Mi, magyarok határon innen és túl, egymásra mindenkor számíthatunk – jelentette ki a köztársasági elnök Kölcsey Ferenc szobrának avatásán szerdán a partiumi Nagykárolyban.

Novák Katalin: Migránsokkal és ideológiai hadviseléssel támadják a magyarokat
Kép: Facebook/Novák Katalin

Novák Katalin a polgármesteri hivatal előtti téren emelt, Győrfi Lajos szobrászművész által készített emlékmű átadásán hangsúlyozta, Kölcsey arra figyelmezteti a magyarokat, hogy egyszerre kell gyarapítaniuk a holnapot, vigyázni a mát és őrizniük a tegnapot.

Ma is vannak olyanok, akik elvitatják a magyarok magyarságát, az anyanyelv pótolhatatlanságát, a nyilvánvaló történelmi tényeket: nem hagyjuk, ne hagyjuk, a közös jövőnkért és a közös múltunkért is ki kell állnunk

- fogalmazott beszédében az államfő. Megjegyezte, a múlt megőrzése legalább olyan fontos, mint a jelenről és a jövőről való felelős gondolkodás.

A köztársasági elnököt és kíséretét több száz ünneplő fogadta a kisváros főterén, az eseményt körülbelül mintegy száz, román zászlókkal és transzparensekkel felszerelt nacionalista tüntető próbálta bekiabálásokkal és énekléssel megzavarni.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei körútjához kapcsolódva Nagykárolyba látogató Novák Katalin beszédében azt mondta: a magyarok egyszerre vannak kitéve a délről érkezett, reményvesztett tömegek nyomásának, a nyugati, "liberálisnak nevezett, de valójában hegemóniára törekvő, ideológiai hadviselésnek" és a keleti irányból fenyegető katonai offenzívának.

Szavai szerint egyre erősödnek a magyarokra leselkedő veszélyek, ezért kell másoknál is jobban "észnél lennünk, ezért figyeljük éberen" a minket körülvevő világot. A kultúrák metszéspontjában, a Kárpát-medencében élő magyarokon is múlik, hogy a sokféleségből a gyarapodás vagy a szegényedés jut rájuk, ezért az a feladatuk, hogy a veszélyeket kihívássá, ezt pedig feladattá alakítsák. Ehhez szükség van többi között a magyarokat jellemző leleményességre, a gyors észjárásra, az alkalmazkodóképessége és a megingathatatlanságra, a másik iránti tiszteletre, a tűrésre és a küzdésre – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Novák Katalin emlékeztetett arra: Nagykároly büszke lehet Kölcsey Ferencre, hiszen ott szavazták meg, hogy a költő Szatmár megye követe legyen a pozsonyi Országgyűlésen. Kölcseyt méltatva azt mondta: küzdött a magyar nyelvért, a vallásszabadságért, leginkább pedig a jobbágyok szabadságáért szeretett volna tenni az önkéntes örökváltság megvalósításával.

"Hatni, alkotni akart és gyarapítani a nemzet erőit, ami tőle telt, azt meg is tette" – jelentette ki a köztársasági elnök. A Himnusz megszületését említve úgy fogalmazott, hogy sokak szemébe csal könnyet ez a nemzeti imádság a nemzeti ünnepeken és ünnepségeken vagy nyújt támaszt a magányos, külföldre szakadt magyaroknak.

"Olyan számvetést adott nekünk, amely a legmagasabb szinten fejezi ki a nemzet magától értetődő összetartozását" – mondta Novák Katalin, hozzátéve: Kölcsey Himnusza egyszerre a magyar fájdalom és a remény, a költemény mára elválaszthatatlan lett a magyaroktól.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, román miniszterelnök-helyettes az első, még 1897-ben leleplezett és több mint negyven évvel később lerombolt Kölcsey-szobor történetét felidézve elmondta: Kallós Ede szobrászművész alkotását a millenniumi ünnepségekhez kötődően állították fel a közeli Károlyi-kastélyban, négy évtized múlva pedig előbb megrongálták, majd négy fiatal egy fűrésszel gyakorlatilag lefejezte. Az alkotást néhány nap múlva leemelték a talapzatról és később beolvasztották.

Kölcsey új szobrának helye van bárhol, ahol magyarok élnek – hangoztatta magyarul és románul is elmondott beszédében Kelemen Hunor. Megjegyezte, az identitás megőrzését sokféleképpen lehet szorgalmazni, de egyféleképpen érdemes: bátran és kezdeményezve válaszolni a kor kihívásaira.

"A haladás a megmaradás feltétele, felelős politikus ezt ma sem gondolhatja másként, Erdélyben különösen nem" – mondta Kelemen Hunor, megjegyezve: Kölcsey örökségét a 21. századhoz igazítva kell megpróbálni bátorsággal és elszántsággal felépíteni.

Az eseményen beszédet mondott Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere is.

Kölcsey Ferenc szobrát Schönberger Jenő szatmári megyés püspök áldotta meg.

Forrás: MTI

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
A ténsasszonyra ismét rátört az utazhatnék! És, ha már kifizettük neki, hát ismét mond egy veretest. Fő, hogy a Gazdának a szája íze szerint való legyen. Ezzel a következő állami nyaralás is rendezve.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
"Nyomják Krahácsot" De a képet nézve,a széles mosolyát, ennek nagyon örül Novák Katalin!
namihami
A ténsasszonyra ismét rátört az utazhatnék! És, ha már kifizettük neki, hát ismét mond egy veretest. Fő, hogy a Gazdának a szája íze szerint való legyen. Ezzel a következő állami nyaralás is rendezve.
Dr. Proktor
Nem vitat itt el senki semmit tőlünk, csak nem szeretik a hazug tolvaj hülyéket...
polgarb
@Maccska: Korán felébredtél tetves muszka, mehetsz ki sz@rni!
Néro2
Novák Katalin: Migránsokkal és ideológiai hadviseléssel támadják a magyarokat.
Pontosítanám: Migránsokkal és ideológiai hadviseléssel támadjátok a magyarokat.
polgarb
@Nessy: 22:35 Azért én ezt nem nevezném mosolynak!
Pálinkás Pál
vedd tudomásul ribanc,...a magyarokat senki nem támadja, csak titeket, akik nem nevezhetők magyarnak...hatalmotok egy zsák cigányon, románon ,meg félhülye vidéki nyuggereken múlik...ezen akar változtatni a világ, ha már a magyar birkanép lett...
Edebácsi
Egyes körökben hülyeségeket beszélni kötelező
dr. prédikátor
Fapicsa!!! az ukrán migráns jó migráns???
jáger laszló
Nagykároly lakóinak száma cirka 20 ezer fő és ennek 60%-a magyar
Csak ennyi
barátilag
J.L.
Galway
@KisTehen: Ne már! Orbán barátja ilyet tenne? Meg a Szijjártóé? Nahát!
Toller Béla
De legalább maradna csöndben, minek harsányan hirdetni az a feneketlen butaságot, ami ebben a nőben van ? Még azt hiszik, hogy ilyenek a magyarok, úgy általában !
Dr. Proktor
@jáger laszló: ... továbbá az erdélyi magyarság 20 százalékát teszi ki az erdélyi románságnak - csak a pontosság kedvéért!
csak úgy....
a "magyarok" 0rbánék óta üldözési mániában szenvednek,mert mindenki báncsa öket.. :)
ómió
"Támadnak" az efftársak!? De leginkább hazudozással!
namihami
@Maccska: 05.24:. Írta:. Kölcsey Ferenc. Megzenésítette:. Erkel Ferenc.
Ez a felelet megért egy erős négyest, de talán még egy ötös alát is.
Aki Én
@ómió: Tök igazad van, sutyerák. Az efftársaid szüntelen hazudoznak.
Aki Én
,,Mi, magyarok határon innen és túl, egymásra mindenkor számíthatunk"

Akkor szólj a gazdádnak, hogy ne támadja a magyarok nem orbánista túlnyomó többségét, he hergeljen ellenük, ne nevezze őket idegennek.
Itt ő a ,,tájidegen".
by: Shikari
ómió
@Aki Én: Ekkorát romlott megint az állapotod, bolsiék fajkreténje!? Megint nem ismered fel a tetvesbolsi efftársaidat!? Már Internacionálé-éneklés közben se!? Bekakukkolt a donor kutyaagyad!?
Aki Én
@ómió: Ekkorát romlott megint az állapotod, bolsiék fajkreténje!? Megint nem ismered fel a tetvesbolsi efftársaidat!? Már Internacionálé-éneklés közben se!? Bekakukkolt a donor birkaagyad!?
ómió
@Aki Én: Lopásra váltottál, bolsiék lopóbolsi elmebetege!? Az nagyon megy a tetves fajtádnak! Jobban, mint a fekálbolsi egótok Internacionálé-énekléssel egybekötött másrahazudása!
Nessy
Már Novák Katalint is elérte a fideszre jellemző üldözési mánia!
Aki Én
@ómió: Tetves fajtáról ugatsz, te tetves komcsicska? Tükörbe néztél az új birkaagyaddal, fajankó bohóc?
Lepényleső
"Nomen est Omen!" (A név kötelez!)?
Startlap-wiki; A Novák családnév tulajdonságra utaló,szláv név.
A magyarországi idegen eredetű családnevek közül a leggyakoribb. A nov - jelentése új,amiből különböző végződésekkel
hasonló szavak alakulhattak. Családnévként a Novák jelentése új lakos,új jobbágy,új ember egy közösségben. A lakosság
migrációja,azaz a népvándorlás következtében előbb ragadványnévvé vált,majd abból gyakori családnév lett.
Ehhez hasonló jelentésű külföldi családnév: Novak (szerb,horvát,szlovén),Novák (cseh,szlovák),Nowak (német,lengyel).
(Ezen ismeretek alapján,beszéde közben vajon hallotta-e,- amit mondott?)
ómió
@Aki Én: Látom, minden donor kutyaagyat kilök magából a tetves bolsiságod, hogy még a tetves komcsicska efftársaidat se légy képes felismerni és másra hazudhasd őket! Hát, ha másért nem is, de ezért tuti kijár neked az aktuális Lenin Rend, bolsiék elmebeted szarkupaca! El ne puskázd!
ómió
@Clavigo: Marhát láttál a tükörben és már magadat se ismered fel!? Böszme gazdád meg még az Opnit is bezáratta előtted?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.