Tiltakozást váltott ki Romániában a Mi Hazánk Mozgalom Nemzetpolitikai Kabinetjét vezető Bartha Barnának egy erdélyi magyar újságíró meggyilkolására utaló kijelentése.

Nagy felháborodást keltett a Mi Hazánk politikusának gyűlöletbeszéde, amelyben egy erdélyi újságírót gyaláz
Fotó: Facebook/Bartha Barna

Amint a Transtelex.ro portál szerdán közölte, Bartha Barna a Mi Hazánk Mozgalom székelyföldi szervezetépítő turnéjának sepsiszentgyörgyi helyszínén, október 30-án egy erdélyi magyar újságírót megnevezve azt mondta:

"Ha az ilyeneket a magyarok nem tudják felakasztani, maguk közül nem tudják kiiktatni, akkor nem csoda, hogy oda jutunk, ahol tartunk".

A politikus a találkozón antiszemita és romaellenes kijelentéseket is tett.

A portál a későbbi reagálásokban már pontosította is, hogy Parászka Borókára, a közszolgálati Marosvásárhelyi Rádió újságírójára vonatkozott a kijelentés.

A Magyar Újságírók Erdélyi Egyesületének (MÚRE) igazgatótanácsa és becsületbírósága az egyesület honlapján pénteken közölt állásfoglalásban ítélte el a politikus megnyilvánulását. A MÚRE úgy vélte: a kijelentés példátlanul súlyos az erdélyi magyar közbeszédben.

"A gyűlöletbeszéd minden formáját elítélve, a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete elhatárolódik az elhangzottaktól. A fizikai erőszak minden formája mellett a szóbeli megfélemlítést is elutasítjuk. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) éppen ezekben a napokban szólította fel világszerte a hatóságokat az újságírók elleni bűncselekmények megfelelő kivizsgálására és elítélésére. Erőszakmentes közbeszédet Erdélyben, a politikában és a médiában egyaránt!"

- áll a MÚRE állásfoglalásában.

A közszolgálati Román Rádiótársaság (SRR) elnök-vezérigazgatója, Razvan Ioan Dinca szintén állást foglalt az ügyben. A rádió honlapján pénteken közzétett állásfoglaláshoz a SRR teljes igazgatótanácsa csatlakozott.

Az állásfoglalásban a demokrácia alapértékei és a jogállamiság elleni súlyos támadásként értékelték a politikus kijelentéseit, amelyek között azt is idézték, hogy "folyamatban van a székelység és a magyarság elcigányosodása".

"A faji tisztaságot sürgető nyilatkozatoknak nincsen helyük a demokratikus és toleráns Romániában. A SRR határozottan elítél ezekben a nehéz időkben minden szélsőséges manipulatív megnyilvánulást, amely erőszakra uszít"

- olvasható az állásfoglalásban.

Nicolae Ciuca miniszterelnök péntek délután a kormány Facebook-oldalán ítélte el a marosvásárhelyi újságíró elleni uszítást, melyet megengedhetetlennek nyilvánított, és a demokratikus értékek elleni durva támadásként értékelt.

"Az újságírók szabad véleménynyilvánítása a jogállamiság alapfeltétele, és bármely demokráciában alapérték. Kérem az állam illetékes intézményeit, hogy járjanak el a hatásköreiknek megfelelően az újságírók védelmében, és azoknak a felelősségre vonásában, akik gyűlöletre és diszkriminációra uszítanak"

- áll a kormányfő facebook-bejegyzésében.

Az ActiveWatch romániai sajtófigyelő szervezet a Facebook-oldalán közölt állásfoglalásában felszólította a főügyészséget, hogy hivatalból vizsgálja ki az ügyet. A szervezet üdvözölte a Maros megyei rendőrség bejelentését, hogy hivatalból vizsgálatot indítottak az ügyben.

Facebook-bejegyzésben ítélte el az újságíró halálos megfenyegetését Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes is.

"A verbális agresszió kérdésében, amelyet gyakran tettlegesség szokott követni, nincs árnyalt kép. Az agressziót nem lehet meg- vagy félremagyarázni. Akkor sem, ha szűk körben hangzik el egy újságíró ellen, akkor sem, ha politikusokat akarnak akasztani a székely zászló kifüggesztése miatt"

- utalt Mihai Tudose korábbi szociáldemokrata miniszterelnök 2018 januárjában tett botrányos kijelentésére, mely nem okozott a mostanihoz hasonló mértékű megütközést a román médiában.

