Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, megszületett a megegyezés Oroszországgal a paksi bővítés kivitelezési és finanszírozási szerződésének módosításáról.

Jávor Benedek szerint most fordul katasztrófába a paksi bővítés
Fotó: Facebook / Jávor Benedek

A Roszatomot vezető Alekszej Lihacsovval folytatott tárgyalást Szijjártó Péter.

Jávor Benedek, a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője szerint most fordul katasztrófába a paksi bővítés.

Jávor Facebook bejegyzésében írt arról, hogy az elmúlt napokban váratlan fordulatokra derült fény Paks2 kapcsán.

"Hónapok óta egyre több szóbeszéd terjed a projekt ellehetetlenüléséről, a német Siemens helyett a francia Framatome megbízásáról az irányítórendszerek szállítására, sőt a Roszatom esetleges lecseréléséről, tekintettel arra, hogy az orosz fél eddig sem tudott a szerződés szerint teljesíteni, az ukrajnai agresszió és az Oroszország elleni szankciók fokozatos életbe lépése óta pedig végképp lehetetlennek látszik részükről a beruházás megvalósítása" – fogalmazott bejegyzésében.

A napokban a projektcég belső társasági magazinjában interjú jelent meg Jákli Gergellyel, a cég elnök-vezérigazgatójával 

- emlékeztetett.

Jávor szerint az interjú optimista hangvétele dacára az abban elhangzottak egészen sötét képet festenek a projektről, és olyan változásokat vetítenek előre, amelyek egészen katasztrofális hatással lehetnek Magyarországra.

Jávor Benedek szerint Szijjártó és Jákli Gergely moszkvai útja "a földbe álló paksi projekt folytathatóságáról zajló kétségbeesett egyeztetéseket takar".

A Portfolio elemzésére hivatkozva azt írja, "a Roszatom helyett a fővállalkozói státuszt átvenné a Paks II. projektcég, a Siemens helyett a Framatome-ot vonnák be az irányító rendszerek szállításába, és a projekt uniós engedélyét is felülvizsgáltatnák, hogy egy cégbe vonhassák össze Paks1-et és Paks2-t".

Jávor szerint ezek a technikainak látszó változtatások azonban nagyon súlyos következményekkel járhatnak.

A tervezett szerződésmódosítások, a fővállalkozói státusz átvétele az orosz féltől, illetve az uniós jóváhagyás tervezett módosítása egy elképesztő pénzügyi hazárdjáték, lényegében nem más, mint a Roszatom kimentése az összedőlő projektből a magyar adófizetők terhére.

Jávor úgy véli, "Paks2 építési költsége ezzel megjósolhatatlanná válik, a várható pénzügyi cunami mérséklésére pedig egyszerűen Paks1 profitját lökik oda – ami eddig egyébként az elsődleges oka volt annak, hogy az MVM a rezsicsökkentés dacára hajszállal elkerülte a pénzügyi csődöt (orosz és kínai segítséggel)".

Ez innentől kezdve egy piramisjáték: az egyik összedőlő projektet egy másikból kiszedett pénzből próbálják megmenteni, az viszont máshol ránt a mélybe állami cégeket. A veszteségek már most is óriásiak, de ma még korlátozhatók lennének a bővítés azonnali leállításával. Minden további lépés exponenciálisan növelni fogja az összeget, amit végül Paks 2 maga alá fog temetni.

A teljes bejegyzés itt olvasható:

Forrás: Facebook

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
@Pálinkás Pál: @Eladott Ország: Engem nemcsak a Roszatom aggaszt Pakssal kapcsolatban, hanem az is, hogy az atomerőmű törésvonalon fekszik, valamint a klímaváltozás következtében apadnak a folyók. A Duna vízállása már most sem kielégítő, márpedig az erőmű megfelelő hűtése alapvető. Katasztrófa esetén ennek az országnak, annyi, és nemcsak magunkat veszélyeztetjük, hanem a környező népeket is.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Törölt Nick
@Shikari: Figyelmedbe ajánlom @kereső: fenti kommentjét.
Örülj birka, hogy fizetheted évtizedekig, hogy a csúti geci Putyin csicskája.
Dr. Proktor
Mindenki nyugodjon le, pánikra semmi ok, a csúszópénzek nincsenek veszélyben!
verőce21
Peti a Covid-oltásokat és a lélegeztetőgépeket is hogy elintézte már...!

Ezek után egy atomerőmű nem okozhat neki problémát...
Dr. Proktor
@Nyírfa: ... atomerőművet lehet, de szélerőművet nem, települések közelében építeni!
Érthető - nem?
Nyírfa
@Dr. Proktor: Hát, nem. :)

Hogy köpködtek Gyurcsányra, amikor a biomasszából akart energiát nyerni. Tele volt ez az ember reformötletekkel, csak még nem volt alkalmas a megvalósításukra. Ma is ez a helyzet.
ómió
Jávor efftárs, bizony, továbbra is a gyertyavilágítás mellett! Végtére is, az itt az "ajropéer"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.