Egy fokozattal, az eddigi "BBB/A-2"-ről a továbbra is befektetési ajánlású "BBB mínusz/A-3"-ra lefelé módosította a devizában és a helyi valutában fennálló hosszú és rövid futamidejű magyar államadós-kötelezettségek besorolását pénteken az S&P Global Ratings nemzetközi hitelminősítő – számolt be róla az Mfor.

Pofon a magyaroknak, de miért is fáj az S&P döntése?

A magyar osztályzatot a másik két globális hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody's Investors Service is befektetési kategóriában, az S&P új besorolásánál eggyel jobb fokozaton tartja nyilván.

A lap szerint a hitelminősítő azzal is számol, hogy a magyar kormány a következő néhány évben fokozatosan csökkenti az államháztartási hiányt, és az orosz földgázszállítások általánosságban továbbra is fennakadás nélkül folytatódnak.

A stabil kilátás tényezői között szerepel az is, hogy az S&P Global Ratings szerint az Európai Unió nem csökkenti jelentősebb mértékben, legfeljebb késlelteti a 2021-2027-es pénzügyi EU-keretből (MFF), illetve az ellenállóképesség javítására szolgáló európai uniós pénzügyi eszközből (RRF) Magyarország számára hozzáférhető folyósításokat.

Az osztályzat leminősítésének indokai között ugyanakkor a cég kiemelte, hogy Magyarország gazdasági sokkok sorozatát szenvedte el a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború miatt, és e sokkok gyengítették a költségvetési és a monetáris szakpolitika rugalmasságát.

A hitelminősítő ugyanakkor megerősíti:

alapeseti várakozása az, hogy Magyarország és az EU megállapodásra jut, és az Európai Unió nem csökkenti jelentősen e folyósításokat.

Az S&P Global Ratings várakozása szerint a magyar GDP-érték az idén 0,3 százalékkal növekszik reálértéken, köszönhetően elsősorban a nettó export pozitív hozzájárulásának. Ha a lefelé ható kockázatok nem materializálódnak, a magyar gazdaság éves növekedési üteme a következő években 3 százalék közelébe gyorsulhat – áll a hitelminősítő elemzésében.

A cég az idei év második felére az infláció érdemi csökkenését várja, de számításai szerint az átlagos infláció 2023 egészére számolva még eléri a 18,5 százalékot.

A hitelminősítő szerint az éves összevetésű inflációs ütem 2024 végére tér vissza a Magyar Nemzeti Bank 2-4 százalékos tűrési sávjába.

Az S&P Global Ratings idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország a pénteki osztályzati elbírálás után július 7-én, majd december 8-án szerepel ismét.

A Fitch Ratings – amely a múlt héten negatívra módosította a magyar adósosztályzat kilátását – legközelebb június 23-ra, utána december 15-re jelölte ki a magyar szuverén osztályzatok idei vizsgálati időpontjait. A Moody's 2023-ra szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először március 3-án, majd szeptember 1-én kerül sorra.

A három cég mindegyike 2016 óta a befektetésre ajánlott osztályzati sávban tartja nyilván Magyarországot. A Fitch és a Moody's magyar államadós-besorolása "BBB", illetve ugyanennek megfelelő "Baa2", és mindkét osztályzat egy fokozattal jobb, mint az S&P Global Ratings által pénteken megállapított új besorolás.

Minisztérium: jobban állunk, mint 10 éve

A hírre a Pénzügyminisztérium is reagált, a minősítést saját közleményükben így foglalták össze: "A veszélyes nemzetközi környezet és a szankciós infláció miatt befektetésre ajánlott kategóriában tartva, stabil kilátással "BBB-" osztályzatúra módosította Magyarország besorolását a Standard&Poor's (S&P). A hitelminősítő azzal számol, hogy Magyarország elkerüli a gazdasági visszaesést, és az idén elhárulnak az akadályok az uniós forrásokhoz való hozzáférés elől."

Kiemeli a minisztériumi közlemény:

Jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő befektetésre ajánlja Magyarországot, és két osztályzattal magasabbra sorolják hazánkat, mint 10 évvel ezelőtt."

Forrás: MTI, Mfor

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jáger laszló
Államadósság?Majd kinövi a magyar történelem+ a GDP növekedés mondták 1Sek amit az S&P nem tolerált!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
teuton
@KisTehen: Analfabeta Nagy Marha, mikor tanulsz meg olvasni??? Mifele libsikröl fantazialsz??? A Fitch es S&P LEERTEKELTEK MO hitelkepesseget, vagyis magasabb kamattal kap csak kölcsönt!!! Pontosan ezt mutatta a legutobbi tönn ezermilliardos allampapir, amit csak DUPLA kamattal tudtak kihelyezni, mint mas orszagok! Aztan marciusban jön a Moodys, ami vegkepp beteszi a kaput.
Majd ha megtanulsz olvasni, nezz utana, mekkora kamatot fizetnak mas EU-orszagok allampapirjai, es mennyit MO! De csak egy kis összehaonlitas:
Egy nemet MINIMALBERES alacsonyabb kamattal kap szabadfelhasznalasu bankkölcsönt (THM 5,09%), mint a magyar allampapirok (6,25%)!!!
justhpeter
Az, hogy jobban állunk mint 10 éve nem érv, hiszen 10 évvel ezelőtt is a kleptokrata-nemzeti-keresztény csürhe volt hatalmon.
ómió
Azt a 2 osztályzattal rosszabbat az efftársak most is "secperc kivívnák nekünk"!
teuton
@Maccska: Na itt a masik analfabeta... Igaz, a matekhoz sincs fingja sem, mert a DUPLA KAMAT, az nem a betett, hanem a kihelyezett penzre jar, magyarul tehat MO 2x annyit kell fizessen, mint egy masik. Termeszetesen adobevetelböl. Ami nem stadionra, vasutra, külföldi templomra meg szavazatvasarlasra megy, az megy a dupla kamatra...
justhpeter
@Maccska: Csak emlékezz bátran, hogy miként nyilatkozott Bajnai átadásáról a Führered, valaminzt azt se felejtsd el, hogy 2011-12.-ben már ti kormányoztatok, amikor felmerült, hogy az IMF-hez kellene fordulni.
Clavigo
@Maccska: Keményen dolgozott...(?) Ja,,tényleg. Villámgyorsan bedöntötték a forintot..( kosa,szijjas ).. Te butább vagy,mint @ómió: + Shikari ,együtt véve ...Azt hittem pedig,hogy ezeknél nincs lejjebb...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.