Februártól tesztelné, szeptembertől pedig bevezetné a tanárok új teljesítményértékelési rendszerét a Belügyminisztérium – írja a Népszava. A lap birtokába jutott koncepció szerint az értékelésnek tényleges pénzügyi következménye, jutalmazás vagy levonás, csak 2024 szeptembere után lenne. A szakszervezetek tiltakoznak és az EU-hoz fordulnak.

Hiába a tiltakozás, az Orbán-kormány évente ellenőrizné a tanárok munkáját – Jön a fizetéscsökkentéssel büntetés a pedagógusi teljesítményeknél

Fotó: Pixabay cco

Szeptembertől évente ellenőrizné a pedagógusok munkáját az Orbán-kormány, de a próbaüzem már most februárban elkezdődik. A kabinet tervei szerint idén szeptembertől indul a pedagógusok új teljesítményértékelési rendszerének a bevezetése a köznevelési intézményekben, a felkészülési időszak viszont már most februárban kezdetét veszi – derült ki a Népszava birtokába jutott értékelési rendszer koncepciójának újabb verziójából.

A Népszava még januárban számolt be a Belügyminisztérium (BM) által készített tervezetről, mely szerint a pedagógusoknak, intézményvezetőknek minden évben át kell majd esniük egy belső értékelési folyamaton, ehhez tanévenként személyre szabott teljesítménycélokat is teljesíteniük kell, valamint több, a minisztérium által meghatározott kompetenciaterületen is meg kell felelniük.

Akik a legjobban teljesítenek, pluszjuttatást kaphatnak, akik átlag alatti eredményeket érnek el, levonhatnak illetményeikből.

A koncepció újabb változata már „mérföldköveket” is tartalmaz a bevezetést illetően: első lépésként egy kipróbálási időszak jön a mostani félévben körülbelül 40-50 intézmény bevonásával.

Az rendszer legújabb változata szerint

- egy tantestületben a legjobban teljesítő 25 százalék kapna anyagi elismerést,

- míg az alsó 25 százaléktól akár pénzt is levonhatnak majd.

A tanárok pontrendszerében a száz pontos maximumért,

- három, személyes teljesítménycélt kell teljesíteniük (30 pont),

- illetve a tíz kompetenciaterületen, például munkafegyelem, terhelhetőség, hatékonyság, kapnak értékelést, amikért 70 pontot kaphatnak.

A személyre szabott teljesítménycélokra is hoz újabb példákat a tervezet, ilyen lehet például a diákok tanulmányi versenyeken való eredményes részvétele, külső programok szervezése mellett a tudásmegosztást, fejlesztést célzó tanári-diák munkacsoportok vagy évi két “munkaközösségi szakmai megbeszélés” szervezése egy-egy adott témára vagy tantárgyra fókuszálva – írja a Népszava.

A szakszervezetek továbbra is tiltakoznak az új teljesítményértékelő rendszer tervezete ellen, szerintük a jutalmazás-levonás feszültségeket szülhet a tanári karokban. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete levelet írt az Európai Bizottságnak és az Európai Parlament frakcióinak, amiben többek közt arra hívják fel a figyelmet, hogy

a magyar kormány nem tesz eleget a szélesebb körű szakmai és társadalmi egyeztetésre vonatkozó uniós vállalásainak, az új pedagógus teljesítményértékelési rendszerről sem volt semmilyen szakmai és társadalmi egyeztetés.

