Jövőre a miniszter szerint visszatér a kormány a „költségvetési normalitáshoz”.

Varga Mihály a költségvetésről: Soha nem volt még ilyen nehéz tervezni

Varga Mihály. MTI/Kovács Tamás

Soha nem volt még ilyen nehéz tervezni, mert mind a háború eszkalációjával, mind a békekötéssel számolni kellett

– nyilatkozta Varga Mihály pénzügyminiszter a jövő évi költségvetésről a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. A két központi elem a rezsivédelem és a honvédelem megerősítése a miniszter szerint.

A tárcavezető a védelmi büdzsé tartalékaival kapcsolatban elmondta, hogy az országnak olyan alapjai vannak, amelyek tartalékként is funkcionálnak és segítik a biztonságpolitikai célokat. Példaként említette a rezsivédelmi alapot, amelyben most 1360 milliárd forint van. Azzal számolnak, hogy nem merítik ki ezt teljesen.

Varga beszélt a honvédelmi alapról is, amelynek 2024-ben 1310 milliárd forint lesz a keretösszege. Miközben teljesíti az ország a NATO felé tett vállalásokat, az alap jelentős fejlesztéseket is biztosít a miniszter szerint.

Az extraprofit adókról 2022 nyarán meghozott intézkedéseket fokozatosan kivezetik 2024-től.

– nyilatkozta Varga. Ígéretük szerint a bankszektor, a gyógyszergyárak és energiaszektor esetében felére csökken az adóteher. A miniszter leszögezte, hogy új adókat nem vezetnek be, de a meglévők maradnak.

A következő évben visszatérnek a „költségvetési normalitáshoz” Varga szerint, a fegyelmezett gazdálkodással pedig 2,9 százalékra csökkentik a költségvetési hiányt és 66,7 százalék lesz jövő év végére az államadósság szintje, ami 10 százalékponttal kedvezőbb az uniós átlagnál. Kitért rá, hogy az infláció elleni küzdelem az év végére elhozhatja az egyszámjegyű inflációt és jövőre éves átlagban 6 százalék körül alakulhat.

Forrás: MTI

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Másoló
orbanista infláció orbanista áremelkedés
hazug mocsok ner
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
dr. prédikátor
miska!!! N E L O P J A T O K akkor nem lesz nehéz tervezni!!!
Nessy
Ez nem egy reális költségvetés, ez kívánság lista a Jézuskának!
Csak Norisz és senki más
Mondta valaki, hogy egyedül kell csinálni?! Fel kell kérni szakembereket: Oszkó Péter, stb.
szegfue
Érdekes... azt mondja Varga, hogy 2024-től fokozatosan kivezetik a gyógyszer gyártók különadóját (is)... Ehhez képest pár nappal ezelőtt olvastam, hogy egyes gyógyszerekhez majd nem lehet hozzájutni, u.is "kiterjesztették" a különadót egyes hatóanyagokra. Ezért a hazai gyógyszer gyártók inkább külföldre adják el, mert nem akarnak veszteséget "termelni".
Meg "nem vezetnek be uj adókat"... ez igaz, csak éppen "kiterjesztik"! Láthatjuk a bankbetétek kamata után fizetendő szoc.hot. Igen a szoc.ho nem "uj" adó, csak éppen eddig nem kellett a kamatjövedelem után fizetni.
Szóval igy tényleg nehéz tervezni minden vállalkozásnak, a költségvetés tervezése pedig -- az esetlegesen kieső adók miatt -- csak kinlódás... köze sem lesz a valósághoz.
AMORÁLISOK
Misi szarból várat ugye neked sem megy már? én helyedben lelépnék a társulásból amig van gerincem.
balos
@AMORÁLISOK: Mutass 1 fideSSes véglényt amelyik gerincesnek született!Mindegyik az mszmp-ben nemzethyeskedett!Különben is a tervezés a lopás arányára irányult eddig mindig!Sikerrel,mert az adónkból már az alapvető feladatok ellátására is "ocsó" hitelt vesznek a nyakunkba!
namihami
Hááát bizony, úgy nem könnyű, ha a kizárólagos cél csupán a Vezér napról-napra történő kanyargásainak követése! A napi rendszerességgel történő farigcsálásához való szolgai idomulás!
""Ha nem tudod, mi a cél---az odavezető út is nehéz!""
kereső
Nagy kérdés mihály, hogy ebből a "védelmi költségvetésből" mennyit szándékoztok ellopni? legalább annyit-e, mint a járványvédelmi költségvetésből??Mert, ha annyit- akkor, kérlek ébredj fel, mert bilibe lóg a kezed. Ti úgy harcoltok az infláció ellen, hogy megemelitek az adóterheket- a megtakaritásokra, a gyógyszer hatóanyagokra, egyes épitési alapanyagokra,...Valahogy ez igy nem "harc", hanem hazugság- lesz egyjegyű infláció az év végére, hacsak úgy nem, hogy megmondjátok a ksh-nak, igy kell számolni!
jáger laszló
Ez a vágyálom költségvetése és nem a valóságé!!
Lesz itt még jelentős kiigazítás azt hiszem!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
tothjani
Soha nem volt ilyen nehéz tervezni éppen ezért célszerű igy tenni.
Mert igy a meglévő költségvetést Orbán egy éjszaka kiadott rendelettel bármikor módosíthatja.
AMORÁLISOK
@balos: kinából gondolod ocsóbb ? kötve hiszem, nincsenek figyeszes kapcsolataim egyébként.Nekünk kéne ám már a hozzáállásunkon MÓDosítani
Alfa
tudod misike a gazdád orbán jelszava...lopni-hazudni-csalni rendületlenül...
simmering73
Ja, nem jönek számolatlanul az euromilliók, máris nehéz tervezni.
Másoló
orbanista infláció orbanista áremelkedés
hazug mocsok ner
CsipkeRózsa
Könnyű vagy nehéz volt a tervezés, mindegy, sosem sikerült eltalálniuk, még megközelítően sem.
Béla333
Azért biztos ami biztos: egy kis adóemelés azért sosem árt...
Újabb kamatadó.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok