A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság kénytelen volt kiadni az unóis pénzből, szegényeknek osztogatott élelmiszercsomagok szerződéseinek mellékleteit. Leesett az állunk! Durván túlárazták a termékeket a közbeszerzés résztvevői.

Horror áron adták a közbeszerzéses partnerek a szegényeknek osztott csomagot – 159 forintos tej 516 forintért

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

„A Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program (RSZTOP) a szegénység csökkentése érdekében a megfelelő étkezés és az alapvető fogyasztási cikkek hiányát kívánja enyhíteni, kiegészítve egyéb kísérő intézkedésekkel. Egyidejűleg két irányban is eredményt kíván elérni: egyrészt a rászorulóknál, másrészt fenntarthatósági oldalról” – szól a kormány oldalán a program ismertetése. 

Közbeszerzés keretében szerződtek partnerekkel, hogy a csomagok tartalmát összeállítsák, ám eddig senki nem tudta, hogy a programra szánt uniós pénzek pontosan mire mentek el, illetve a szegényeknek osztott csomagokba milyen áron kerültk. Az Átlátszó pert indított azért, hogy ez kiderüljön, amit most megnyert, így a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak ki kell adnia az unóis pénzből, szegényeknek osztogatott élelmiszercsomagok szerződéseinek mellékleteit.

Az első, 2018-ban megrendelt csomagba az alábbi termékek kerültek, mindegyikből egy darab: 1,5%-os tej, liszt, cukor, porcukor, méz, rizs, rövidcső tészta, tarhonya, zöldbab konzerv, szárazbab, étolaj, kakaós italpor, lekvár, gulyáskrém, mazsola, sűrített tej, sűrített paradicsom, löncshúskonzerv. A bíróság döntése nyomán az Átlátszó három táblázatot kapott meg, ami 2017-ben, a szerződéskötés idején rögzítette az árakat, a keretszerződésben három cég adott ajánlatot: a Natur-Rost Kft., az Enger Kft. és a Káta-Mill Plus Bt. – írja a 24.hu.

A szerződést egyébként 2018-ban írták alá, de a közbeszerzés 2017-es volt, így az összehasonlításnál a 2017-es KSH-adatokat nézték.

Csak két összevetés:

- a 1,5 %-os tej KSH-ára 2017-ben 205 forint, a Káta-Millnél ez 516, a Natur-Rostnál 684, míg az Engernél 781 forint.

- az 1 literes étolaj KSH szerinti 2017-es ára 489 forint, ez a Natur-Rostnál 846, a Káta-Millnél 901, az Engernél pedig 1333 forint.

Forrás: 24.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toller Béla
A lódarazsak hallhatatlansága helyett talán mégis inkább ezzel kellene foglakoznia annak a korrupció harmonizációs sóhivatalnak, a NAV-nak, meg az ÁSZ-nak ! Annyian vannak, majd csak találnak valamit ! Felháborító, hogy most majd az elévülésre hivatkoznak és mindenki mehet a francba. Aki korábban nem adta ki az adatokat, nos, legyen az a hunyó, olyan tizenöt évnyire !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toller Béla
A lódarazsak hallhatatlansága helyett talán mégis inkább ezzel kellene foglakoznia annak a korrupció harmonizációs sóhivatalnak, a NAV-nak, meg az ÁSZ-nak ! Annyian vannak, majd csak találnak valamit ! Felháborító, hogy most majd az elévülésre hivatkoznak és mindenki mehet a francba. Aki korábban nem adta ki az adatokat, nos, legyen az a hunyó, olyan tizenöt évnyire !
SÍva
@Horizont: @Toller Béla: Érdekes lenne felderíteni kiknek az érdekeltségébe tartoztak ezek a cégek!
Kapanyél
@SÍva: Ne túlozz a többesszámmal! Elég így: kinek!
Stop Orbán és Gyurcsány
Tegnap mondta valamelyik fidnyák bársony székes már a nevére sem emlékszem,hogy milyen fasza az uniós forrás felhasználása.
Ja ja ja már akinek.
Mocskok!
CsipkeRózsa
@Stop Orbán és Gyurcsány: Szerintem Navracsics mondta, csodálkoztam is, hogy miért van ellenünk vizsgálat, meg pénzelvonás.
CsipkeRózsa
Milyen lelkivilága van egy gazdag cég vezetőinek, hogy a leginkább rászorulókon nyerészkedik??!!
Stop Orbán és Gyurcsány
@CsipkeRózsa: Igen ő mondta,hazudozók terelők,propagandisták nálam kilőve.
STOP ORBÁN!
Tunes1106
Nagyon eltüntek a kolostor malac hívők! Valahogy nem nyalják fityusz seggét!
namihami
A szokásos fidesz ceruza! Lát valaki bármi meglepőt?
simmering73
@Tunes1106: Szemináriumon vannak. Hétvégén mind itt fog visítani.
Tunes1106
@simmering73: Valahogy ennél a hírnél sem voltak szerházi fideszesek! Meg a tao támogatási cikknél is lapítottak mint szar a gazban! Nincs nagy pofájú érv semmire sem!
balos
@Tunes1106: Most kapják az injekcióban a jelenteni való-tlanságokat!A fideSS is olyan,mint a bank ad hitelt,de 10xes áron vasalja be!Nem véletlen,hogy ilyen szarul áll az "eklézsia"!Kilopták az alapokat!
Sakk Matt
@CsipkeRózsa: Nem (csak) rajtuk nyerészkednek. Ezt főleg mi fizetjük ki, mert így veszti el közpénz jellegét az EU támogatás.
Még az ilyen közbeszerzéseket is kifizetőhelyként alkalmazzák :(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.