Forrás: Népszava, 444

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Ebben az "értékelési rendszerben" annyi az objektivitás, mint Mackó sajtban a brummogás! A világon ilyen idiotizmus, hogy bért csökkentsenek, nincs! A jutalomból kimaradhat, de bércsökkenés évekre, nem létezik! Ha pedig nem tudja ellátni a feladatát, meg kell mondani nek a szemébe, és elküldeni!
Feltételezem, hogy az igazgató nem fogja indokolni a döntését se pro, se kontra!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ómió
Pedig a fizucsökkentést a "tanár" efftársak csak Böszme efftársuktól képesek üdvözölni!
Nessy
Ebben az "értékelési rendszerben" annyi az objektivitás, mint Mackó sajtban a brummogás! A világon ilyen idiotizmus, hogy bért csökkentsenek, nincs! A jutalomból kimaradhat, de bércsökkenés évekre, nem létezik! Ha pedig nem tudja ellátni a feladatát, meg kell mondani nek a szemébe, és elküldeni!
Feltételezem, hogy az igazgató nem fogja indokolni a döntését se pro, se kontra!
jáger laszló
Kormánydöntés ebben a háborús időszakban
A tanárokat évente LNŐrizni kell,mert még L kanászosodnának és azt tanítanák amit nem szabad!!Orbán doktor ezt is tudja!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
csak úgy....
ha a tanároknak egy csöpp eszük van, akkor odébbálnak és teret engednek shikarinak ,aki állítólag pedagógus és a többi botcsinálta fantasztának! szegény kölkek,szegény magyarország...
justhpeter
Ameddig a pedagógusok nem állnak a sarkukra a kormány akár hetente felmossa velük a padlót. Semmi értelme az Unióhoz fordulni, mert az Unió nem fog a hazai oktatásban rendet tenni.
Állítsanak össze egy követeléscsomagot mondjuk 10 pontban, azzal, ha az szeptember 1.-re megvalósul, akkor van iskolakezdés, ha nem valósul meg belőle akér egy pont is, nincs iskolakezdés.
Oszt' Jónapot !
csak úgy....
egy olyan országban ahol ilyen kretének léteznek ,mint ez az agyament @ómió: , ezzel a szöveggel : "Pedig a fizucsökkentést a "tanár" efftársak csak Böszme efftársuktól képesek üdvözölni! " -oda már nem is kell tanár! ereszd el magad magyar és épülj le szellemileg,hiszen csak ezt kéri töled a párt! :)
Yeromos
Javaslom hasonló értékelési módszer bevezetését a kormány tagjainak bérezésénél is.
Nessy
@sgl: Jézus Mária! Még pár év, és nem kapok nyugdíjat? Ne adj tippeket! :-)
Nessy
@fideszes gyökér: Épp most ment tönkre a banyatankom! :-(
csak úgy....
@Yeromos: sok "bátornak" kopna föl az álla..
Eladott Ország
"Közben Finnországban – ahol ugyan nincs alkotmánybíróság, és fingjuk nincs, hogy mi az a jogállam, aminek nincs definíciója, de a sztrájkot még nem tiltották be karhatalmilag – májusban azért mertek elégedetlenkedni a pedagógusok, mert egy általános iskolai tanár kezdőfizetése a 3000 ezer eurót (közel 400 forintos euró mellett közel 1,2 millió forint) sem éri el. Ami szerintük, finn renitens napszámosok szerint azért baj, mert az országnak hosszú távon probléma, ha lemond a leendő jó tanárokról, amennyiben az értelmes és alkalmas fiatalok inkább más munkát keresnek. Szerencsére itt ez nem nemzeti ügy, itt a rezsicsökkentés és a futball nemzeti ügy. Itt bőven elég minden évben pedagógusnapon kiadni egy raklapnyi jól hangzó dörgedelmet háláról, megbecsülésről, tiszteletről, köszönetről, és befogni a tanárok száját azzal, hogy ha majd az egyébként szárnyaló magyar gazdaság teljesítménye megengedi, akkor sorra kerülnek. Addig is örüljenek, hogy nem nekik kell fizetni azért, hogy egyáltalán taníthatnak. Majd ha Orbán Viktort kellőképpen megbecsültük, ha eléggé hálásak voltunk neki, majd akkor talán lesz remény arra, hogy ne a tornatanár tartsa az összevont fizika és kémia órát a végeken."
Eladott Ország
@m73: ma, 11:36 ♦ Azért nincs annyi tankerületben dolgozó pedagógus, hogy a tanárok fele fidesz szavazó lenne, bár érthetetlen , hogy miért van két pedagógus szakszervezet, PDSZ és PSZ.
orsos vendel
A kormany tagoknak mar most befagyasztanam a fizeteset es köteleznem öket, hogy fizessek vissza az elmult 12 ev bereit es juttatasait amit kaptak !!!
e örö e bódottá
És azok kommunistáznak, akik ezt a kommunista időket idéző és azt megszégyenítő rendeletet meghozták.
Valójában szocializmus, csak Kövér László kedvéért használom a kommunizmust, hogy ő és a fajtája is megértse.
Kövér Lászlónak egy jó mondása volt: "Kommunista kutyából nem lesz demokratikus szalonna.", és ennek a mondatnak minden szava igaz! Lásd, pl. - mit ad isten - Kövér Lászlót elvtársat.
ómió
@m73: Itteni bolsi agyatlankodás helyett inkább dugd a bárcáskurva anyádat!
ómió
@csak úgy...:Csak nem a tetvesbolsi "tanár" fajtádra ismertél, bolsiék fajgörénye!? És annyira "megrázó" volt, hogy még nagyobb barom lettél tőle!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.