Kétmilliárd forint összegű közvetlen európai uniós forrást nyert el Budapest lakhatási programra – közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön az MTI-vel.

Jó hírt közölt Karácsony Gergely: Kétmilliárd forint összegű közvetlen európai uniós forrást nyert el Budapest
Fotó: Karácsony Gergely főpolgármester beszél a megnyílt pesti alsó rakpart kapcsán tartott sajtótájékoztatón a Jane Haining rakparton 2023. június 17-én. Ismét korzóként, köztérként használható hétvégenként a pesti alsó rakpart. A nyitóhétvégén kiállítással, zenével és gyerekprogrammal várják az érdeklődőket. MTI/Soós Lajos

Azt írták, Budapesten lakhatási válság van, és a "központi kormányzat lakáspolitikája nem segíti elő a megfizethető, biztonságos bérlakásszektor bővítését", amelynek kulcsfontosságú szerepe volna a válság enyhítésében.

Hozzátették: a Fővárosi Önkormányzat elkötelezett a megfizethető lakhatáshoz való hozzáférés bővítése mellett, de – az "egyre súlyosabb állami elvonások" és "költségvetési megszorítások", valamint a Fővárosi Lakásügynökség elindítására és egy kiterjedt lakbértámogatásra betervezett európai források visszatartása miatt – nincs elegendő forrása a lakáspolitikai tervek megvalósítására.

Ebben jelent fontos előrelépést a támogatás, amelyet a Fővárosi Önkormányzat által vezetett konzorcium nyert el az Európai Unió "EUI – European Urban Initiative" városfejlesztési programjában, a "New European Bauhaus" keretében meghirdetett pályázaton – közölték.

A pályázati felhívásra az EU 21 tagállamából összesen 99 pályázat érkezett, a nyertes pályázatokat egy többfordulós, szigorú bírálati folyamatban választották ki

- ismertették.

A közlemény szerint a mintegy ötmillió eurós támogatás révén a főváros által vezetett konzorcium "AHA Budapest" projektje európai szinten is innovatív megoldásokat tesztel a szociális lakhatás kihívásaira adott válaszként, hozzájárulva a város kulturális és ökológiai megújulásához.

Jelezték, hogy a támogatást elnyert lakhatási program alapvető célja a megfizethető, biztonságos és fenntartható lakhatási lehetőségek bővítése.

A program keretei között a Fővárosi Önkormányzat konzorciumi partnerekkel együttműködésben egy legalább 20 lakásból álló, közel nulla energiaigényű lakóépületet alakít ki a IV. kerületi Szabadkai utcában egy hosszú ideje üresen álló volt iskolaépületből, ami rászoruló budapestiek számára biztosít majd megfizethető, fenntartható otthonokat.

A pályázat részeként lakásügynökségi, energiaszegénységi és energiahatékonysági módszertani és fejlesztési programokat is megvalósítanak – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Péter2
Jó , hogy sikerült azt a pénzecskét megszerezni ami jár , és oda is kerül ahová kell , a közre, nem fideszes zsebekbe , de azt a 35 milliárdot amivel megsarcolja a fővárost a fidesz, azt nem szabad odaadni , hanem el kell költeni közjóra !
izéke
Már csak az kellene,hogy a megépülő lakásokat NE azok vehessék meg harmadik,negyedik stb lakásnak befektetésnek akiknek már amúgyis van. A valóban rászorulók,fiatal családok juthassanak hozzá. Na és ne azok akik felszedik a parkettát tüzelőnek,barbárként élnek. Szóval fideszes kizárva. Ők költözzenek oda amit orbán építtet nekik
Péter2
Jó , hogy sikerült azt a pénzecskét megszerezni ami jár , és oda is kerül ahová kell , a közre, nem fideszes zsebekbe , de azt a 35 milliárdot amivel megsarcolja a fővárost a fidesz, azt nem szabad odaadni , hanem el kell költeni közjóra !
Pálinkás Pál
nos számoljunk...2 milliárd...20 lakás...mert a többi csak porhintés../ A pályázat részeként lakásügynökségi, energiaszegénységi és energiahatékonysági módszertani és fejlesztési programokat is megvalósítanak – olvasható a közleményben./...az " szükséglakásonként " 100 milla...kicsit vastagon fog a ceruzád biciklis buzzancs, főleg úgy hogy csak egy meglévő épület felújításáról van szó... ebből a pénzből háromszor annyi panelt is vehetne a főváros, igaz majom..? aminek 3- szor annyi rászoruló örülne...ugyanúgy lenyúlod a pénzt ,mint a másik oldal, vagy szimplán orvosi eset vagy
ómió
Mutyigeri efftárs újabb szétlopnivalóhoz jutott!?
namihami
Ajjaj Orbán NERtestvér, ebből bizony nem lesz ""családtámogatás""!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.