A kormánypártok Sorost emlegették, az ellenzék a státusztörvény mellett a legkülönfélébb témákról beszélt a napirend előtt.

„A szégyen és a bosszú napja” – Így vitáznak a tanárok jövőjéről a parlamentben

MTI/Balogh Zoltán

Rendkívüli ülést tartanak az Országgyűlésben pénteken, a státusztörvény miatt. Ennek ellenére, ahogy az Index tudósításából kiderül, napirend előtt a legkülönfélébb témákról beszéltek a képviselők.

A KDNP-s Latorcai János például az '56-os vértanúkról emlékezett meg, az LMP-s Kanász-Nagy Máté pedig az elszegényedő településekről. Utóbbinak a fideszes Koncz Zsófia válaszolt azzal, hogy sok kormánytag él vidéken, ezért valójában foglalkoznak vidékkel.

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője már a tárgyra tért: a szégyen és a bosszú napjának nevezte ezt a napot, amikor a kormány minden tiltakozás ellenére benyújtotta a törvényt, amely "baltával veri szét" a gyerekek jövőjét és megbosszulja a tanárok demonstrációit.

Annyit költenek Tiborcz István Bosnyák téri irodaházának megvásárlására, mint amennyiből 45 százalékkal meg lehetne emelni a pedagógusok bérét

– hangoztatta. Egy diagrammot felmutatva azt is szemléltette: Orbán Viktor 5,7 millió forintos fizetése a harmincháromszorosa egy átlag pedagógusbérnek.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszolt neki. Azt mondta, a státusztörvényről hónapok óta egyeztetnek, illetve, az megteremti az elmúlt évek legnagyobb béremelésének kereteit. Szerinte az

5-6 milliót kereső baloldali politikusok Brüsszelben azon ügyködnek, hogy a tanárok ne kereshessenek 800 ezer forintot.

Ezután a Mi Hazánk képviselője, Apáti István a gáz- és villanyárokról beszélt, a jobbikos Z. Kárpát Dániel pedig az alacsony bérekről. Utóbbi kitért azért a státusztörvényre is: a Jobbik szerint a magyar költségvetésből is megoldható lenne a tanárok bérrendezése, nem kellene ahhoz az EU-s pénzek.

Az MSZP társelnöke, Komjáthi Imre aról beszélt, hogy szerinte többsávos adórendszer kellene, a bankbetétekre kivetett adót megszavazó fideszes képviselők pedig már megint nem magukon kezdték a spórolást.

5316 pedagógus mondott fel csak a tavalyi év során, ezzel már idén 16 ezer pedagógus hiányzott az iskolából

– mondta a momentumos Orosz Anna, aki szerint a státusztörvény megszavazásával további 5 ezer tanárt kényszerít pályája elhagyására a kormány. Szerinte a szülők duplán adóznak az oktatásért; másodszorra azzal, hogy magántanárokat fizetnek.

A kormány nevében Rétvári Bence államtitkár azt válaszolta: a Momentum csak arról beszél, szerintük mi nem jó, de arról már nem, hogy milyen alternatívát képzelnének el. Hozzátette azt is, a Momentum EP-képviselői meg szeretnék akadályozni az uniós pénzek megérkezését.

A DK-s Barkóczi Balázs volt az utosló ellenzéki felszólaló a napirend előtt. Azt mondta, a DK 45 százalékkal emelné a tanárok bérét, visszaállítaná a szabad tankönyvválasztást és csökkentené a diákok terheit. Szerinte a bosszútörvény pár év múlva a történelem szemétdombjára kerül. Neki is Rétvári válaszolt, aki ezúttal gyurcsányozott.

A KDNP-s Hollik István a „Soros-tervről” beszélt, utolsóként pedig a fideszes Zsigó Róbert mondta el, hogy szerinte Soros György háborúpárti.

Forrás: Index.hu, MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
"Annyit költenek Tiborcz István Bosnyák téri irodaházának megvásárlására, mint amennyiből 45 százalékkal meg lehetne emelni a pedagógusok bérét"
Ez ki a lófaßnak kell? Befejezve a vejkóra fogjuk íratni ezt is?
lampa laz
"Annyit költenek Tiborcz István Bosnyák téri irodaházának megvásárlására, mint amennyiből 45 százalékkal meg lehetne emelni a pedagógusok bérét"
Ez ki a lófaßnak kell? Befejezve a vejkóra fogjuk íratni ezt is?
Nessy
Ha esetleg a "háborús költségvetés" bevételének jjó részét nem a sportra adományozna a kormány TAO formájában, jutna a tanárok, egészségügyi szakdolgozók béremelésére is. És nem ez az egyetlen tétel, ami a kormány urizálását, hatalom megtartását biztosítt
csak úgy....
azt hiszem ,hogy afganisztán után magyarországon lett a pedagógusokból a legnagyobb aktuális ellenség! :) - ennek cudar ára lesz!
Béla333
"Az Egységes Diákfront az ellenzéki pártokat is a pénteki tüntetésére hívja"
"Nyílt levélben hívja pénteki tüntetésére az ellenzéki pártok parlamenti frakcióit az Egységes Diákfront. A szervezet felszólítja a pártokat, hogy utasítsák el a bosszútörvényt és álljanak ki a magyar oktatásért. Emellett arra kérik az ellenzéki frakciókat, hogy hosszú idő után először közösen álljanak ki egy ügyért."
444.hu/2023/06/15/az-egyseges-diakfront-az-ellenzeki-partokat-is-a-penteki-tuntetesere-hivja

Én annyit tennék hozzá, hogy jöjjenek, de párjelvények és pártzászlók nélkül...!!!
Nyírfa
Sziasztok!

Aki teheti, jöjjön ma ötre a Kossuth térre! Mindenkire szükség van!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.