Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, megszületett a megegyezés Oroszországgal a paksi bővítés kivitelezési és finanszírozási szerződésének módosításáról.

Jávor Benedek szerint most fordul katasztrófába a paksi bővítés
Fotó: Facebook / Jávor Benedek

A Roszatomot vezető Alekszej Lihacsovval folytatott tárgyalást Szijjártó Péter.

Jávor Benedek, a Párbeszéd – ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője szerint most fordul katasztrófába a paksi bővítés.

Jávor Facebook bejegyzésében írt arról, hogy az elmúlt napokban váratlan fordulatokra derült fény Paks2 kapcsán.

"Hónapok óta egyre több szóbeszéd terjed a projekt ellehetetlenüléséről, a német Siemens helyett a francia Framatome megbízásáról az irányítórendszerek szállítására, sőt a Roszatom esetleges lecseréléséről, tekintettel arra, hogy az orosz fél eddig sem tudott a szerződés szerint teljesíteni, az ukrajnai agresszió és az Oroszország elleni szankciók fokozatos életbe lépése óta pedig végképp lehetetlennek látszik részükről a beruházás megvalósítása" – fogalmazott bejegyzésében.

A napokban a projektcég belső társasági magazinjában interjú jelent meg Jákli Gergellyel, a cég elnök-vezérigazgatójával 

- emlékeztetett.

Jávor szerint az interjú optimista hangvétele dacára az abban elhangzottak egészen sötét képet festenek a projektről, és olyan változásokat vetítenek előre, amelyek egészen katasztrofális hatással lehetnek Magyarországra.

Jávor Benedek szerint Szijjártó és Jákli Gergely moszkvai útja "a földbe álló paksi projekt folytathatóságáról zajló kétségbeesett egyeztetéseket takar".

A Portfolio elemzésére hivatkozva azt írja, "a Roszatom helyett a fővállalkozói státuszt átvenné a Paks II. projektcég, a Siemens helyett a Framatome-ot vonnák be az irányító rendszerek szállításába, és a projekt uniós engedélyét is felülvizsgáltatnák, hogy egy cégbe vonhassák össze Paks1-et és Paks2-t".

Jávor szerint ezek a technikainak látszó változtatások azonban nagyon súlyos következményekkel járhatnak.

A tervezett szerződésmódosítások, a fővállalkozói státusz átvétele az orosz féltől, illetve az uniós jóváhagyás tervezett módosítása egy elképesztő pénzügyi hazárdjáték, lényegében nem más, mint a Roszatom kimentése az összedőlő projektből a magyar adófizetők terhére.

Jávor úgy véli, "Paks2 építési költsége ezzel megjósolhatatlanná válik, a várható pénzügyi cunami mérséklésére pedig egyszerűen Paks1 profitját lökik oda – ami eddig egyébként az elsődleges oka volt annak, hogy az MVM a rezsicsökkentés dacára hajszállal elkerülte a pénzügyi csődöt (orosz és kínai segítséggel)".

Ez innentől kezdve egy piramisjáték: az egyik összedőlő projektet egy másikból kiszedett pénzből próbálják megmenteni, az viszont máshol ránt a mélybe állami cégeket. A veszteségek már most is óriásiak, de ma még korlátozhatók lennének a bővítés azonnali leállításával. Minden további lépés exponenciálisan növelni fogja az összeget, amit végül Paks 2 maga alá fog temetni.

A teljes bejegyzés itt olvasható:

Forrás: Facebook

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
@Pálinkás Pál: @Eladott Ország: Engem nemcsak a Roszatom aggaszt Pakssal kapcsolatban, hanem az is, hogy az atomerőmű törésvonalon fekszik, valamint a klímaváltozás következtében apadnak a folyók. A Duna vízállása már most sem kielégítő, márpedig az erőmű megfelelő hűtése alapvető. Katasztrófa esetén ennek az országnak, annyi, és nemcsak magunkat veszélyeztetjük, hanem a környező népeket is.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Terminátor
Sejtettem, hogy a Rosszatom, rossz atoerőmű építő!
Van olyan ország, amely már kirúgta őket, mert nem működött a kreálmányuk!
A legnagyobb kerdés, hogy kinek jutott az eszébe az orosz vállalkozó?
Lehet, hogy volt valahunnan kemény nyomás?
Valóban bekopogtunk a franciákhoz, kiknek minden nagyobb faluban atomerőművük van.
Nyírfa
Kérdés, hogy csak az Orbán-kormány érett meg a pusztulásra, vagy az oszág is.
jáger laszló
A Paks2 építése kritikus szakaszba lépett!!
Remélhetőleg felgyorsulnak a körülötte folyó események!!?? Az utóbbi évek stagnálása befejeződik és az építés szakasza következik!!!???
Ez lesz az igazi zöld program!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Pálinkás Pál
ha igaz, akkor az ellenzék miért ül a fenekén...?...miért nem emelkednek barikádok...?...
Eladott Ország
A maffiaállam, miután szarrá lopta magát, az ország totális tönkretételén munkálkodik, ha engedjük. Ilyen gazember, hazaáruló kormánya az országnak Trianon óta nem volt!
Törölt Nick
@Shikari: Nem képesek rá bazmeg. Nem olvastad a cikket csak ugatsz.
A rohadt háborújuk miatt a beszállítók felmutatták Putyulinak a középső ujjukat.
Nyírfa
@Pálinkás Pál: @Eladott Ország: Engem nemcsak a Roszatom aggaszt Pakssal kapcsolatban, hanem az is, hogy az atomerőmű törésvonalon fekszik, valamint a klímaváltozás következtében apadnak a folyók. A Duna vízállása már most sem kielégítő, márpedig az erőmű megfelelő hűtése alapvető. Katasztrófa esetén ennek az országnak, annyi, és nemcsak magunkat veszélyeztetjük, hanem a környező népeket is.
Pálinkás Pál
@Nyírfa: akkor ha már mi ilyen birkák vagyunk, talán a környező népek közül valaki...
Nyírfa
@Pálinkás Pál: Nem gondoltam, hogy egyszer valami hasonlóban fogok reménykedni. Zusammen.
kereső
A fideSSnek Magyarország ország az első- amelyet immár át lehet keresztelni, Moszkva alsóra. Orosz nemzeti érdekből megmenti Magyarország a roszatomot, és ezt a magyar politikusi gárda, a kormányzó állampárt eladja magyar nemzeti érdeknek. " És mi mégis láncot hordunk...". Hazaárulók.
Törölt Nick
@Shikari: Figyelmedbe ajánlom @kereső: fenti kommentjét.
Örülj birka, hogy fizetheted évtizedekig, hogy a csúti geci Putyin csicskája.
Dr. Proktor
Mindenki nyugodjon le, pánikra semmi ok, a csúszópénzek nincsenek veszélyben!
verőce21
Peti a Covid-oltásokat és a lélegeztetőgépeket is hogy elintézte már...!

Ezek után egy atomerőmű nem okozhat neki problémát...
Dr. Proktor
@Nyírfa: ... atomerőművet lehet, de szélerőművet nem, települések közelében építeni!
Érthető - nem?
Nyírfa
@Dr. Proktor: Hát, nem. :)

Hogy köpködtek Gyurcsányra, amikor a biomasszából akart energiát nyerni. Tele volt ez az ember reformötletekkel, csak még nem volt alkalmas a megvalósításukra. Ma is ez a helyzet.
ómió
Jávor efftárs, bizony, továbbra is a gyertyavilágítás mellett! Végtére is, az itt az "ajropéer"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.