Tállai András közölte, hogy Brüsszel nyomására kell a benzin jövedéki adójához hozzányúlni és a gyártói hulladékdíjat bevezetni.

A családi adórendszer védelme, a munkát és a gazdaságot terhelő adók alacsonyan tartása, az adóadminisztráció csökkentése, az egyszerűsítés, a dereguláció és a gazdaság fehérítése áll a 2024-es adóeljárási szabályok fókuszában, valamint minden olyan kormányzati lépés, amely segíti megőrizni az elmúlt években elért eredményeket. Ezzel is biztosítja a kormány, hogy a háborús helyzet ellenére is megvédhető legyen a családbarát adórendszer – tájékoztatta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára közleményben az MTI-t.

Az államtitkár kiemelte:

Brüsszel nyomására azonban uniós szintre kell emelni a benzin jövedéki adóját és be kell vezetni a gyártói hulladékdíjat.

Magyarország megőrzi Európa egyik legalacsonyabb társasági adóját és személyi jövedelemadóját, a családi adókedvezményt, a négygyermekesek, a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluliak adómentességét, emellett továbbra is garantálja az alapvető élelmiszerek kedvezményes áfakulcsát – sorolta Tállai András. Hozzátette: a családpolitikai kiadások és a családi adókedvezmények együttes összege 2024-ben meghaladja a 3300 milliárd forintot.

Lesújt az Orbán-kormány az autósokra, brutálisan megemelni az üzemanyagok jövedéki adóját – A Pénzügyminisztérium Brüsszelre mutogat

Fotó: Pixabay cco

Hangsúlyozta: a háború és a szankciós energiaválság nehéz gazdasági körülményeket okozott Európában, ami hazánkban is érezteti a hatását. Ennek ellenére a kormány egyes területeken további adókönnyítést és adócsökkentést is tervez a jövő évre.

Az államtitkár emlékeztetett arra:

Brüsszel úgy döntött, hogy a benzin és a gázolaj jövedéki adóját Magyarországnak meg kell emelnie.

A zöld, környezetvédelmi szempontokra hivatkozva drágává teszik az üzemanyagot, hogy az emberek kevesebbet fogyasszanak. A kormány még tavaly decemberben derogációs kérelmet nyújtott be az Európai Bizottságnak, amelyben 2023 végéig kért felmentést az Európai Uniótól az adóminimumok teljesítése, vagyis azon kötelezettség alól, hogy emelje az üzemanyagok jövedéki adóját. Ezt meg is kapta Magyarország az idei évre. Ám jövőre teljesíteni kell az uniós előírást – mutatott rá.

Tállai András kiemelte: Magyarország évek óta kockáztatta a kötelezettségszegési eljárást azzal, hogy az uniós szintnél alacsonyabban határozta meg a benzin jövedékiadó-szintjét. Úgy fogalmazott: "Brüsszel évek óta kéri, hogy Magyarország emelje meg az uniós mértéknél alacsonyabb jövedéki adó szintjét. Ezért Brüsszel nyomására ezt jövőre az uniós minimumszinthez igazítjuk."

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy – a sajtóban korábban tévesen megjelentekkel ellentétben – a jövedéki adó uniós minimumszintre emelése semmiféle emelést nem tartalmaz sem a dohánytermékek, sem az alkoholos termékek esetében. Mindössze a veszélyhelyzeti rendeleti szintről törvényi szintre került – változatlan feltételek mellett – ezen termékkör szabályozása.

Tállai András elmondta azt is, hogy a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer magyarországi bevezetése is Brüsszel nyomására vált szükségessé. Brüsszel előírására a csomagolóanyagok és az üvegek nyilvántartását fel kell állítani, nyomon kell követni az útjukat, ami különféle költségekkel jár, így a hulladékfeldolgozás ára is meg fog nőni.

Úgy fogalmazott,

az új rendszerben a gyártóknak a "szennyező fizet" elve alapján emelt díjat kell fizetniük a termékeik hulladékkezelésével kapcsolatos költségek megtérítésére.

Az intézkedés arra ösztönzi a gyártókat, hogy kevesebb hulladékot képezzenek, több legyen az újrahasznosított termék és csomagolóanyag, illetve környezetbarát anyagokat használjanak. Ez a brüsszeli előírás ugyan környezetvédelmi szempontból érthető cél, de a mostani háborús időkben, amikor gazdasági nehézségek vannak, még tovább terhelik a vállalatokat.

Tállai András végezetül hozzátette: az adótörvények megfelelő alapot adnak a jövő évi költségvetéshez, amellyel megvédhetők a családok, a nyugdíjak, a munkahelyek és a rezsicsökkentés, továbbá megőrizhető Magyarország biztonsága.

Forrás: MTI

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

drrotf
Itt még nem jelent meg az a hír amely szerint Varga Misi a költségvetés atyja azt állapított meg hogy bajban a költségvetés.Ezek után azt gondoljuk , de tényleg komolyan , hogy csak az üzemanyagok árát emeli a kormány , és érdekében áll a magas inflációt csökkenteni?Aki tud számolni , az nem veszi be már ezt a dajka mesét!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Ábel
Blabla... Csak egy megszorítás a sok közül.
Apfelbaum
azt se tudjátok már,hogy hány bőrt húztok le az emberekről mert totál hülyék vagytok mindenhez és amihez nyúltok az veszteséges lesz de van pofátok hozzá tenni,hogy brüsszel miatt történik minden és a sok szájba baxott fideszes állat meg szájtátva tapsol hozzá közben nem veszik észre,hogy ez csak nálunk van,mint az infláció magas rátája,a rossz eü.és oktatás is csak minket sújt de a repedt sarkú ork kinézetű récsöl meg 600 misiért szőlő birtokokat vesz érdekes módon...
drrotf
Itt még nem jelent meg az a hír amely szerint Varga Misi a költségvetés atyja azt állapított meg hogy bajban a költségvetés.Ezek után azt gondoljuk , de tényleg komolyan , hogy csak az üzemanyagok árát emeli a kormány , és érdekében áll a magas inflációt csökkenteni?Aki tud számolni , az nem veszi be már ezt a dajka mesét!
csak úgy....
@KisTehen: te vaksi elmebeteg, 0rbánnak hálálkodj!
telegdilaci
@drrotf:Nagyon kell a pénz ezért ezért most az autósokat kell megsarcolni,ez Ócska hazugság Orbán a hozzá nem értő kormányzásával mindet elQ-t és most rá fogja az EU-ra hogy miattuk kell emelni azért nem mindenki idióta,hogy ezt a hazugságot is lelehet nyomni minden Embernek a Torkán!
csak úgy....
@KisTehen: ökör ,te egy átbaxható,elbaxott,buta mazohista ! -neked csak akkor jó,mikor nagyon szar! :)
telegdilaci
@KisTehen: ennyire vak vagy hogy nem látod ez Orbán miatt van nem ért a lopáson kívül a kormányzáshoz,nincs annyi gerincesség benne hogy be ismerné el Q-Tuk, és ne mást hibáztasson hogy nem tud kormányozni,minden hibájáért mindenki mást hibáztat,Ő olyan ártatlannak hiszi magát mint a ma Született bárány neki köszönd hogy szakadékba kormányozta az Országot,és nem libsizni Brüsszelezni kellene hanem meglátni a valóságot,de azt csak az látja aki nem elvakult Fideszes!
Toller Béla
Na de mágis, a többiek ezt hogyan oldják meg, fizetnek adót és mégis olcsóbb a nafta ! Ravaszdiak ezek ott a Nyugaton !
exmelós
@KisTehen: A hazug,tolvaj,dilettáns bandádnak köszönd szellemi fogyatékos.
ómió
Ja, hogy a korruptbolsi Brüsszel emel...!
csak úgy....
@ómió: te sem fogsz már a büdös életben kitisztulni,hülyén kapod majd az utolsó kenetet!
ómió
@csak úgy...: Amikor agy nélkül semmit nem értesz, mindig ilyesmit röfögsz!?
csak úgy....
@KisTehen: @ómió: látom kár a gözért,-persze hülyéknek nehéz megmagyarázni,hogy miért és mennyire hülyék, mert nagyon hülyék! :)
Edebácsi
1. A benzin ÁFÁ-jának ne kell 27%-nak lennie.
2. az áfa- alapba nem kellene belevenni a jövedéki adót (az adó adóztatása!)
3. Nem kellene a forintot úgy rontani, hogy emiatt kelljen megemelni a jövedéki adót
Istenakinincsen
"Brüsszel nyomására kell a benzin jövedéki adójához hozzányúlni és a gyártói hulladékdíjat bevezetni."...Érdekes hogy ezt miért nem vétózza meg a tolvaj kormányunk?
Revans
@durbincs:aranyeresre tolt seggét naponta közszemlére teszi főköcsög?:))
percsi
@KisTehen: Miért utálod a magyarokat? Egy két tolvajt többre tartasz, szégyen!

"Orbán Viktor 2008 április Parlament:
Az a Miniszterelnök akinek a kormányzása alatt az EURO 300 forint fölé emelkedik NEM TUD KORMÁNYOZNI ÉS LE KELL MONDANIA "

Extraprofitot" termel a kormány: ezt nem lehet az EU-ra fogni
Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.

