Egy friss OECD-jelentés szerint Magyarország sokkal kevesebb pénzt költ a rákos betegekre, mint az európai uniós átlag.

Tragikus példák érkeztek, így bánik egészségügyünk a rákbeteg magyarokkal

Szinte minden rák mutatót tekintve sereghajtó lett az ország. Forrás: Pixabay

2019-ben harmadával több ember halt meg itthon rákban, mint az uniós átlag, 2020-ban pedig 10 százalékkal több daganatos beteget diagnosztizáltak – írja a napi.hu.

A rettenetes lemaradás oka, hogy az uniós átlagnak csupán 69 százalékát költjük a daganatos betegekre. 2018-ban 1372 millió euróra becsülték a daganatos betegségekkel kapcsolatos összes magyarországi kiadást. A daganatos betegekre személyenként 226 eurót költött az egészségügy, míg az uniós átlag betegenként elérte a 326 eurót – írja a 24.hu.

618 millió eurót a daganatos betegek ellátására fordítottak, a rákgyógyszerekkel kapcsolatos kiadások pedig 400 millió euró körül alakultak, ami az uniós átlag kétszeresét jelenti – írja a gazdasági portál. További rendszerszintű, kezeletlen problémája a magyar egészségügynek, a rákbeteg ellátás országrészenként nagyon eltérő minősége, az onkológus-radiológus hiány és a palliatív ellátás megoldatlansága is.

Magyarországon a rákos megbetegedések gyakorisága és mortalitása (halálozási arányszám) is meghaladja az uniós átlagot. 2019-ben százezer főre 328 rákhalál jutott, míg az uniós átlag 247 haláleset volt. Ezzel az adattal egyébként Magyarország a legrosszabb helyen végzett az EU-ban. 2020-ban a Magyarországon 100 ezer lakosra 623 daganatos megbetegedés jutott, az EU-átlag pedig 569 fő volt.

Forrás: Napi, 24.hu
Fotó: Pixabay

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rohács1926
A rákos megbetegedések halálozási arányszáma nemcsak meghaladja az uniós átlagot, de ezzel az adattal Magyarország a legrosszabb helyen végzett az EU-ban. Nem baj az, kárpótlásul korrupcióban az elsők vagyunk. Meg különben is hagy hulljon a férgese; hiszen ez itt orbanisztán. A ner csak minimalizálja az egészségüggyel kapcsolatos kiadásokat; mert olyan takarékosak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
percsi
@csak úgy...: Nem 33, hanem 50-s. Ez már nem gyerekes :(
Nessy
@rokker33: te ember vagy??? Nem hiszem! Egy ebola vírus hozzád képest jó indulatú, emberbarát!
rokker33
@Nessy: köszönöm ezt a dicséretet :) @m73: Én meg leirtam a véleményem, hogy a legtöbb esetben maga az ember tehet róla ,mert mi magyarok nem szeretünk egészségesen élni. Ez viszont tény és rengeteg ember azért hal meg,mert minden nap elszív 1-2 doboz cigit! Minden nap több ezer 10 ezer kalóriát viszünk a szervezetünkbe, de a felére nincs szükségünk,mert a wc re is autóval megyünk!Semmi rosszat nem írtam és mégis rákot kivántak nekem, akkor én miért ne kivánnék nekik ugyan olyan szépeket.
kulabombaafityiszre
@rokker33: tegnap, 18:11
Mivel ausztriába nagyobb eséllyel indulsz a rák ellen akkor sok sikert hozzá minél hamarabb,de a ha ott vagy mi a kurva anyádért ugatsz bele a magyar egészségügybe te faszszopó fidernyák.
ómió
Bezzeg a "nyócév" alatt, amikor az efftársak 640 milliárdot vontak ki az eü-ből, "még az élmezőnyt vertük"! Így kell hazudni, efftársak!?
KisGenyo2
@Nessy: Ez így van. Csak arra akartam kicsit rámutatni, hogy a dohányzás egészségügyi kiadás jellegű démonizálása mekkora "zsákutca". Sok olyan véleményt olvastam már, hogy a bizonyítottan dohányzástól betegek ellátását ne finanszírozza már a TB. Én meg azt mondom, hogy amennyi pénzt abból beszednek, vidáman lehetne még sok mást is finanszírozni az EÜ-ben, de valamiért az a pénz teljesen máshol végzi. Gyanítom, az alkoholok után beszedett jövedéki adókra is igaz ugyanez.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.