Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője  a Parlament Fidesz által kiüresített funkcióiról beszélt.

Harangozó Tamás: „a paksi áram áráról kérdeztem, hogy a 12 forintos áramot, miért adják 70 forintért” Orbán válaszul teljesen másról kezdett magyarázni

Harangozó Tamás: "a csere cserepadja ül velünk szemben és mondják, bégetik azt, ami le van írva." Forrás: Klikk TV

„Megszakítás nélkül, két éve élünk rendeleti kormányzásban, volt egy néhány hónapos időszak, amikor megszűnt, de aztán létrehozták a háború miatti veszélyhelyzetet és ki is hirdették” – emlékeztetett a Klikk TV Mélyvíz című műsorában.

A parlament minden hatalom letéteményese, ezt szavazták meg az emberek, és ez a népképviseleti szerv választja meg a kormányt is – mondta Harangozó. „Normál esetben a parlament ellenőrzi, és adott esetben befolyásolja a kormányt, most pedig ismét azt látjuk, hogy úgy mond le az országgyűlés a legfontosabb hatáskörről, a kizárólagosságról, hogy behoznak egy törvényjavaslatot, ott ül egy maréknyi fideszes, egy darab államtitkár, de a miniszterelnök vagy egy miniszter sincs ott.”

A szocialista politikus szerint a megváltozott médiaviszonyok tehetnek arról, hogy sok információ, vélemény nem jut el az emberekhez. „Az első és ilyen szempontból a legfontosabb döntése volt az Orbán-kormánynak, illetve Kövér László házelnöknek 2010 után, hogy megszüntette a magyar parlamenti élő közvetítést. „Óriási kérdés, hogy az emberek hozzájutnak-e a teljes, vágatlan anyaghoz, hogy eldönthessék, ki a szimpatikusabb, aki megkérdezi, hogy mi van az emberek bérével, fizetésével, a tanárok kirúgásával, vagy az, aki személyeskedve alázza meg, döngöli földbe a vitapartnerét. Most ezeket csak az interneten, online lehet nézni, ami erőteljesen beszűkíti a teret.”

Nem csak a média változott meg, hanem a stílus is, főleg 2014 óta. 2010 és 2014 között voltak még olyan viták, amelyekre fel kellett készülni és kihívást jelentett egy törvényvita. Ez elmúlt, itt most a csere cserepadja ül velünk szemben és mondják, bégetik azt, ami le van írva.

Harangozó Tamás hozzátette, a szabad média kisebb része sem töri össze magát, hiszen négyhetente egyszer, amikor a miniszterelnököt kérdezik, nem tesz oda teljes terjedelmében az olvasói vagy a nézői elé minden egyes azonnali kérdést, amiből öt van, hogy ők döntsék el, ebben a vitában ki győzött.

Orbán inkább kitér a válaszadás elől, például, amikor a paksi áram áráról kérdeztem, hogy a 12 forintos áramot, miért adják 70 forintért vagy a Mátrai Erőműben megtermelik dupla annyiért, 24 forintért, és a kettő együtt a teljes éves lakosságnak megfelelő elektromos áramot előállítja Magyarországon. Miért mondja, hogy ez bizonyos fogyasztásig 36 forintért adja, afölött pedig szintén kedvezményesen megemelt tarifáért?

A szocialista politikus felidézte, erre nem tudott Orbán Viktor válaszolni, mert nem is lehetett, mit mondani, „ezért kijelentette, hogy a zöld energiánál drágább nincs. Pedig nem volt ilyen kérdés. Elkezdte elterelni a témáról a szót, olyasmire, amiben úgy gondolta, neki van igaza. A felszólalásban nem személyeskedtem, nem oktattam ki senkit, arra vártam, hogy észérvet kaphatnak az emberek, ha nem, akkor pedig vallja be a miniszterelnök, hogy rezsicsökkentés címén húzzák le a magyar embereket.”

Harangozó Tamás nem akart folyosói pletykákat idézni a svéd NATO-csatlakozásról, de úgy gondolja, semmi sem múlik a Fidesz frakción, szerinte a helyzet rettenetesen kellemetlen mindenkinek és érthetetlen is.

Eleve vicces, hogy Orbán Viktor szeretné, ha a Fidesz megszavazna valamit, de Fidesz nem szeretné, amit Orbán Viktor akar. Tavaly október óta, minden egyes héten kérjük a plenáris ülésen, hogy vegyék napirendre a svéd-finn NATO-csatlakozást – most már csak a svédet –, és minden egyes héten a Fidesz ezt leszavazza.

A szocialista politikus beszélt arról is, hogy törvényjavaslatot nyújtottak be a parlamentnek – miután kiderült, hogy a minisztériumi dolgozóknak akár 60 százalékkal, kétmillióra emelt fizetésük lehet főosztályvezetői szinten –, hogy a pedagógusok bérét kössék a minisztériumi dolgozók fizetéséhez.

Egészen elképesztő, hogy a kormány szerint a pedagógusok bérrendezésére nincs Magyarországon keret, ezért csak az uniótól megkapott pénzből lehet megcsinálni, amit ugyan nem kapunk meg, mert a magyar kormány nem teljesíti az unió elvárásait, miközben Orbán Viktor és a kormány fizetését nagyon szépen meg tudták emelni tavaly nyáron és most az őket kiszolgáló minisztériumi apparátus következik.

Forrás: Klikk TV
Fotó: Klikk TV

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
@Maccska: te barom, a péknek rengeteg kiadása van, ahogy a boltosnak is, ..paks viszont az utolsó tégláig adófizetői pénzből épült, és abból üzemeltetik--...tehát te fasztarisznya, vezesd le, miért kell a lakósságnak ötszörös árat fizetni a saját pénzéből előállított áramért...??...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
Sajnos szomorúan állapítom meg, hogy az itt jelenlévő fideszesek a kérdést sem értik.
Visszamennek Gyurcsányig, de a kérdést nem értik.
És még azt kérdezzük, hogy van még a fidesznek szavazója? Hát így.
bence
@Nessy: ! Még az a nagy szerencsénk , hogy a mi szakmunkásaink értenek a szakmához vele ellentétben , akiről ország világ tudja , hogy ez a szerencsétlen nem más csak egy kókler !
Sámannus
@Németh István: Te úgy beszélsz mint egy jöttment migráncs. Mindenki ellenséged aki itt él.
Németh István
Ha netán valaki kivállogatja a maga ízlése szerinti dolgokat az adott írásból akkor a saját gondolatiságának megfelelően arra tud reagálni! Persze > hogy mire azt előbb ki kell válogatni ezt nagyon ki kell hangsúlyoznom, mert különben hülyeséget locsog! igaz @Sámannus: ?
DE a lényeg, az usa-nató armada takarodjon Európából, az Eu.vezetése bitófára az usa nagykövete a sorosék pöcsére!
Sámannus
@Németh István: Látom birkózó szart ettél, attól nagy gambád.
Alfa
a keresztény-fasiszta orbáni-fidesz-ner új himnusz ... hazudni-lopni-hazudni-lopni rendületlenül...keresztényileg magyarilag...
a kecskebaszók örömére

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.