Matolcsy György, Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint nem igazságos, hogy a kétgyermekes édesanyák nyugdíja 15 százalékkal, a háromgyermekeseké pedig 20 százalékkal alacsonyabb az átlagnyugdíjasokénál – számolt be róla az Index.

Nem igazságos a nyugdíjrendszer – Matolcsy György ismét szembe ment a kormánnyal
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. április 17-én. MTI/Kovács Tamás

Novák Előd, a Mi Hazánk politikusa azt kérdezte Matolcsy Györgytől hétfőn a parlamentben, hogy mit lehet tenni az ellen az ordító igazságtalanság ellen, miszerint a három gyereket felnevelt nők 20 százalékkal alacsonyabb nyugdíjalappal indulnak, a kétgyerekes nők pedig 15 százalékkal kevesebbel, mint a gyermektelen kortársaik.

A jegybankelnök egyetért azzal, hogy nem igazságos, és ezért nem fenntartható az említett a helyzet, ezt orvosolni kell, amire nagyon sok technikai lehetőség van. Úgy véli azonban, sok olyan változtatásra van lehetőség, mely megnöveli a gyermekvállalási kedvet.

Kiemelte, hogy tavaly is csak 88 ezer gyermek született, ezért egy új demoráfia 2.0 kormányzati programra van szükség.

Matolcsy György azt is elmondta, hogy minden sikeres gazdasági felzárkózás az egészséges demográfián alapszik, és 2010-ben meg is indult a fordulat:

a termékenységi ráta 1,23 százalékról felment 1,59 százalékra. Ugyanakkor 2016 óta a dinamikánk csökken.

Forrás: Index

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Na, de tényleg- ezt az orbitális félrevezetést! A nyugdij a mindenkori befizett járulékok, és a letöltött szolgálati idő függvénye. A magyarországon bevezetetett családi adókedvezmény rendszere már igy is kedvezményt biztosit a leendő nyugdijas édesanyák számára, hiszen nem csak az adóból, hanem a jövedelem után fizetendő nyugdijjárulékból is érvényesithető a kedvezmény. Azaz elő áll az a helyzet, hogy a leendő nyugdijas édesanya nem fizet egyáltalán nyugdijjárulékot a családi adókedvezmény okán, mégis nyugdijalapot képező jövedelemnek kell tekinteni a meg nem fizetett járulékos időszakot, és a nyugdij számitásnál figyelembe kell venni ezt a jövedelmet is. Tényleg még jobban torzitani kell a nyugdijrendszert a tényleg járulékfizetők kárára, és terhére, hogy a kormány népesedés politikája "végre" szárnyra kapjon? Novák előd és neje a három gyermekük után havi 600+ ezer családi adókedvezményt érvényesithet, ugyanúgy mint novák katalin és a többi magas keresetű. Még nem elég novák előd/dúró dóra tandem?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Péter2
Megy a sz@rkeverés , a nyugdíj rendszer már 2010-től nem igazságos , mióta a fidesz megszüntette a Svájci indexalapú inflációt követő, nyugdíjkifizetési rendszert , ugyanis az elmúlt 4-5 év alatt , nem 2-3 százalékkal nőttek volna a nyugdíjak , hanem ahogy az infláció nőtt , így az átlagnyugdíjasok havonta a 50-80 ezer forintól esnek el havonta , na de ők így akarták, erre szavaztak !
Pálinkás Pál
" hogy tavaly is csak 88 ezer gyermek született, "..és meghaltak cirka 130 - 140 ezren..." családbarát kormány "
Németh István
Nem rinyálni kell, hanem letenni a konkrét megtárgyalható anyagot >>> akkor majd történhet valami! Amíg a hülyék csak egymást basztatják és semmi történés ami előre vinné az ügyet, addig akár a gebe lenge szervét is szopogathatnák az elégedetlenkedők!
Mert az usa -nató szemét horda még mindíg itt van Európában és csinálja aháborút az ukrán féltekén a moslé Eu. vezetéssel tönkretéve Európa nemzeteit! Aztán az usa nagykövet meg takarodjon a soros-biden-rocsild pöcsére az őt világra szült rohadt kurva anyjával együtt!
verőce21
Három-négyszeres fizetést kellene adni a kismamáknak a gyes idejére, ez jobban kompenzálná őket nyugdíj szempontjából...!

És bőven lenne gyermekáldás is, mert ez az igazi családtámogatás! Nem a "kedvező" lakáshozjutást támogatni, mert eltorzítja a lakásárakat, és tulajdonképpen a bankokat (és építési vállalkozásokat) támogatja, nem a fiatalokat.
Alapból hibás a családtámogatási rendszer, ami kihat a nők későbbi nyugdíjára is...!
Yeromos
Ezt az egyenlőtlenséget gondolom úgy akarjá fidesz módra megoldani, hogy csökkentik a nyudíjakat a 2,3 gyermekes anyukák nyugdíjszintjére.
Mert ezek még pénzt senki nek nem adtak, csak abból amit máshonnét elvontak.
Aki Én
@Németh beteg István: Megint itt rohadsz, te koszos elmebeteg?
Már azt hittem legyőzött az agyvérzés.
Olyan mérhetetlenül buta és suttyó vagy, hogy téged már nem szabadna mutogatni sem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.