Két hete derült ki, hogy a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló R-Kord Kft. fővállalkozóként egyelőre nem fizet ki egy uniós beruházás keretében elvégzett munkát.

Zavar az erőben: nem fizeti ki Mészárost az állam, alvállalkozók mehetnek csődbe

Kisvállalkozók mehetnek csődbe a nagyok vitája miatt. Forrás: Pixabay

Az R-Kord arra hivatkozik, hogy az állam sem fizet nekik. A cég nem cáfolta az értesülést. A GSM-R program közbeszerzési kiírása szerint 58,85 milliárd forint értékben 2255 kilométer hosszú vasúti pálya elektronikus rendszerét korszerűsítik és látják el többek között a legújabb technológiájú kommunikációs berendezésekkel.

A Szabad Európa szerint komoly problémák merültek fel a program megvalósításával kapcsolatban, elsősorban pénzügyi oldalról. A GSM-R-fejlesztés szerződését 2018. július 2-án írták alá, vagyis a beruházás még a 2014–2021-es uniós költségvetés része. Emiatt ha nem fejezik be idén, elveszhet a pénz.

A tender nyertese az R-Kord Kft. és az i-Cell Mobilsoft Zrt. konzorciuma lett, de számos kis céggel állnak szerződéses kapcsolatban – a vasútvonalak mentén jellemzően ezek dolgoznak.

Az R-Kord Kft. a V-Híd-csoport tagja, vagyis Mészáros Lőrinc tulajdonában áll. A Szabad Európa szerint a munkák és a kifizetések felfüggesztésével több, a kivitelezésen dolgozó kisvállalkozás került lehetetlen helyzetbe.

Az egyik cégvezetőt idegösszeomlás miatt kórházban ápolták. Van, aki hitelt vett fel, hogy fizetni tudja az alkalmazottait, más már elbocsátásokra kényszerült, és olyan cég is van, amelyik lízingelt gépparkját veszítheti el, ha nagyon gyorsan nem jut a pénzéhez.

A korszerűsítést végző kisvállalkozások úgy vonultak le a munkaterületről, hogy a nagy értékű kábeleket egyszerűen hagyták, ahogy éppen voltak. A fővállalkozó arra hivatkozik, hogy az állam neki sem fizet.

A kormány tavaly szeptemberben hirdetett kifizetési stopot az állami kötelezettségvállalások nagy részére, de ezt elvileg október végén feloldották. Emiatt egyelőre érthetetlen, miért függesztették fel egy futó uniós program finanszírozását – amennyiben a közlés valós.

A Szabad Európa forrásai szerint a GSM-R kivitelezői láncában van olyan cég is, amelynek jelenlétét semmi nem indokolja, mégis komoly pénzt kereshet. Egy ilyen kft.-nek például a cégadatok szerint egyetlen alkalmazottja sincs, csak két tulajdonosa (egyikük erőnléti edző). Többek között villanyszereléssel, ingatlanforgalmazással és építésfelügyelettel foglalkoznak, tavaly 32,9 millió forintos adózott üzleti eredményt produkáltak.

Róluk egy kivitelező azt mondta, „közvetítéssel” foglalkoztak, ami azt jelentette, hogy a cég a felújításokon dolgozó munkavállalók után 3500 forintos óradíjat kapott, de amikor a konkrét kivitelezést folytató vállalkozások leszerződtek a kft.-vel, 2100 forintra csökkent az összeg.

Az R-Kord 2021 szeptembere óta folyamatosan veszíti el alkalmazottait. Ekkor 211 volt a létszám, ami mára 42-re csökkent. A távozók a V-Híd-csoporton belül maradnak, csak éppen más cégekhez kerülnek. Több jel is arra utal, hogy az R-Kordot fokozatosan kiürítik.

