyin nem más,mint egy bomlott agyú idióta,háborúsbűnös tömeggyilkos.
Lepényleső
A hatpárti megegyezés alapján született választási törvény ha marad érintetlenül 2012-ben,és azt követően,
most arról hallhatnánk,hogy a letelepedési kötvényekért elítélt fydesesek némelyike szabadul a jövő héten?
(Felmenői közül a sorban ha csak egy valaki is sámlit csinált volna,- a helyett ami életeének lett alapja...?)
percsi
HA nem lenne háború más országban, akkor nem lenne háborús veszélyhelyzet Magyarországon!
HA Gyuribá anno nem támogatja a fidbandát, akkor nem lenne ennyi stadion!
HA m.lölö nem lenne okosabb Zuckerbergnél, akkor nem lenne a világ egyik leggazdagabb embere!
(A világ leggazdagabb embereinek listáján két magyar is van: lölö és csányi.)
HA a sötét fid. szavazók megvilágosodnának, akkor ez az ország élhető lenne!
evacica
Istenem! Ez a zsúr pubi honnan tud ennyi hülyeséget mondani! Ez se tudja már hogy hol lakik a jó Isten! A mi nap hallottam a TVben, hogy ő küldi a nagyköveteket más országokba, hogy képviseljék az országot! Én idáig azt hittem, hogy az ország küldi a nagyköveteket hogy képviseljék az országot! Ez már azt hiszi, hogy ö = M.O. Az eszem megáll!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.