A kormány egy európai uniós szabályra hivatkozva emeli az üzemanyagok jövedéki adóját, azonban amíg maga az emelés valóban szükséges, annak mértéke túlzó (legalábbis abban az esetben ha csak az uniós szabályoknak való megfelelés a cél). A kormány gyakorlatilag "extraprofitot" realizál minden egyes liter gázolajon és benzinen.
www.portfolio.hu/gazdasag/20230606/extraprofitot-termel-a-kormany-ezt-nem-lehet-az-eu-ra-fogni-619780
bence
Már megint Brüsszelre mutogattok ! A jó édesanyátokat azt ! Úgy szétloptátok az országot , hogy ma holnap semmit nem tudtok kifizetni , még az emberek munkabérét sem ! Nesze neked hülye magyar , akik még mindig kussoltok !
Tunes1106
@drrotf: Így lesz 1 számjegyű az infláció ,de csak nekik!
Yoda69
Az Unioban egyedul nalunk van 27+4% AFA az uzemanyagokon. Ha most Brusszel miatt emelni kell a jovedeki adot meg a szemtdijat 60-100 forinttal, akkor Brusszel miatt csokkentsuk az AFA-t emberi szintre.., mondjuk 10%-ra.

Ja, hogy akkor orbannak nem lesz eleg penze a Hatvanpusztai birodalmanak uzemeltetesere, ahol mar tobb mint 200 rabszolga dolgozik?
Akkor ugy mar midjart mas.
Eladott Ország
Ha már nem tudod hova az egekbe tolni az inflációt, vess még ki néhány energiahordozót érintő adót, ami bizonyosan beépülve a termékek árába, növelni fogja az inflációt. Közgazdaságtan hülyéknek 1. lecke. Ezek szerintem már direkt gerjesztik az inflációt, hogy elinflálják az egyre nagyobb forintalapú államadósságot. Nem lepődnék meg. Uniós csörgőspénz nélkül kicsit kong az államkassza. Minden forint számít ám, ami nem várt tételként kerül be. Most látszik igazán a kb 0%-os GDP-vel, hogy a nagy unortodox jólétünk EU-s futóhomokra épült csak. Elvárom, hogy ezek után a benzinkutak minden benzinvásárlás után a számlán tájékoztassanak arról, hogy mennyit spóroltam volna, ha az adott kilométert MÁV-val tettem volna meg! Vagy ha a környező országokban tankoltál volna. Vagy ha nem a fidesz-maffia kormány lenne.
Eladott Ország
A 2024-es költségvetés számait a kormány a következő napokban, hetekben véglegesíti. Mit nekem te zordon törvénykezési szabályoknak költségvetéssel vadregényes tája. Tán csodállak? Végül zsebreteszlek, míg lányom és vejkóm, Marbellát beárja.
uploads.disquscdn.com/images/794e56a2c420c4f43f4e72041c7fcbfa0d89f2d4959a7f7435de25c746e50321.jpg?w=800&h=838
Magyarországnak 13. éve nincs költségvetése. Vagyis van, de azt Orbán Viktornak hívják. Katona Tamás közgazdász, egyetemi tanár: „Ha megnézzük a 2023-as költségvetési törvényt, akkor abban egyetlenegy konzekvens adatsor van, az oldalszámozás. Az összes többi nem alátámasztott, illetve nem lehet megállapítani, hogy abból mi a valós” . Várjuk meg a végleges tervezetet decemberben. Ez már annyira jól sikerült , hogy 24-ben is ez lesz.
-Bent van már, főnök? -Bent, Misike! -Úúú de nagy! De minek költségvetés? Majd Orbán valami sajtcetlin, esetleg söralátéten leosztja a lóvét a haveroknak, a többiek lényegtelen. De nem kell félni gyerekek, '26- ban is meglesz a kétharmad. És még hol a vége... Havonta 3-4 átírás a minimum. Ez a nagy nemzeti gránitszilárdságú...!
uploads.disquscdn.com/images/70ddb8d36bdf5d95846db202932df7c5dee33a12dc9c7cb375608f4d6b532714.jpg?w=800&h=227
Kapanyél
Gondolom ez nem fogja érinteni az élelmiszer árakat!
AMORÁLISOK
majd akkor felébred ha az autósoknak elfogy a pénze aztán szarnak tankolni mert a jövedéki adókból meg Brüsszlibe vásárolnak ingatlanokat ezt eljátszották Ujzélandon 17.790 km, a kezdetekben.. meg az óceán távolabbik vidékén Pedagogusoknak meg Bosszútörvény ? pénz helyett? Katómama is odatett akkor a kölkeit is népiskolába viszi? gyalázat ám . Hogy ez érinti E az élelmiszereket ? na tán a madarak szállitják a kenyeret a hust meg az összes tőbbi árut ??? Benzinesek gázolajosok , tán a belügyér tudja a szőkitést szoljatok akkor olcsobb lesz!!! Nála a piac.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.