A Szabad Európa kérdésére, miszerint ha az R-Kord nem tud fizetni, a V-Híd miért nem segíti ki a kivitelező kisvállalkozásokat, az R-Kord sajtóosztálya a következő választ kapta: „Az R-Kord Kft. kivitelezőként semmilyen projektről nem adhat tájékoztatást, ugyanis minden vállalkozási szerződésben nyilatkozati tilalmat köt ki a megrendelő. Az arra vonatkozó kérdése pedig teljesen irreleváns, hogy a V-Híd Zrt.-nek mennyi tartaléka van, hiszen a V-Híd Zrt. semmilyen módon nem kapcsolódik a GSM-R fejlesztési programhoz.”

Forrás: Szabad Európa
Fotó: Pixabay

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

drrotf
Mindenki tudja, hogy az elvégzett munka ellenértékét ki kell fizetni akkor amikor a munka elvégzését a megrendelő leigazolta, vagy átvette.Ezt csak olyanok nem akarják tudni, akik pénz nélkül rendelnek meg munkát, .és ha akarnának akkor sem tudnak fizetni!Régen az átkosban volt arra gyakorlat hogy a megrendelőnek a beruházónak a pénzt letétbe kellett helyezni a banknál, aki pénzügyi fedezetigazolást adott ki, amely pénzt más célra nem lehetett felhasználni.Úgy látszik vissza kell mennünk a múltba, mert Magyarország előre megy!Itt csak az baj, hogy az előre az hátra van, a múltba!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
drrotf
Mindenki tudja, hogy az elvégzett munka ellenértékét ki kell fizetni akkor amikor a munka elvégzését a megrendelő leigazolta, vagy átvette.Ezt csak olyanok nem akarják tudni, akik pénz nélkül rendelnek meg munkát, .és ha akarnának akkor sem tudnak fizetni!Régen az átkosban volt arra gyakorlat hogy a megrendelőnek a beruházónak a pénzt letétbe kellett helyezni a banknál, aki pénzügyi fedezetigazolást adott ki, amely pénzt más célra nem lehetett felhasználni.Úgy látszik vissza kell mennünk a múltba, mert Magyarország előre megy!Itt csak az baj, hogy az előre az hátra van, a múltba!
Qqberci
@drrotf: Nincs itt semmi probléma: az alvállalkozó csőbemegy és utána Mérszaros olcsóért felvásárolja a cégét. Utána rögtön lesz pénz...
csak úgy....
andi miccósz ehhez mitévök legyek,te kicsit okosabb nálam a zseniné..
Nyírfa
Biztos, hogy Orbán és Mészáros még barátok?
Peller Anikó
@Nyírfa: Biztos,

hogy nem sokba kerül az andika mega fény űzése, mert erről nem volt szó, lassan eljön az idő, hogy már nem lesz honnan lopni, így már egymástól kell.

Lopni.
csak úgy....
@Nyírfa: szerintem soha nem is voltak, lölö csak az alázatos jólfizetett szolga és tettestárs.
Nyírfa
@csak úgy...: 20.00

És, ha nem is olyan alázatos az a Lölő? Még érhetnek minket meglepetések, pláne, hogy Andika szerepét még nem is ismerjük.
Nyírfa
@Peller Anikó: Az Orbán-rendszer lényegéről és felszámolásának lehetőségéről írt a Politico:

www.napi.hu/kulfold/orban-viktor-europai-unio-koheziso-penzek-politico-lapszemle.768619.html

Ezt ugyan mi eddig is tudtuk, de, amíg az EU elnézően csak ejnye-ejnyézett, addig pakolgathatták egymásnak az eurót.
Most, igen, egymástól kénytelenek. Vajh, ilyen fejlemények mellett meddig lesz szerelmes feleség Andika?
csak úgy....
@Nyírfa: gondolod andi kinyissa a lölö csippáját? izgalmas lenne!
Peller Anikó
@Nyírfa: 'Otthon azonban hatalma egy sokkal alapvetőbb fogalmon nyugszik: a kegyek gyakorlásán.

Szeretne egy útépítési szerződést? Egy projektet a falujának? Egy rádióállomás engedélyét? Munkát a nehéz sorsú unokájának? Sok magyar számára ezekre a kérdésekre a válasz közvetlenül vagy közvetve a kormányzó Fidesznél található.

