Ursula von der Leyen kijelentette, hogy az EU azon fog dolgozni, hogy megtalálja az Oroszországba deportált 16 200 ukrán gyermeket. A "történelmünk legsötétebb időszakára" emlékeztetőnek nevezte, hogy eddig mindössze 300-at küldtek vissza. Közben Orbán Viktor magyar kormányfő fittyet hányna a Putyin elleni letartóztatási parancsra. Ugyanis "Magyarország nem tartóztatná le Putyint, ha belépne az országba" – jelentette ki Orbán kabinetfőnöke.

A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság egy hete jelentette be, hogy háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki az orosz elnök, illetve a moszkvai elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen, mert megalapozott a gyanú velük szemben, hogy személyesen felelősek ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Putyint Magyarországon nem tartóztatnák le, hiába az elfogatóparancs

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva megerősítette azt a feltételezést, hogy Magyarországon nem hajtanák végre a Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen kiadott elfogatóparancsot.

Nem tudjuk letartóztatni az orosz elnököt, mert nincs kihirdetve az a statútum, amely ezt lehetővé tenné

- fogalmazott a Nemzetközi Büntetőbíróság működésének alapjait lefektető római statútumra utalva Gulyás Gergely. Az okmányt Magyarország aláírta, de a Magyar Közlönyben nem jelent meg, így a magyar jog értelmében nem számít érvényes nemzetközi jogi szerződésnek. A miniszter a kihirdetés elmaradását azzal indokolta, hogy ez a korábbi köztársasági elnök, Áder János, illetve a kormány álláspontja szerint is ellentétes a magyar alkotmánnyal, így ezt az alkotmány módosítása nélkül nem lehet kihirdetni.

Miközben elrabolt gyerekeket keresnek, Orbán Viktor ismét Putyin mellé állt és fittyet hányna az elfogatóparancsra

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b), Antonio Guterres ENSZ-főtitkár (b2), Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b3) és Nikosz Hrisztodulidisz ciprusi elnök (b4) az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján 2023. március 23-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ursula Von der Leyen: az EU konferenciát szervez az ukrán gyermekek hazatérésének elősegítésére

Az Európai Unió (EU) konferenciát szervez az megszállt ukrajnai területekről Oroszországba deportált több ezer gyermek hazatérésének elősegítésére

- jelentette be Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtök este a kétnapos uniós csúcs első napját záró brüsszeli sajtótájékoztatón.

Történelmünk legsötétebb időszakára emlékeztet ez a háborús bűncselekmény

- jelentette ki. Mint mondta, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel együttműködve nemzetközi összefogást kezdeményez a hazatérésükhöz szükséges támogatásért. Véleménye szerint a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsa Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen teljes mértékben indokolt, mivel a 16 ezer gyermekből eddig csak 300-an tértek vissza szülőföldjükre.

Felhívta a figyelmet, hogy minden lehetséges intézkedést meg kell tenni a gyermekek hollétének felkutatása érdekében, ehhez az ENSZ illetékes szervei is segítséget fognak nyújtani.

Charles Michel, az Európai Unió tagországinak vezetőit tömörítő tanács elnöke a kétnapos EU-csúcs első munkanapját követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta:

az EU egységes a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) az ukrajnai háborúban elkövetett bűncselekmények elszámoltatását célzó munkájának támogatása és azon intézkedése mellett, hogy vizsgálatot folytat az ukrán gyerekek Oroszországba való elhurcolása miatt.

A tagállami vezetők üdvözlik, hogy a közösség többek között lőszertámogatást biztosít a megtámadott országnak – mondta a tanácsi elnök, majd hozzátette: uniós szintű együttműködésre van szükség a gyártási kapacitás növeléséhez, a közös beszerzés és a szállítás lebonyolításához.

Charles Michel hangsúlyozta továbbá, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatban az elszámoltathatóság és a nemzetközi jog érvényesülésének támogatása mellett fontos az élelmiszerbiztonság fenntartása, valamint az ukrán békeformula támogatása is.

Putyinnal szemben élete végéig érvényben marad az elfogatóparancs

A Nemzetközi Büntetőbíróság által Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben kiadott elfogatóparancs akkor is hatályban marad, ha véget ér az ukrajnai háború.

A háborús bűncselekmények nem évülnek el, ez volt az egyik alapelve a második világháború után lefolytatott nürnbergi pereknek is

- mondta a főügyész a BBC Radio 4-nek nyilatkozva. Putyinnal és Marija Lvova-Belovával, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosával szemben tehát életük végéig érvényben marad az elfogatóparancs – tette hozzá.

