Felmerült, hogy akár egy új jogállási törvény szerint is rendezhetné a pedagógusbéreket a kormány. A szakszervezetek egyáltalán nem támogatják a kormány új ötletét, miszerint egy törvényben meghatározhatnák a pedagógusok bérezését.

Újabb csapást mér az Orbán-kormány a pedagógusokra? Elvehetik a köznevelésben dolgozó tanárok közalkalmazotti státuszát

Gosztonyi Gábor (b) és Totyik Tamás (k), a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnökei, valamint Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) korábbi vezetője, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanára a Tanítanék, a noÁr, a PDSZ, a PSZ, a Tanárok a Tanárokért és az ADOM Diákmozgalom tüntetésén Budapesten, a VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt 2023. január 7-én. Az oktatásért január 3-án Miskolcról indult Tudásmenet január 7-én délután a gimnáziumnál ért véget, ahol a diák- és pedagógusszervezetek egyúttal demonstrációt is tartottak. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A kormány akár egy új jogállási törvényben határozná meg a pedagógusok bérezését. A PSZ alelnöke, Totyik Tamás a Népszavának ezzel kapcsolatban azt mondta, ez oda vezethet,

hogy a szakképzésben oktató kollégáikhoz hasonlóan a köznevelésben dolgozó pedagógusok is elveszíthetik közalkalmazotti jogviszonyukat, amit sem a PSZ sem a PDSZ nem támogat, hiszen az több munkavállalói jog elvesztésével járna.

Totyik Tamás a lapnak beszámolt arról is, a kormány által idén januártól megígért 10 százalékos pótlékemelés kifizetése még nem indult meg, amit így hónap vége felé közeledve aggályosnak tart, hiszen a bérszámfejtésnek hamarosan le kell zárulnia a tankerületi központokban.

Az Orbán-kormány azon az egyeztetésen sem reagált érdemben a pedagógusok sztrájkköveteléseinek pontjaira, amit a szakszervezetek kezdeményezésére Maruzsa Zoltán államtitkár hívott össze.

A PSZ és a PDSZ január 23-ától hirdetett egyhetes sztrájkot a köznevelési intézményekben, amelyhez már több száz iskola több ezer pedagógusa csatlakozott országszerte. 

Forrás: Népszava, atv.hu

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Addig, amig a teljes pedagógus társadalom egytől-egyig egységesen nem lép fel, addig Orbán úgy packázik velük ahogyan csak akar!!! Pedagógusnak, diáknak, szülőnek, az összes szakszervezetnek együttes fellépése hozhat eredményt!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gyurka80
@balos: Te okostojás libbant ne minősítsd a 2/3-ot, kevesek vagytok idióta!
Németh István
@Horizont: nagyon hülye vagy!@nezelodo: @balos: aztán ti igazi kultúrbarmok vagytok! A tüntizők, a szakszervezetükkel mint kommunista báb működnek együtt! Valójában "elfejlődtek" a társadalom szemetévé! Ennyi!
De ők is tudják! > az usa-nató takarodjon Európából, az Eu. vezetése a moslék aljadékok a börtönbe - akasztásilag!
Nessy
Ah, minő felemelő jobboldali, illiberális, keresztény stílusban mondanak véleményt a "mocskos szájú hordáról" a jobboldali fórumtársak!
Gyurka80
@nezelodo: Te már idiótának születtél!
lusta
@Mirabilis: Lehetni lehetne, de akkor egy kemény magot használtak a puccskisérlethez.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.