Hónapokkal ezelőtt egy kormányzati portálra került ki az a javaslat, amellyel az utóbbi hónapokban, ismét fellobbanó kúttörvény-vitát zárnák le. Több alkalommal az agrárminiszter is jelezte, hogy radikálisan átalakítanák a szabályozást.

Megszavazta a radikális módosítást az Orbán-kormány: Németh Szilárd örömmel jelentette be az új kút-törvényt

A közzétett tervezetet május 10-ig lehetett véleményezni. Ebben lényegében a háztartási célú kutak engedélyeztetését, bejelentését teljesen eltörölték.

Ezt azzal indokolták a tervezetben, hogy számos alkalommal megkísérelték a háztartási kutak összeírását, de a százezres nagyságrendben létező kutak regisztrációja lehetetlen feladatnak bizonyult.

Most átvágták a gordiuszi csomót úgy, hogy még csak be sem kell jelenteni ezeket a kutakat, a 2024 előtt engedély nélkül fúrt és ásott kutakat engedélyezettnek veszik. Azért nem teljesen parttalanul.

Nem mindenkinek engedik el simán az engedélyeztetési eljárást, ugyanis egy térképre felrajzolták, hogy

melyek a védendő területek, és hol lehet kockázatmentesen a vízzáró rétegig vizet kivenni.

A vízkészletvédelmi szempontból védendő területeken a vízügyi hatóság engedélyezi a létesítést, üzemeltetést és megszüntetést. A törvényjavaslati szabályozás alappillére ez az országtérkép, amely elhatárolja az ivóvizet biztosító karszt képződményeket és ivóvízbázis-védelmi védőterületeket az egyéb övezetektől.

Korábban a Mi Hazánk arról beszélt, hogy az Agrárminisztérium megfutamodni látszik a kutak ügyében, az Országgyűlésben Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnökének kérdésére Orbán Viktor tagadta, hogy terveznék a kutak adóztatását.

Ma Németh Szilárd a Facebook oldalán jelentette be:

Megszavaztuk! Döntött a parlament:

A módosítás szerint 2024. január 1-je előtt engedély nélkül létesített, 50 méternél nem mélyebb és az első vízzáró réteget el nem érő háztartási kutak mentesülnek az engedélyeztetési kötelezettség alól.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Ez az új kúttörvény nem öröm, hanem egy óriási öngól. Látszik, hogy dilettánsok szavazták meg.
jáger laszló
A feneketlen kútra ez a t9rvény nem vonatkozik,hiába erőlködött a sziszi barátunk!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
ómió
Az üres bolsi "kútfőkre" meg eo ipso nem vonatkozik!
Aki Én
@ómió: Az üres bolsi "kútfők" rugóztak ezen is évekig, te agyhalott tetvesbolsi csicska.
Már a puszta ötlet is a bolsi tempótokra utal.
ómió
@Aki Én: Már megint a tetves bolsiságotok másrahazudásán rugózol, bolsiék elmebetege!? Ne mondd, hogy már Internacionálé-éneklés közben is azt próbálgatod! Efftársiasan úgy "hiteles"!?
Toller Béla
Hiába dúltok meg fúltok (ezt kellene), elment egy csmó idő, és ti ugyanott vagytok, ahol voltatok. Pedig egy ekkora hatalmas nagy feladat megoldása illett volna a hatalmas eszetekhez. Nem voltatok rá képesek. előre megmondtam volna, amikor nekiálltatok az adminisztráció megalkotásának ! Egy ország röhög rajtatok ezzel a kúttörvénnyel !
Tunes1106
KÍVÁNCSI LENNÉK HOGY IVÁCSÁN AZ AKSI GYÁRBAN FÚRT 200 M RES KÚTNAK MILYEN ENGEDÉLYE VAN? BŐVEN IVÓVÍZ BÁZIST ÉR!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.