Pár nap múlva lejár a határidő, és a Horizont Magánnyugdíjpénztárnál még nincs meg az a 70%-os tagdíjfizetési arány, ami biztosíthatná működésüket. Ha ez így marad, végelszámolást indít az MNB. Ezzel 33,5 ezer pénztártag megtakarítása kerül veszélybe.

Veszélyben 33,5 ezer ember megtakarítása – Végelszámolás előtt a legnagyobb magánnyugdíjpénztár?

Több mint 30 ezer ember pénze kerülhet veszélybe. Fotó: 123rf.com

Március végéig kellene teljesítenie a Horizont Magánnyugdíjpénztárnak a 70 százalékos tagdíjfizetési arányt, hogy a tagok fellélegezhessenek. A magánnyugdíjpénztárak esetében ugyanis végelszámolást kell indítania a Magyar Nemzeti Banknak (MNB), ha a tagdíjat fizető tagok aránya 70 százalék alá süllyed. Az MNB minden hónapban megvizsgálja, mennyi volt az előző hat hónapban az átlagos tagdíjfizetési arány, és ha két egymást követő alkalommal ez a mutató nem éri el a jogszabályi limitet, akkor a pénztár lehúzhatja a rolót – írja a bank360.hu.

Jelenleg négy magánnyugdíjpénztár működik még Magyarországon, a Budapest már teljesítette az idei évre az elvárást, a tagok több mint 70 százaléka befizette az egyéves tagdíjat. Az MKB és a Szövetség Magánnyugdíjpénztár általában havonta kéri a tagdíjat, utóbbi intézmény hétfőn közölte a tagokkal a jó hírt, hogy márciusban is teljesült a 70 százalékos arány. Az MKB-ról még nem közölt adatot, de az intézmény honlapja szerint jellemzően 75-80 százalék közötti díjfizetés történik minden hónapban.

A Horizont az egyetlen, amelyiknél sürgősen aktivizálni kellene a tagokat, hogy fizessék be az egyébként csekély, évente mindössze 2400 forintos tagdíjat. A díjfizetés ugyanis március 27-én még csak 66 százalékon áll, emellett a tagok 54 százaléka fizette be a 10 600 forintos működési támogatást, amely elengedhetetlen a pénztár fennmaradásához.

A pénztár Facebook-üzenetében megjegyzi, a hétvégén a külsős szolgáltató partnerénél technikai hiba miatt nem működött bankkártyás befizetés, ez is okozhatta, hogy a szokásosnál alacsonyabb szinten áll a hónap végéhez közeledve a számláló. A hibát azonban javították, és remélik, március 31-ig, vagyis e hét végéig minél többen rendezik a tagdíj-elmaradásukat.

A Horizontnak 33,5 ezer tagja van, és 164,6 milliárd forintot kezel. Tavaly a tagság 78,2 százaléka fizette be végül a tagdíjat, 66,2 százalék pedig működési adományt is adott. A tavalyi magas befizetési arány miatt elvileg először csak öt hónap múlva kerülhetne féléves átlagban 70 százalék alá a tagdíjfizetési arány, de így is nyilvánvaló, hogy a nem fizető tagság a többi fizető, vagy már járadékot kapó taggal tol ki, amikor halogatja a tagdíja átutalását.

Ha az MNB végelszámolást rendelne el, a tagok másik pénztárba átlépve őrizhetik meg a megtakarításukat. Ha nem lépnek át, akkor az egyéni számlájukon lévő pénz az államhoz kerül, ők pedig átkerülnek az állami nyugdíjrendszerbe. Az is elképzelhető, hogy a tavalyi gyenge hozamok miatt halogatják sokan a fizetést, pedig hosszú távon alapvetően jól teljesítettek eddig ezek az intézmények.

Facebook posztban kérik az ügyfeleket: teljesítsék a befizetéseiket. Forrás: FB/Horizont Magánnyugdíjpénztár

Forrás: Bank360.hu
Fotó: 123rf.com

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Csak nem az efftársak "féltett manyupja" készül bekakukkolni!? Pedig, hát, ez annyira efftársi, hogy ihaj!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ómió
Csak nem az efftársak "féltett manyupja" készül bekakukkolni!? Pedig, hát, ez annyira efftársi, hogy ihaj!
Peller Anikó
@Tehén: A manyupé mennyi hülyegyerek? - 3000 000 000 000

A hülyéknek csak: mínusz 3000 milliárd.
kereső
Mennyire kell hülyének lenni ahhoz, hogy a magánnyugdijpénztárat okolják a tagok befizetéseinek elmaradásáért. És a pénztár "menekül"- mondja a hülyéje. A tagok is balf@xok, lemondanak többmilliós megtakaritásaikról az mnb javára, ha hagyják a végelszámolást. Azért azt nem értem, hogy miért is az államhoz kerül azon tagok megtakaritása, akik nem lépnek át végelszámolás esetén máásik pénztárba. Ugye, a végelszámolás azt is jelenti, hogy a társaságnak nincsen tartozása, és végelszámoláskor el kell számolnia a jogutód nélküli megszúnés szabályai szerint a tagokkal, munkavállalókkal. Az állam is tag? Vagy hogy is van ez?
ómió
@KisTehen: Ezt is lenyulták, mint mindent, amihez csak hozzáférnek!
vacsi
Na, ennyit a megtakarításokról! Meg a bankokról! stb...
Clavigo
Az is barom,,aki ebben a trágyaországban bármilyen ' megtakarítással,öngondoskodással " próbálkozik..,,az mnyp- vagyon " megvédése " után..
Clavigo
Nincs itt semmi látnivaló,,tessenek kérem tovább menni,,,haladjunk- haladjunk.. Nem jönnek az eu- s pénzek ,,éhes a Konda,család,haverok.Oszt jó napot.
kereső
@KisTehen: Mi lóf@xért nem tudtok különbséget tenni te és @vacsi egy magánnyugdijpénztár és egy bank között? Mi köze az usa bankjainak és egy magyar magánnyugdijpénztár hülye tagjainak egymáshoz? Tényleg menthetetlenek vagytok. Az a manyup a tagjai tagdij nem fizetése miatt kerül/HET bajba, nem a gazdálkodása miatt. Ha lehet, akkor kimélj meg a további primitivségetektől, beszéljétek meg ezt egymással.
Németh István
@Clavigo: a kurva anyádat!! neked meg aki trágyaként a világra hozott te selejtes geci deformáció - azt trágya országozd - te mosllék húgyagyú, inkább agynélküli gecicsomag!
@kereső: valójában a befizetések hiányai számottevőek lehetnek, azonban ez kalkulála van és a bevételcsökenés esetén az elmaradással küszködő befizetőket sújtják a várható intézkedések > ha gond van! Azonban mint pénzkezelő intézmények a befizetések arányában - amelyek hatal-mas összegek - más akár külföldi pénzintézetekkel is kapcsolatban un. helytállsái szerződések-kel biztosítékot képezve működnek! Ennek okán feltételezhető néhány pénzintézet csödbemene-tele, bizony károsan befolyásolhatja akár a magánnyugdíj-pénztárakat is! A bankokról ne is beszéljünk és itt alapvetően a külföldi érdekeltségű és különösen a nagyobb részesedésű bankok esetében van- lehet probléma! Ez csak egy igen vázlatos és nagyvonalú helyzetkép - amit most leírtam! A tény viszont, hogy a pénz fogyóeszköz és ha bugyellárisba avatatlan kezek önös céllal nyulkálnak bizony ott hiány keletkezhet!
A lényeg hogy; az usa-angol-kanadai agresszió aljas megvalósítója a nató és a német hadveze-tés, a lengyelek támogatásával takarodjon ki a megszűnt WARSÓI szerződés tagállamainak területéről,> az uas-nató armada Húzzon el Európából, és az Eu. moslék nemezeteket eláruló és kiárusító aljas vezetése, a börtönbe takarodjon > akasztásilag!
Virág Árpád
@ómió: Horizont barátunknak magánnyugdíjpénztára van?!
ómió
@Virág Árpád: Látod, erre nem is gondoltam! De pont úgy viselkedik!
kereső
@KisTehen: Lépjél ki, és menj át az államiba...
Yoda69
Ha felszamoljak a Horizont-ot at lehet menni egy masik manyupba a fennmarado 3 kozul. A penz nem vesz el, csak atmegy egy masik szamlara. A penz csak abban az esetben vesz el ha az allamhoz kerul, mert akkor tok mindegy mennyi volt a megtakaritas, az allami nyugdijat fogja kapni a delikvens.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.