48 oldalas összegző módosító javaslatot fogadott el a költségvetési bizottság a jövő évi büdzséhez – írja a Portfólió.

Orbánék megsérthetik a törvényt: A költségvetés egyáltalán nem tükrözi a valóságot
Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatót tart a központi költségvetés 2023. évi finanszírozásáról a Pénzügyminisztérium Pénztártermében 2022. december 20-án. MTI/Máthé Zoltán

A lap szerint azonban továbbra sem csinált helyet a Pénzügyminisztérium a jegybank jövőre várható 400 milliárd forint feletti veszteségtérítésének a kiadási oldalon.

Ám a cikk szerint sokkal érdekesebb a fentieknél az a kérdés, hogy mi az, ami nem került bele az összegző módosító javaslatba a 2024-es költségvetést illetően.Számítások szerint (és erre az Állami Számvevőszék is figyelmeztetett) 430 milliárd forintnyi veszteségtérítés lenne esedékes a jegybank idei működéséből fakadóan jövőre a költségvetésben, a kiadási oldalon, a jelenlegi jogszabályi keretek szerint.

Most nagyon úgy tűnik, hogy a kormány ennek a kiadásnak nem teremti meg a teret a 2024-es költségvetésben, hanem másként, feltehetően a jegybanktörvény módosításán keresztül, kezeli majd a későbbiekben ezt a költségvetési aknát.

Ez azt is jelenti a gyakorlatban, hogy amennyiben addig nem változik a veszteségtérítés szabálya és erre kicsi az esély, hiszen az Európai Központi Bankkal is egyeztetni kell erről  a 2024-es költségvetést pénteken úgy szavazhatja meg a parlament, hogy

az egyrészt nem tükrözi a valóságot  és megsérti az aktuális törvényt.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

gina
Idióta fidesz barmok ezzel megástátok a sirotokat,, ennek nem lesz jó vége
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
gina
Idióta fidesz barmok ezzel megástátok a sirotokat,, ennek nem lesz jó vége
justhpeter
Lesz ez a törvénx legalább 1 hétig érvényben ? Mikor fogja a kolostormalac elsőre árírni ?
colibri
Az a helyzet, hogy az államkassza csődbe került. Ezért van szükség a lukak tömögetésére, az állandó módosításokra és nem utolsó sorban a nagy titkolózásra. Azt hiszik sokan nem tudjuk, hogy amit műveltek annak ez lett az eredménye? Csak az nem tudja, aki nem akarja tudni!
drrotf
Ezt a kijelentést , hogy az állam megsértheti a törvényt nem csak a költségvetési törvénytervezet bizonyítja hanem az elbukott bírósági ügyek sora is igazolja.Orbán Viktor most támadta le az EU vezetőit, hogy az idei költségvetést módosítani akarták.Felháborodott azon hogy nem elég a pénz a kiadások fedezésére.Kérdezem , hogy emlékszik-e Orbán Viktor arra, hogy a magyar költségvetést hányszor kellett módosítani mert nem megfelelően tükrözte sem a bevételeket sem a kiadásokat?Meg tudja e mondani Ó.Viktor, hogy hányszor tájékoztatta az ország lakosságát a kormány arról, hogy miért kell a kormánynak módosítani a költségvetést, és hogy felelőssé tettek-e valakit azért mert a költségvetés nem volt megfelelően előkészítve és ezért rossz költségvetést fogadott el az Országgyűlés?Szerintem egyetlen egyszer sem háborodott fel ezeken a mi doktorminiszterelnökünk, simán sokszor módosítgatta az ország költségvetését .Azon pedig a hozzáértők nem csodálkoznak, hogy a mostani költségvetési tervezet nem tükrözi a valóságot, hiszen a költségvetés elkészítéséhez szükséges alap adatok nem állnak rendelkezésre és az sem különös hogy a mostani tervezet jogszabály ellenes mert ez a kormány már annyiszor döntött jogellenesen, hogy ma már az lenne a csoda ha épp most betartanák a szabályokat.
Revans
@durbincs:aranyeresre tolt seggét naponta közszemlére teszi főköcsög?:))
Edebácsi
Tessék már mondani: miért éppen a költségvetésnek kellene tükröznie a valóságot?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.