Határozott árcsökkenéseket lát a minisztérium.

Sikeresen elindult 2023. július elsején az online árfigyelő rendszer, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) szakmai támogatása mellett hozott létre – közölte a GFM kedden az MTI-vel.

Július 1-jétől mindenki számára hozzáférhető az interneten az Árfigyelő adatbázis, amely naprakész információkat tartalmaz a legfontosabb élelmiszerek eladási áráról. Az ingyenesen elérhető rendszert a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) fejlesztette ki – írta meg korábban a Magyar Nemzet és a Világgazdaság.

A legolcsóbb termékek ára az Árfigyelő szerint:

Trappista – 1899 Ft/kg

Sertéscomb – 1279 Ft/kg

Tojás – 629 Ft/10 db

Félbarna kenyér, 500g – 399 Ft/db

Tej (UHT) – 206 Ft/l

Bevette az Orbán-kormány a bolti fegyverét, már kétszázezren használták is – Itt nézheti meg a legolcsóbb alapvető élelmiszereket!

Fotó: Piaxbay cco

A GFM keddi közleményében az MTI beszámolója szerint kiemelte,

az árfigyelő felületén az első két napban mintegy kétszázezren tájékozódtak az online rendszerbe bevont 62 termékkategóriába tartozó termékek nyilvántartott árairól.

Az árfigyelő célja, hogy a piaci verseny fokozásán keresztül az árakat egyre lejjebb szorítsa, ezzel hozzájárulva a szankciós infláció mielőbbi letöréséhez, a családok megvédéséhez. Az első napok tapasztalata alapján megállapítható, hogy az árfigyelő hatékony rendszernek bizonyul, az érintett áruházláncok már több termék esetében is határozottan csökkentették áraikat – hangsúlyozták a közleményben.

A szaktárca közölte, az árak mérséklésén keresztül ezt a tendenciát erősítheti tovább a kormány azon intézkedése, miszerint a kötelező akciózás mértéke augusztus 1-től a jelenlegi 10 százalékról 15 százalékra emelkedik, miközben a kötelező akciózást a korábban árstopos termékekre is kiterjeszti azzal a megkötéssel, hogy ezen termékek esetében a kötelező kedvezményt a beszerzési árhoz viszonyítva kell biztosítani, hetente legalább két termékfajta esetében.

A kormány inflációellenes intézkedései működnek, az infláció júniusban akár 20 százalék alá is csökkenhet, ezzel jó esély mutatkozik arra, hogy a kormány határozott szándékának megfelelően a szankciós infláció hamarabb, már az év vége előtt egy számjegyűre csökkenjen – írják a közleményben.

Milyen boltok árai nézhetők meg az Árfigyelőben?

Egyelőre csak a legnagyobb kereskedelmi üzletláncoknak kötelező adatot szolgáltatni az áraikról. Ők azok a kereskedők, amelyeknek az előző üzleti évben elért nettó árbevételük meghaladta a százmilliárd forintot. Ebbe a körbe tartozik

az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt.,

az Auchan Magyarország Kft.,

a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt.,

a Penny-Market Kft.,

a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft.

és a Tesco-Global Zrt.

A rendszerhez olyan kereskedők is csatlakozhatnak önkéntesen, akikre a kötelező adatszolgáltatási kötelezettség nem vonatkozik, de az adatszolgáltatási körbe tartozó termék kapható náluk.

Forrás: Világgazdaság, MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Giovanni Alba
"... a kötelező akciózást a korábban árstopos termékekre is kiterjeszti azzal a megkötéssel, hogy ezen termékek esetében a kötelező kedvezményt a beszerzési árhoz viszonyítva kell biztosítani, hetente legalább két termékfajta esetében."
"A kiskereskedők heti akciós rendszerben dolgoznak, és hetenként a legtöbb élelmiszer és nem élelmiszer jellegű termék esetében bőven több mint 20-at értékelnek le kisebb, nagyobb értékben. Vagyis a kötelező akciózás passzol a kereskedői szemléletbe. Tehát a kormányzati szigor inkább csak politikai kommunikáció, amelybe a kereskedők úgy kapcsolódnak be, hogy az elvártnál nagyobb mennyiséget és az elvártnál nagyobb árengedményeket kívánnak adni. A Lidl tegnap adott ki közleményt, amely szerint az előírt 10 százalékos árcsökkentés helyett nagyobb, 20- 50 százalék kedvezményt ad a kötelező akciók esetében. Ez azonban olyan jelentős árengedmény, hogy nem lehet beszerzési ár alatti értékesítés nélkül megúszni.
Emlékezetes, hogy annak idején az állam azért avatkozott be a piaci folyamatokba és tiltotta meg ezt a kereskedői praxist, mert jelentős károkat okozott vele (hosszú távon) a gyártónak, a gyártó termékének, miközben meglehetősen olcsón jutott marketingeszközhöz. "
www.vg.hu/kiskereskedelem/2023/05/berobbantjak-a-boltok-az-arhaborut-johet-a-beszerzesi-ar-alatti-ertekesites
izéke
@sgl: matolcsy és smittmaris szemével nézve bármi lehet :)))))
Toller Béla
Szerintem a lehető legjobb irányba megyünk, felvlágosult és fasisztoid kormányunk legnagyobb megelégedésére. Ma reggel az Auchanban a zsemlékhez húzott papírzacsiért külön díjat akartak szedni a pénztárnál. Még mi jöhet, a belépti díj ? A látvány díja ?
verőce21
Én ma reggel már 400-ért vettem a lángost a piacon...!
A tejfölös is csak 500-ba került...!
kulabombaafityiszre
@verőce21: Persze.messziről jött ember azt mond amit akar.
Gondolom az árfigyelőből nézted meg hol olcsóbb a lángos.HAHAHA
namihami
Tessék már nekem megmutatni azt a háziasszonyt, aki azért, hogy ezeket az árakat össze tudja szedni, a munka UTÁN még tud/akar/fog 2-3 órát utazgatni?!?! Örül a szerencsétlen, ha egyhelyen (na jó. kettő) bevásárol, aztán (ha kell) gyerekgyűjtés, főzés, mosás, takarítás, stb. És, ha még lyuk (bocs) is van rajta, akkor egy gyors éjszakai műszak (persze, a gyerekek elalvása után)
Erre a hatféle üzletre talán csak az alkalmas, aki nyugdíjas és bírja erővel! HA--nyugger és bírja!
Vagy miniszterelnökné (vagy hasonló el- és kitartott) és a fentieket nem neki kell és kellett soha csinálni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.