A tanárok munkájának vizsgálatára kidolgozott új rendszert teszteli a Belügyminisztérium (BM) 35-40 köznevelési intézmény bevonásával.

Így kínozná tovább a megmaradt tanárokat Pintér minisztériuma

Pintér Sándor nem nyughat. Forrás: Pixabay

Az új rendszer bevezetésről még nem született döntés, de a BM sem tagadta a „próbaüzem” elindítását – írja a Népszava.

A BM ötlete szerint a pedagógusoknak, intézményvezetőknek minden évben át kell majd esniük egy belső értékelési folyamaton. Ehhez tanévenként személyre szabott teljesítménycélokat is teljesíteniük kell, valamint több, a minisztérium által kitalált „kompetenciaterületen” – egyebek mellett eredményesség, hatékonyság, terhelhetőség, szakmai minőség, munkafegyelem – is meg kell felelniük.

A legjobb eredményeket elérő pedagógusoknak bónuszt lengettek be, azokat viszont, akik átlagon alul teljesítenek, például továbbképzésekre küldhetik.

Egy korábbi minisztériumi dokumentum szerint a tesztelés előkészítő szakasza két lépésből áll. Először tájékoztatják a résztvevő intézmények vezetőit a feladatokról, bemutatják a koncepciót, felkészítik a pedagógusokat és a vezetőket a személyes teljesítménycélok megfogalmazására.

A második lépésben „konkrét teljesítménycélok” meghatározására kerül sor az intézményekben dolgozó pedagógusokkal közösen. Ilyen személyes cél lehet például diákok sikeres indítása országos tanulmányi versenyeken, fejlesztési tervek készítése, kulturális és más külső programok szervezése. A tanév végén próbaértékelést is tartanak.

A legutóbb nyilvánossá vált javaslat szerint a pedagógusok munkáját Pintérék először a 2024/2025-ös tanévben óhajtják az új rendszerben értékelni.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet elmondta, jövő hét szerdán lesz újabb egyeztetés a minisztériumban, ahol a mostani próbaidőszak tapasztalatairól is szeretnének többet megtudni.

Forrás: Népszava, 24.hu
Fotó: Pixabay

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Egy kis szegregált oktatási intézmény diákjaiból hányat lehet versenyre küldeni?? Programok szervezése, pénz nincs. Értékelés annyi objektivitással, mint Mackó sajtban a brummogás.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jáger laszló
Pintér belügye máris pszichológiai teszttel kínozza/értékeli a tanárokat és ösztökéli őket jobb teljesítményre,
+nyugtatásul
gumibotot tilos használni!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
J.L.
Nessy
Egy kis szegregált oktatási intézmény diákjaiból hányat lehet versenyre küldeni?? Programok szervezése, pénz nincs. Értékelés annyi objektivitással, mint Mackó sajtban a brummogás.
Clavigo
" Tárgyalások a qrmánnyal,egyeztetések értékek mentén ".. ( by Gallóné ) Odaálltatok a Feketeruhás Nővér mellé,,( 1-2 fénykép erejéig,,szolidarítás,bla- bla )... Érezzétek a törődést ti is. ! Még nem eléggé fáj nektek az,,amit a Konda művel veletek ... Pedig nincs már hova hátrálnotok...
emerencia
Kedves tanárok! Ne ijedjetek meg, a multinacionális profitszférában már évtizedek óta folyik az évenkénti teljesítményértékelés amit nagyon nehéz szakszerűen, rengeteg munkával megszervezni. Idővel esélyes, hogy lecseng az egész... Eleinte az írásbelin kívül több éves céges munka után is +három órát kellett beszélgetni a munkajogokat gyakorló vezetővel. Megfeleltem jól, ezt írásba is megkaptam de bónusz nem járt érte. A valamivel nagyobb alapfizetést a fiatal, csinos a feladathoz és az adott szakterülethez semmilyen képzettséggel és tudással nem rendelkező kolléganőm kapta. Később a kevésbé intelligens és alacsony iskolai végzettséggel rendelkező vezetők nem vették már komolyan ezt a munkát csak gyorsan lepapírozták. A központi írásbeli tesztlap ekkorra már arról tanúskodott, hogy a készítőjének halvány fogalma sincs arról, hogy valójában mit csinálunk. Az utolsó évben immár a teljes magyar vezetés alatt rábízták a kiértékelést a legeslegkisebb vezetőnek titulált kollégára akit megnyugtattam, hogy részemről azt ír rá amit akar, én két hónap múlva megyek nyugdíjba. Ezután a kollégákkal beszélgetve kiderült, hogy nemcsak engem de a többieket sem érdekli, hogy mi van azon a papíron, hiszen a valóban problémás vagy az illetékes magasabb vezetőnek nem szimpatikus kollégákat teljesítményértékeléstől függetlenül rúgták ki vagy hozták olyan helyzetbe, hogy emiatt "önként" elmenekültek.
ómió
Még a "tünciszervezőket" is képes tesztelni!? Na, ne má'!
vacsi
Hagy döntsék el a tanárok, hogy eltűrik-e!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.