Kérdés, hogy meddig lehet emelni a már így is kiemelkedően magas nyugdíjkorhatárt Magyarországon.

Ismét drasztikusan megemelkedhet a nyugdíjkorhatár Magyarországonillusztráció, MTI Fotó: Bruzák Noémi

Jelenleg is tízezrek tiltakoznak Franciaországban Macron elnök nyugdíjreformja ellen, amely többek között 62 évről 64-re emeli a korhatárt. Ennek nyomán most egész Európában terítékre került a nyugdíjkorhatár kérdése – írja a pénzcentrum.hu.

Ugyanakkor, mint a Statista gyűjtése is emlékeztet, a folyamatosan öregedő társadalom okán nem újdonság, hogy a legtöbb fejlett országban fokozatosan emelik a nyugdíjkorhatárt. Sőt, az összeállítás szerint a francia nyugdíjkorhatár még kedvezőnek is számított Európában, és egyébként a 64 évre emeléssel sem emelkedik a csúcstartók közé.

Az öregségi nyugdíjkorhatár Magyarországon sem emelkedett 2023-ban, maradt 65 év, ami egyformán érvényes a nőkre és a férfiakra 

– viszont a korábbi években egy komoly nyugdíjemelési ciklus ment le. Megmaradt ugyanakkor a nők 40 kedvezmény is, azaz ha egy nő megszerzett legalább 40 évnyi jogosító időt, az életkorra való tekintet nélkül nyugdíjba vonulhat.

A magyar nyugdíjkorhatár jelenleg Európa középmezőnyében van, a várható élettartam tekintetében a sereghajtók közé tartozunk. Ennek kapcsán Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjelemzője korábban arról beszélt a Pénzcentrumnak, hogy éppen meglehetősen kifeszített a helyzet, a közeljövőben nem is számít további korhatáremelésre.

Saját számításaim szerint 2030-ban már indokolt lehet a 66 éves nyugdíjkorhatár, 2040-re a 67 évet is elérheti, 2050-re pedig a 70 éves korhatár is eljöhet. Tehát a '70-es és '80-as években születettek már úgy készüljenek, hogy 65 éves korukban nagy valószínűséggel még dolgozniuk kell majd. Vagy esetleg a majdani nyugdíjkorhatár betöltése előtt is elmehetnek majd nyugdíjba, de csak kedvezőtlenebb feltételekkel, amint az számos országban elterjedt megoldás

- magyarázta.

Forrás: pénzcentrum.hu

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Csak a politikusi "elit" olyan szorgalmas, hogy nekik elég akár 5-10 év köz szolgálat és máris annyit össze tudnak lopni büntetlenül, hogy többen már ne is kelljen dolgozniuk.
Még a gyerekeiknek sem...
Mi meg csak dolgozzunk a sírig...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Hát, ha bolsi "kormányzás" lenne, akkor tuti!
Maccska
Feltételes módban bármit meg lehet írni.Még az ellenkezőjét is.
SÍva
Ideje lenne ha Orbán rejtett erőforrásainak (Tisztelet a kivételnek!) a körmére néznének! Van-e munkahelye, miből tartja el a családját? Mert értem én, hogy rejtettek, sok gyerekkel akit nem nevel csak lopásra és rablásra. Dicsőség közötük, ha börtönben volt! Szóval a nagy számítógépes világban, ahol számontartják a gyereket, hogy családi pótlékot kapjon, figyelik jár-e óvodába, iskolába, azt is figyelhetik ha befejezi az iskolát, ne adj Isten abba hagyja akkor mit tesz utánna. Nem mindíg azt a lovat kell ütni aki húz! Ritka ha felnőtt, életerős férfiak csapatostól járnak munkaidőben de náluk szinte napi szinten megfigyelhető! Szóval dologra kellene szorítani!
VASTAGBŐR
@PaulaFox: Csináljunk belőled haladót ?
Juhász István
Lelki szemeimmel már látom, ahogy a 70 éves RENDŐR BÁCSI rohan a helyszinre, elfogni a feltételezett 30 éves elkövetőt. Látom, amint a szintén 70- es tűzoltó hadakozik az égő tetőzettel a létra tetején. Persze ott lesz majd Béla bácsi is, aki a CNC gép mellett állva adagolja az alkatrészt a gépbe. Mariska nénit meg majd jól elküldi a főnöke TOVÁBBKÉPZÉSRE 65 évesen, merthogy.. kell egy jó informatikus... No, ilyenkor ÖRÜLÖK, hogy én már 72.- es vagyok...
durbincs
@PaulaFox: vigye ezeket a bérköcsögöket :mint @Giovanni Alba: @Alfa: @Emmersson71: @teuton: @Néro2: @Dr. Proktor: a bányás oláh farturó négyes ? bár @csipetke: @Sámannus: @Atesz19: @jáger laszló: szintén bányás állatok ? csak soroszsizsikek ? az 50IQ-ra csiszolt @balos: @Alfa: @Edebácsi: @Sámannus: @m73: @jáger laszló: @Nessy: @nejlontacskó: @fideszes gyökér: @Borsó: @justhpeter: @dr. prédikátor: @Törölt Nick: @namihami: @Mirabilis: @troppauerhumer: @kula: @Clavigo: @drrotf: @Havanagi: @fideszes gyökér: @Clavigo: +sorosista fasiszta antifák ? @Alfa: @koszpeko: @Aki Én: ? bérköcsög Pedofilo ? Szodomas Lágerpribékek

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Így van most Gálvölgyi János
Szórakozás - 2023. June 3., 16:36
Így van most Gálvölgyi János
A szomszédba látogatott III. Károly király
Nagyvilág - 2023. June 3., 12:00
A szomszédba látogatott III. Károly király