Ápoljuk és tovább építjük Szlovénia és Magyarország jó kapcsolatát – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök Natasa Pirc Musar szlovén köztársaság elnökkel tartott sajtótájékoztatóján, szerdán Budapesten.

Novák Katalin elmondta, mindkét országnak most van először női elnöke, és emlékeztetett, Natasa Pirc Musar szlovén köztársaság elnök első hivatalos útja megválasztása után Magyarországra vezetett. A megbeszélés témái között említette az Oroszország és Ukrajna közti háborút, az Európai Unió nyugat-balkáni bővítését, a két ország közötti együttműködés fontosságát, a nemzeti kisebbségek ügyét és a demográfiai kérdéseket is.

Novák Katalin kikelt magából – Megmondta, hogy mi nem fog történni soha "a férjeinkkel és a fiainkkal"

Novák Katalin köztársasági elnök (elöl, k) fogadja Natasa Pirc Musar szlovén államfőt (elöl, j) a Sándor-palota előtti Szent György téren 2023. április 19-én. Novák Katalin mögött férje, Veres István és a szlovén köztársasági elnök férje, Ales Musar (b). MTI/Bruzák Noémi

Az államfő hangsúlyozta, hogy a szlovén elnök és közte egyetértés van az orosz-ukrán háború ügyében, elítélik az orosz agressziót, s hogy mielőbb meg kell találni a béke felé vezető utat. Mindehhez szövetségeseket kell találni, hiszen a térség és egész Európa békéje a tét – tette hozzá. Kiemelte azt is:

nem szabad Ukrajnát úgy bátorítani, hogy irreális elvárásaik legyenek a segítség tekintetében, nem fogjuk a férjeinket és a fiainkat a harctérre küldeni!

Emlékeztetett arra, hogy Kárpátalján 150 ezer magyar él, akiknek korábbi jogaik visszaállításáért küzdenek. Mint mondta, Ukrajnának európai normák szerint kell működnie, ha az Európai Unió tagjává szeretne válni. Kitért arra is, hogy Magyarország 1,5 millió Ukrajnából menekült embernek nyújtott segítséget.

A nemzeti kisebbségek ügyével kapcsolatban elmondta, hogy példaértékű a helyzet Szlovéniában és Magyarországon is. Mindkét ország példásan megmutatja, hogyan kell a kisebbség tagjait megbecsülni, támogatni.

Novák Katalin a nyugat-balkáni bővítéssel kapcsolatban kifejtette, hogy egész Európa érdeke az integráció, ezért ezen országok EU-csatlakozását fel kell gyorsítani.

Az energiaellátásról szólva azt hangsúlyozta, hogy Magyarország számára kiemelten fontos az orosz energiától való függés csökkentése, ezért ebben is számít országunk a Szlovéniával való együttműködésre.

A köztársasági elnök a demográfiai kihívásokat elemezve elmondta, hogy mindez egész Európát érinti, s meghívta a szlovén köztársasági elnököt a szeptemberben megvalósuló budapesti demográfiai csúcstalálkozóra.

Novák Katalin újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy

jövő héten a Sándor-palotában fogadja Ferenc pápát és reményei szerint imádkoznak majd, hogy Ukrajnában mielőbb béke legyen.

Ugyancsak kérdésre válaszolva az államfő Magyarországot családbarát országként jellemezve kiemelte, hogy támogatni kell az egyszülős családokat is, s Magyarországon egyedülálló módon országos hálózatként működnek egyszülős központok.

Forrás: MTI

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
"nem fogjuk a férjeinket és a fiainkat a harctérre küldeni!"

Hát pedig az alessel nagyon ki lennének segítve...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
vacsi
"nem fogjuk a férjeinket és a fiainkat a harctérre küldeni!"
Nagyon helyes!
Qqberci
"nem fogjuk a férjeinket és a fiainkat a harctérre küldeni!"

Hát pedig az alessel nagyon ki lennének segítve...
justhpeter
A nemzet Háziszárnyasa eljátsza, hogy ő dönthet bármiben is.
Sámannus
Ha az oroszok idejönnek, megbasszák a férfiakat is! Ezek nem holmi szovjet katonák ám. Te miztonságban leszel, mert a királyod megvéd, csak legyen sok kutyaszar a kezedügyében, amikor bejönnek, mert az is megvéd ám!
Clavigo
Képzeld el,,mit csinálna a " 6 hetes alezredes ",,pl. Bahmutban... Szerintem megdugnák...
Menőmanó
Akkor mi az anyátoknak toborozzátok állandóan a katonákat he?
jáger laszló
Kárpátalján anno 150 ezer magyar élt ami mára 70-80 ezer főre olvadt max jóindulattal számolva
Ez már soha nem lesz100 ezer lakos,inkább 50 ezer!!
Az ukrán nemzetiségűek száma fog növekedni...
csak ennyi
barátilag
J.L.
Clavigo
@KisTehen: Én meg téged,,Kolimára,toronyőrnek.. orbán apáddal együtt . Bár teljesen hülyéket ott sem alkalmaznak... Te békemenetesnek is selejtes lennél ,Böccém.
Galway
@Qqberci: Akkor mi a f@$ßért csináltak főtisztet a zuracskájából? Ez valami perverz szexuális játék?
Amúgy meg, hogy is akadályozná meg? "Pityu! Húzd le a bakancsot, vedd fel szépen a papucsot, nem mész te sehová! Te békebeli alezredes vagy!"?
Clavigo
@KisTehen: Ha mondaná, sem mennék,,Böccém.Még utánatok ( putyinszopók) sem.!
jáger laszló
Kató néni nem háborúpárti!!
Nem is értem miért csípi akkor a tiszti/ales egyenruhát!!!??
Érdekes nem!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
simmering73
Ezért nem lesz béke, mert ilyen szégyenkeresztények imádkoznak.
szép új világ
Elvégre a kedves férje sem azért lett alezredes, hogy katonáskodjon...
kereső
"Ni csak ki beszél"? A magyar államfő is lement kutyába, putyin oltárán.Kérte valaki katalin, hogy frissen szerzett alezredesi tudását a férjed háborúban kamatoztassa? Ugye nem. Hacsak orbán nem- hiszen a tartód háborúról álmodik, és békével takarózik. Nem sokára eljön a nap, amikor te is "nagy-magyarország" térképpel a hátad mögött szónokolsz/imádkozol Ukrajna békéjért. A térképen Ukrajna egy része is látható. Elveszi a józan eszeteket a hatalom, és a hazugságra épülő fasizmusotok. Inkább pucolj ablakot kata, popsi törlővel- lehet, hogy az jobban menne. Egyébként miért is nem hordod manapság a narancssárga fülbevalódat? Maradtál aki voltál- egy fideSS aljas.
ómió
És az efftársak se mentek még el a "mi háborúnkba" - mármint az övékbe!? Hát, micsoda "vacak ember" az ilyen!?
Eladott Ország
Ki akarja, hogy férjeink és fiaink háborúba menjenek Ukrajnába a fidesz propagandán kívül?! Ti is ezeket küldenétek az oroszok elleni harcba. Nem kár értük! Indulhatnak azonnal! Az első vonalba. Bahmut csak rájuk vár! Hol van az öthetes alezredes úr?! Frissen él még benne a kiképzés! Még hasznunkra válna!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/330375405_648390567297694_2498089104664574022_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=6l2UP4kAM80AX_Zr4l6&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfDxkHTwOEXhAYLHld0FjZri6uVS9xysREt1_KYbI6MC2g&oe=6446F951
ómió
@Galway: Üdvözöllek, Hülye efftárs! Én ómió vagyok!
csipetke
Vajon a szlovének is csak új golyóstollat cseréltek, mint orbán? Mert akkor sokkal előbbre ők sincsenek azzal,hogy nő lett a köztársasági elnökük..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.