Orbán Viktor rengeteg üzletember, kisvárosi politikus, televíziós személyiség, sőt zenész hűségét is elnyerte azon egyszerű oknál fogva, hogy őt támogatni jó karrierlehetőségnek számít Magyarországon.

Egy ilyen rendszer fenntartása azonban hatalmas erőforrásokat igényel. És az uniós források évekig kulcsszerepet játszottak a finanszírozásában, írja a lap.'

Nagyon.
Nyírfa
@csak úgy...: Gondolod, hogy lemond Dubajról, amíg nincs másik "Mészáros" ? :)
De még az is lehet, hogy Rogánék dobták rá Lölőre, játssza el a hivatásos gondnok szerepét mint feleség.
Esetleg kettős ügynök, akinek megtetszett a politikai játszmával párosuló jólét.
Nyírfa
@Peller Anikó: 20.40

Nagyon, bizony. És ebben Merkelnek jócskán van felelőssége. Mindenesetre jókora előrelépés, hogy már nyíltan beszélnek róla, és az EP ultimátumot adott Ursulanak a magyar kormány jogállamiságának ügyében. Is.
csak úgy....
@Nyírfa: akkor andi a magyar mata hari ? szegény lölö...,maradt vóna a bejánál akihez passzót!
FLETÓ
Van neki 3 bankja, csak átvészeli valahogy!
csak úgy....
@FLETÓ: azt is lopta? pedíg azt terjesztik,hogy csak te meg a szocik vagytok lopósak..
lusta
@drrotf: Sajnos a nemzethy matyar gazdaság már így működik. Akármilyern munkáról legyen is szó, csak egy meghatározott kör nyerhet. Az esetek 95%-ban a melót nem a nyertes végzi, hanem alvállakozókkal végezteti el. Az alvállakozó cégek meg örülnek, hogy munkához jutottak. A nagy részük tisztában van azzal, hogy az életben sem kapna munkát, nyerne pályázaton egy ilyen országban, ahol csak NER lovagok és lovaginák a pénzlefölözői. Az átlagos magyar vállakozó kénytelen a morzsákkal megelégedni. Néha becsúsznak ilyen gigszerek, de teljesen védtelenek a gátlastalan NER lovagok és lovaginák ellen.Az egy más kérdés, hogy fordulhatnának bírósághoz is, de ez a halálos ítéletük lenne. Innentől kezdve még az alvállakozó alvállakozójának alvállalkozója sem lehetne.
Nyírfa
@csak úgy...: 20.52

Még egymásra találhatnak. Bár, lehet, hogy Andika levetett Lölője már nem kell Beatrixnak.
lampa laz
Nem az első és nem is az utolsó eset a NER vállalkozók módszeréről, amíg a dagi lesz hatalmon. Sok tönkremen kis vállalkozás, megnyomorított család, öngyilkos tulajdonos szegélyezi már az útjukat. Az, h csak ritkán olvasható hasonló cikk az esetekről az abból fakad, h meg vannak félemlítve, így csak kevesen mernek megszólalni.
ómió
Ja, hogy "amennyiben a közlés valós"! Ez, ám, az igazi efftársi hazugságterep!
vacsi
Ha ezt ő megteheti, akkor más is! Elég csak rá hivatkozni.
Csizmás Kond
...egy uniós beruházás kifizetéseit az unió kell kifizesse...a zuniótol nyerték a tendert, tehát az állam csak közvetítő.
balos
@lampa laz: A tömeggyilkos fideSSnemzethy maffia majd pótolja a kiesett munkabéreket a lölönek,mert nem szenvedhet kárt a kitartottjuk!A többiek,mehetnek a kő-levesbe!Má nem kőnek!
csak úgy....
schadl szomorkodhat a börtönbe,- mert ha most kint lenne, akkor mit tudna szakítani ezeken a szerencsétlen alvállalkozókon...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.