Piotr Zgorzeleski úgy látja, hogy Orbán elment megalkudni az uniós pénzekért cserébe Brüsszelbe, míg a lengyelek ezt nem akarják mgtenni.

Piotr Zgorzeleski, a szejm (a kétkamarás lengyel parlament alsóháza, a hazai országgyűlésnek lehetne megfeleltetni) alelnöke kedden a Polsat News műsorában többek között arról is beszélt, hogy Orbán Viktor magára haragította Lengyelországot, amikor elment Brüsszelbe tárgyalni az Európai Bizottsággal – olvasható az Index cikkében.

Index: a lengyel szejm alelnöke szerint Orbán Viktor cserbenhagyta Lengyelországot

Piotr Zgorzeleski

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0.pl/Adrian Grycuk

Lengyelországtól jelenleg az Európai Bizottság több milliárd eurónyi támogatást tart vissza, mert jogállami ügyekben vitájuk van a lengyel kormánnyal. Az uniós kohéziós alapokból érkező pénz a szegényebb EU-s országok felzárkóztatására szolgál, ezeknek eddig Lengyelország volt a legnagyobb kezdeményezettje a cikk szerint. A 2021-25 közötti időszakban 75 milliárd eurót várnak a lengyelek. 

A lengyel unióügyi miniszter, Szymon Szynkowski vel Sek ezzel kapcsolatban a napokban azt mondta, a kormány kész további egyeztetésekre az Európai Bizottsággal a támogatási pénzek kapcsán, de a szuverenitásuk elveiről nem fognak lemondani. 

Piotr Zgorzelski ennek kapcsán beszélt a Polsat News műsorában. A szejm PSL-es alelnöke szerint jelenleg a lengyel kormány ugyanazt csinálja, mint a magyar kormány.

(PSL: Polskie Stronnictwo Ludowe, azaz Lengyel Néppárt, amely centrista agrárpárt, az Európai Néppárt tagja az Európai Parlamentben. Lengyelországban a kormányzó jobbos PiS jobbos ellenzékének számít.)

Zgorzelski úgy látja, Orbán Viktor rájött, hogy az uniós újjáépítési alap nélkül Magyarország a világjárvány után és az ukrajnai háborús helyzet kapcsán nem tudja felpörgetni a gazdaságát, ezért is ment Brüsszelbe alkut kötni az Európai Bizottsággal.

Kedves Orbán Viktor megint magára haragította Lengyelországot, ismét cserben hagytak bennünket (...) Ezért még egyszer megkérdezem, hogy mi a fontosabb számunkra. Néhány tógás transzvesztita vagy Lengyelország modernizációja?

- magyarázta a műsorban az Index fordítása szerint.

A politikus kitért arra is, hogy egy kormányszóvivő korábban arról beszélt, hogy egy lehetséges beruházáscsökkentési csomagot készít elő a kabinet. Szerinte egy ilyen csomagot inkább a kormány saját háza táján kellene indítani először.

Forrás: index.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
ne izgulj piotr, orbán a magyarokat is cserbenhagyta, a volt barátotoknak a pénz az istene! -azért mindenre képes..
kereső
DDDDDDDDDDDDDDD!!!
Nem tudják? Orbán mindig , minden "szövetségesével", támogatójával ezt tette eddig. Hátulról, mellbe,,,,,,,,,csak addig nem, amig szüksége volt rá a saját érdekei mentén.
ómió
A téma konkrét meghazudása előtt inkább lapozzon vissza az alelnök úr!
Néro2
Cserben hagyta ? Kit nem. Még Nemzethy Nagy Magyar birkáit is.
Egyébként meg úgy kell nektek. Aki egy gecivel kokettál így jár.
(Ja és nem érdekel , hogy éppen miért gondoljátok a cserben hagyást.)
telegdilaci
@csak úgy.Elég sokára jöttek rá hogy Orbán egy hazug hiteltelen megbízhatatlan Pávatáncos pojáca!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.