Bod Péter Ákos szerint még messze a cél.

Ez még nem győzelem: az EU 200 oldalon sorolja, mit kéne tenni az uniós pénzekértMTI/Illyés Tibor

Mint ahogy arról mi is írtunk, a magyar kormány végül megállapodott az Európai Unió többi tagállamának vezetőivel, így hozzáférhet az 5,8 milliárd euróhoz az Európai Unió Helyreállítási Alapjából. A kormány nagy sikerként könyvelte el az eredmény, pedig a forrásokhoz vezető útnak még nincs vége – mutat rá a Forbes.hu.

Az 5,8 milliárd eurót 2026-ig kaphatja meg a magyar kormány, ha előbb végrehajt egy 27 lépésből álló korrupcióellenes, és az igazságszolgáltatás függetlenségét biztosító programot.

Addig az Európai Bizottság pedig továbbra is befagyasztva tart 6,3 milliárd euró Magyarországnak szánt támogatást.

„Az, hogy 7,5 milliárd helyett 6,3 milliárd eurót fagyasztanak be, ma, holnap, meg holnapután nem oszt, nem szoroz. Ettől még másnap az élet megy tovább. A hétfő esti döntés azt jelenti, hogy a Bizottság szerint az uniós pénzek felhasználása Magyarországon nincs teljesen rendben, a tagállamok kormányai pedig osztják ezt az álláspontot” – mondta a lapnak Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora.

Írásos megállapodás egyelőre nincs a folyósítás pontos időpontjáról

– ezzel indokolta a kormány, hogy nem határozott meg fix időpontot a tanárok béremeléséhez. Pedig Bod szerint az előző hétéves költségvetési keretből még idén hozzájut a kormány a fel nem használt, lehívható összeghez. 

Az viszont egyelőre nem látszik, hogy 2023-tól mi lesz. Navracsics Tibor elmondta: elképzelhető, hogy az Európai Bizottság újabb feltételeket támaszt a támogatás kifizetéséhez. A felfüggesztett forrásokról áprilisban döntenek.

Az RRF-hez (Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz) csatolt melléklet elég hosszú. Az a 200 oldal mutatja meg, hol kell haladást elérni. Ebben benne van, hogy a bírói ág legyen független, a kormányzati döntéseknek legyen nyilvánossága, legyen hatástanulmány minden jelentős pénz felhasználásához, a civil szervezeteket vonják be a döntéshozatalba. Egy 21. századi európai kormány számára ezek nem vadonatúj dolgok

– mondta Bod.

Forrás: Forbes.hu

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Siker, siker és siker...!!!
Ja?! Mégsem?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
Sok beszédnek sok az alja...vagyis a lényeget kevés szóval is el lehetett volna mondani, de úgy nem tudtak volna beleszőni mindenféle marhaságot.
Aki Én
@NKF: Itt már ezermilliárdokról van szó.
ómió
Ez az az eset, amikor a korrupció gyülekezete "sorol"! 200 oldalon keresztül!
Sámannus
Nékem olyan listám lenne, hogy a Holdig érne. Bizony!
Gazella
@karma1: @karma1: Nekem ez világos, csak a birkákat ringatom a jövő év miatt.
Gazella
@sgl: Eltelik még pár év.
Nem véletlen megy a NER repgép sürün keletre.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.