Forrás: MTI

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Szégyen. Nagyon mélyre süllyedt Magyarország, barbár, sötét , elképzelhetetlenül primitív megnyilvánulásokkal közösíti ki magát a fejlettebb társadalmak közül.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
torockai söpredéke...,majd tavasztól buzizászló lopással tengetik az unalmas napjaikat.
Nyírfa
Szégyen. Nagyon mélyre süllyedt Magyarország, barbár, sötét , elképzelhetetlenül primitív megnyilvánulásokkal közösíti ki magát a fejlettebb társadalmak közül.
balos
@nyilas :barom: Azok nem újságírók,hanem olyan nyilasok,mint a barna fajták és kend!
TASzSz
Ez is a balosoknak köszönkető! Onnan vettek el temérdeknyi szavazatot!
dr. prédikátor
VAJON EZ A GECI CIGÁNY LÓKUPEC MIÉRT ENGED EGY NYILTAN NÁCI PÁRTOT MŰKÖDNI???
jesz
Azt a vállalható politikát, amit Toroczkai nagynehezen építget, azt egy ilyen fasz pik-pak lerombolja...
...hát ilyen a politika...még szerencse, hogy Parászka nem ijedős, Romániában folyamatos edzésben van.
kereső
A felháborodás Romániában van. Magyarországon nincs- meg sem karcolja a "független" ujságirókat, ujságokat, hirportálokat.Annak ellenére nem, hogy egy magyar , magyar anyanyelvű ujságiróról van szó. A eomán kormányfő és államelnök háborodik fel- hogy egy magyar parlamenti képviselő mire vetemedik, a magyar parlament, a kormány, az állam elnöke meg hallgat, mint libax@r a fúben. Ugyanúgy, mint 2006-ban, amikor a Kossuth téren táborozók már akaszgattak- ujságirók, birók, és politikusok neveit irva az akasztófákra.
Eladott Ország
@TASzSz: ma, 06:07 ☺ Dolgok amiket még senki sem látott élőben. Loch Nessi szörny, Yeti, és őszinte fideszes politikus.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/272261150_5231652020180589_947689993305542657_n.jpg?_nc_cat=103&ccb=1-7&_nc_sid=dbeb18&_nc_ohc=vy4U5K36lBAAX_p8CXJ&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfDd2Ri6pd7DfJgH9BGSSZXCzj5G-SEb2hFxW7TxwzmYNA&oe=636B3A66

Egy férfi bemegy egy bárba, ahol a kiszolgáló egy robot. A robot megkérdezi tőle:
- Mit kér, uram?
- Egy Martinit.
- És mennyi az IQ-ja, uram?
- 157.
- Azután a robot elbeszélget vele a részecskefizikáról, s az orvostudomány vívmányairól és az űrkutatásról..
A férfit nem hagyja nyugodni a kíváncsiság, másnap is visszamegy a bárba.
Újra Martinit kér, és amikor a robot az IQ-ját kérdezi, azt válaszolja, hogy 85.
- Ezután jól elbeszélgetnek a fociról és az időjárásról...
A férfit még mindig nem hagyja nyugodni a dolog, ezért harmadnap is visszamegy:
- Mit kér, uram?
- Egy Martinit.
- És mennyi az IQ-ja, uram?
- 37.
Mire a robot közelebb hajol: Áprilisban is a Fidesz-re szavazunk, ugye?

Ez egy fideszes popsibuksi. És létezik.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/279255494_1332547747225129_4278574180535397374_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=5cxX2rA9e7kAX9W3UYP&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfAVrIgEFLyJpVNL6hMCSGhPS1tyXnXwC39pVTxzvyIvMQ&oe=636A8481
Nyírfa
@kereső: 07.29

Miért is tiltakoznának itthon, amikor éppen Horthy-rehabilitáció folyik a kormányoldalon? Az ellenzék meg, a kevés tiszteletreméltó személyt leszámítva, olyan, amilyen: siralmas.
kereső
@Maccska: Honnan tudod? "elvtársak" voltatok? Borókát a secu régen kinyirta volna, te meg itt vered a nyálad- bizonyiték nélkül vádaskodsz, sározol be embereket, amúgy narancsos moszkovita módjára.
kereső
@Nyírfa: Én leginkább a magyar sajtó "ujságiróinak" felháborodását hiányolom. És hiányoltam 2006-ban is. Hiába, ma magyar honban nem csak a sajtószabadság számolódott fel, hanem az ujságirás is. Sajtómunkások vannak, és semmi több.
Nessy
Drága külügyérünk! Erről mi a véleménye? Egy másik országban beszédet mondva, a másik ország állampolgárának akasztására buzdít egy magyar "politikus"!
Nyírfa
@kereső: Igaz. Furcsa, de az ellenzékiek közé az újságírókat is beraktam, lévén a kesma-lapok szerzői számomra csak a fidesz papagájai.
kereső
@Nessy: Ha, már! A magyar parlamentnek mi a véleménye? Hiszen "önálló hatalmi ág"- teljesen független a kormánytól ugyibár.( nem régen mondta ezt menczer a ratifikálás kapcsán)
Nyírfa
Rossz vége lesz a magyar terjeszkedési kísérletnek.
Nessy
@kereső: Majd Orbán megüzeni, hogy mi a véleményük aznap. Holnap már nem biztos.
ómió
Bizony! Másokat gyalázni, az "efftársaknak fenntartott erény"!
kereső
@Nessy: Kedves @Nessy, ha orbán üzen- az még abban az órában sem biztos, nemhogy holnap.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.