Forrás: mfor.hu, MTI

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Kedves Európai Unió! A fidesz maffiát 12 éven át tápláltátok dédelgettétek. Most álmélkodtok rajta, hogy egy szörny született.
twitter.com/janos_hary/status/1638813535319801856/photo/1
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
A kormány egy szép iskolapéldája arra, ahogy ez a kormány mindig másra keni a sz@rt! A vicces, hogy az is az Orbán saját kreatúrája volt. De már van új kedvenc, a régi mehet a süllyesztőbe. (a mór megtette...---és most élete végéig jókora végkielégítéssel lógathatja a kukacát) Persze, az új cseléd is csak arra bólinthat, amire engedélyt kap.
""Nem nyomtatták ki...""--röhej!
kereső
Magyar Közlöny. 2001 évi. 123 szám- 7,oldal! Áder János aláirásával.
nemkati
@kereső: Vadvédelmi hozzájárulás? Hogy jön az ide?
dr. prédikátor
HÁNY YENKI ELNÖKÖT VONT FELELŐSSÉGRE GYILKOSSÁGÉRT ÉS HÁBORÚS BŰNÖKÉRT A HÁGAI BÍRÓSÁG???
Pálinkás Pál
hány yenki elnök hurcoltatott el gyermekeket..?..csatolt az usa-hoz területeket?..lövetett konkrétan civil lakótelepeket..?..
nemkati
@kereső: Ja, én ezt a 7. oldalt nem találtam.
Ez csak a megerősító okiratról szól, nem a hatályba lépésről. Az alkotmányossági aggály (ami miatt még nem hirdették ki 2001 óta )a mentelmi jog 2/3 -os felfüggesztése lehet, de nem biztos. Hogy miért nincs még kihirdetve, arról itt van egy tanulmány:

real.mtak.hu/93594/1/2019-01-KOVACS.pdf
Eladott Ország
Kedves Európai Unió! A fidesz maffiát 12 éven át tápláltátok dédelgettétek. Most álmélkodtok rajta, hogy egy szörny született.
twitter.com/janos_hary/status/1638813535319801856/photo/1
nemkati
@Eladott Ország: Pedig abban a 12 évvel ezelőzzi narancsban már 12 éve is benne volt egy féreg. Már akkor lehetett sejteni, hogy nagyon hamar megrohad.

Mindig elképedek, micsoda monumentális hasa van ennek a gonosz embernek. Elszívja a vérellátást az agyából, ezért csak mindenféle beteges gondolatokat képes megszülni.
Nessy
Az állandóan a gyerekvédelemről szónokoló kormány, Novák Katalin, inger küszöbét nem éri el a gyerekrablás, ha az oroszok csinálták. Igaz, itthon is van különbség gyerek és gyerek között, attól függően milyen családban született!
Eladott Ország
Orbán, Putyin Pincsije. II. Rákóczi: "Nem tűrhetők az országban olyanok, akik hazai kenyeret esznek, és az ellenség parancsát követik. "
twitter.com/xmedardc/status/1638567268203233284/photo/1
-Mi az álláspontja az ügyben az EU-nak. - Megosztott.- Milyen arányban? - 26 az egyhez. Magyarország kormánya.
twitter.com/csorike1520/status/1638575087002566658/photo/1
colibri
Hogy néz már ki ez a dagadt kerti törpe c? (Egyedül a fodrásza dolgozik jól.) Mégis leginkább az agyával van baj, mert onnan jönnek az eszement gondolatok, tettek! Mikor szabadulunk már meg ettől a kártékony törpe féregtől??
Pálinkás Pál
@KisTehen: az világháború volt nyomi,..és a két atombomba nagyságrendekkel kevesebb embert ölt meg, mint sztálin lágerei..
ómió
A tűzvonalból kimentett gyerekek efftársilag már "elraboltak"!? A "Zorbán" meg emellé állt és az úgy hazudandó, hogy Putyin mellé!?
csak úgy....
0rbán kénytelen putyinnal jóban lenni,állítólag a ruszkiknak bizonyítékaik vannak arról, hogy 0rbán nem csak a lányokat szereti! -ezt nem én találtam ki..
Dr. Proktor
@Pálinkás Pál: A holodomort se felejtsd ki! Az is a ruszkik bűne, akik halálra éheztettek ukránok millióit!
"1932-től 1934-ig tartott az ukrán történelem legnagyobb drámája: a holodomor (éhhalál) minimum 3 millió, de egyes számítások szerint közel 8 millió áldozatot követelt. " ( Index)
index.hu/gazdasag/2022/04/17/ukran-tortenelem-legnagyobb-nepirtasa/
csak úgy....
@Eladott Ország: 11:25 nem védem az uniot de mentségükre szolgáljon, hogy az alapító törvényhozók nem számoltak azzal,hogy valaha is egy másoknak dolgozó,európai miniszterelnök az unio keretein belül a soraikba férközhet, aki csak a pénzüket nézte ki magának!
csak úgy....
@KisTehen: 13:42 ez egy putyin seggnyalótól elléggé aljas, te éppen egy háború bünöst nyalsz! :) - a leg frissebet... ;)
Eladott Ország
@csak úgy...: ma, 13:36 ♦ Soha nem tudhatod mi lesz a gyerekedből. Védekezz! DUREX
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/238944714_544154250161049_4422455450049103089_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=dbeb18&_nc_ohc=tac4BVBEyKUAX8s5d0-&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfDG630ZUm-n63tTA-PvzIp94VTCEmRunzXpFaCPnOFPRg&oe=642329C4
Senki nem gondolta volna, hogy egy ország miniszterelnöke ennyire le tud menni kutyába, és ennyire szemérmetlenül mer lopni, mint Orbán, pedig a geci már látja, hogy vége a játéknak és az országot is képes nyomorba dönteni, hogy megtartsa hatalmát!
csak úgy....
@m73: beszélj vele kedvesebben, szomorú gyerekkora lehetett..
jáger laszló
Természetesen!
Hát hol álljon??
Elé nem állhat ,utána + ciki lenne!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.