Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa január végi ülésén az alapkamat 13 százalékon tartásáról a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.

Matolcsy elárulta, mikorra várja az élelmiszerárak csökkenését

A monetáris tanács január 24-i, idei első kamatdöntő ülésén fenntartotta a jegybanki alapkamat tavaly szeptember óta hatályos 13,0 százalékos szintjét, valamint 18 százalékon tartotta az egynapos betéti kamatszintet.

A kamatfolyosó két szélén, az egynapos jegybanki betét 12,5 százalékos és az egynapos fedezett hitel 25 százalékos szintjén sem változtattak.

A közlemény szerint a döntéshozók egységesen a szigorú monetáris kondíciók tartós fenntartása mellett érveltek, hangsúlyozva, hogy az alapkamat jelenlegi szintje alkalmas a fundamentális inflációs kockázatok kezelésére.

Az inflációs kilátásokkal kapcsolatban egyetértés mutatkozott, hogy a dezinflációs hatások a következő hónapokban erősödnek, a csökkenő világpiaci nyersanyag- és energiaárak, valamint a szűkülő belső kereslet árazásokat mérséklő hatásainak eredőjeként.

A jegybanki döntéshozók egybehangzóan úgy vélik, hogy az infláció csökkenése a második negyedévben felgyorsul és az év végére újra egyszámjegyű tartományba kerül, majd 2024-ben a jegybank 2-4 százalékos toleranciasávjába mérséklődik.

A jegybank a tavaszi hónapokban várja az élelmiszerárak csökkenését.

Több monetáris tanácstag is jelezte, hogy az elmúlt időszak javuló tendenciái ellenére a meghatározó jegybankok további szigorításának feltörekvő gazdaságokra gyakorolt hatása, az orosz-ukrán háború következményei, az EU-s megállapodás részleteivel kapcsolatos bizonytalanság, a folyó fizetési mérleg hiánya, valamint a változékony pénzpiaci környezet továbbra is kockázatot jelent.

A január 24-i kamatdöntő ülésén elhangzott, hogy a jegybank monetáris transzmisszió hatékonyságát biztosító hosszú futamidejű betéti eszközét január 25-én hirdeti meg, míg február 1-jétől a diszkontkötvény-aukciókat heti rendszerességgel tartják meg.

A monetáris transzmisszió további erősítését szolgálja a kötelező tartalékráta 5 százalékról 10 százalékra történő emelése április elsejétől – közölték.

A monetáris transzmisszió erősítése mellett a jegybank a pénzpiaci stabilitás érdekében továbbra is alkalmazza az egynapos betéti gyorstendereket és devizacsere-ügyleteket, továbbá a következő hónapokban is biztosítja az energiaszámlához köthető, a piaci egyensúly eléréséhez szükséges devizalikviditási igényt -írták.

A monetáris tanács tagjai egyetértettek abban, hogy az MNB az október közepén bevezetett egynapos betéti kamat szintjét (18 százalék) a kockázati megítélés trendszerű javulásáig fenntartja.

Forrás: MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@Maccska: ma, 07:57 ☻ Mire vonatkozik a multiellenesség, a külföldi üzletláncokat és mire még? Egy magyar láncra már nagyon sokan várnánk az pedig a rablánc, amin elvezetnék a fidesz végre.Nem tudom meddig fog még működni ez a "nemzeti" jelző, de már qrvára elegem van ebből. A fideszes szótárban: nemzeti, nemzethy = haveri, fideszes, orbánviktoros, nemzetellenes, ellopottat jelenti. Lázár: Nelünk talpig becsületes fideszes, józan, fajtiszta fideszeseknek kell a brüsszeli kokós gazemberekkel megküzdeni a pénzünkért. Hát hol élünk? Válasz : A hülyék maffiaországában.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/319325586_554301972784690_2111421693918974606_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=2xEtHCuehy0AX9OALtI&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfBpSU6fAW_-ag5rzxkgrakQvy5-L0-GebknhOgxfDT8Jw&oe=63E999D3
kulabombaafityiszre
Matolcsy elárulta mikorra várja az élelmiszerárak csökkenését.
Az élelmiszerár pedig elénekelte neki a "várj reám s én megjövök" címü örökzöld slágert.
namihami
""...a tavaszi hónapokra várja...""
Remek, a hónapokat pontosan eltalálta. Már csupán az évvel van némi probléma!
Nessy
Nyugtával a napot! Ameddig jól jön a kormánynak a magas ÁFA bevétel, nem igazán fog értelmes döntést hozni O.V., mint rendeleti kormányzó!
Yoda69
"A jegybank a tavaszi hónapokban várja az élelmiszerárak csökkenését."

Na jo, de melyik ev?

Ev vegere is csak az a terv, hogy 1 szamjegyuve tegyek az inflaciot. Ez azt jelenti, hogy meg mindig novekedni fognak az elelmiszer arak, csak nem olyan nagy utemben..
Terminátor
Matelcsi nem kapkod, csak nem tudja, mit tegyen.
Ha mond valamit, elszáll az euró!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.