2021-ben nagy értékű, 2300 négyzetméteres műemlék jellegű ingatlant vett a magyar állam Brüsszel belvárosában.

Palotát vettek évekkel ezelőtt Szijjártóék a gyűlölt Brüsszelben, az árat is titkolják

Jó drága lehetett, titkolják is előlünk, mennyibe fájt. Azt is, hogy mire kell. Forrás: Pixabay

A Külgazdasági és Külügyminisztérium azt sem árulta el a Népszavának, hogy mennyibe került az épület megvásárlása. A parlament honlapjára kitett, a külügy idei költségvetéséről készült összefoglalóból kiderül, hogy:

a brüsszeli EU-negyedet a kormányzati és diplomáciai negyeddel összekötő sugárút, a Rue de la Loi 9. szám alatt álló ház felújítása 2,1 milliárd forintba (5,6 millió euró) kerül.

A nyilvánosan elérhető belga építési engedély szerint az ingatlant a tulajdonos nem csak felújítja, hanem részlegesen átalakítja. Egy helyi forrás szerint az ingatlan korábban Gilles Martin francia milliárdos tulajdonában lehetett.

A brüsszeli királyi palota előtt elterülő Parc de Bruxelles-re néző saroképület az 1700-as évek végén épült. A XIX. század folyamán előbb egy Windischgrätz herceg, majd az orániai herceg szárnysegédje, végül pedig a felső tízezerhez tartozó Blondel és Hendecourt családok kezében lévő épület a századfordulón, több átépítést követően jutott a belga állam birtokába.

Egy két hónappal ezelőtt, május 2-án kelt építésügyi dokumentum szerint a magyar külügy Kovács Tamás Iván rendkívüli és meghatalmazott nagyköveten át kérte a jelen állapotában 1680 négyzetméteres hasznos irodaterülettel rendelkező épület átalakítását. Ez a terveik szerint komoly strukturális változásokkal, így új lifttel, lépcsőházzal, a belső udvar szintjének hetven centiméteres emelésével, egy apró kert, valamint két földszinti bejárat elhelyezésével járna.

Így az épület két része más-más célra lenne használható –, sőt, a tetőt is lebontanák, hogy aztán kicsit magasabb szögben építhessék újjá. A munkák végeztével az irodaterület 1725 négyzetméterre nőne. A brüsszeli szerveknek ezzel kapcsolatban nem volt ellenvetése, azt azonban javasolták, hogy az eltávolított eredeti szerkezeti elemeket más formában az ingatlan területén használják újra.

Az épületnél álló információs tábla szerint a Laterex nevű cég újítja fel a házat. A 2006-ban alapított, magyar tulajdonú, több vagyonkezelő cégen keresztül döntően a nyilvánosság előtt eddig kevéssé ismert Gerencsér-család érdekeltségébe tartozó Laterex Építő Zrt. a kormányzati építési közbeszerzések egyik gyakori szereplője és nyertese – írja a 24.hu.

Forrás: Népszava, 24.hu
Fotó: Google Maps

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
ezt még akkor vehették a gyogyik suttyomba,mikor még azon álmodoztak,hogy majd innen kormányozza viktor király az egész európát! :)
gondolom a hibbant fideszhívek össze sem rezdülnek az uraik eszetlen dolgaik miatt..
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
ezt még akkor vehették a gyogyik suttyomba,mikor még azon álmodoztak,hogy majd innen kormányozza viktor király az egész európát! :)
gondolom a hibbant fideszhívek össze sem rezdülnek az uraik eszetlen dolgaik miatt..
jáger laszló
Hát valamire csak jó lesz itt a világ végén 1 palota!!???
csak ennyi
barátilag
J.L.
Qqberci
@csak úgy...: Azért kéne még bele egy gumiszoba...
percsi
Kezdenek rossz üzletet kötni!
Vásárlás előtt KisTehen-t kellet volna megkérdezni, mer ő már tudja: az eu hamarabb csődbe megy basszod :)
kulabombaafityiszre
@KisTehen: ma, 13:44
Nem is belgiumnak kell kiadni,hanem a vitéz,köcsög péter minisztériumának ugyanis közpénzből vették.
Tudod a magyar adőfizetők befizetett pénzéből.Ezért vitéz,höcsög péter minisztériumának kutyakötelessége nyílvánosságra hozni,az adófizetők pénzéből mennyit költöttek erre a palotára.
Érted(dehogy érti) marha.HAHAHA
lampa laz
és az lesz a Brüsszeli karmelitája a vizilónak?
nemkati
@Horizont: De bizonyám! Jó lesz az még valamire. Megnéztem a térképen. A baloldali szomszédja a Bank Of China (érdekes módon egy Istanbul nevű ortopédiával egy épületben).

De a jobboldali szomszéddal azért még bajuk lehet. Ott ugyanis a "No Peace Without Justice" nevű szervezet lakik. Magukról ezt írják:
Kampány az emberi jogok védelméért és előmozdításáért, a demokráciáért, a jogállamiságért és a nemzetközi igazságszolgáltatásért

A No Peace Without Justice egy nemzetközi non-profit szervezet, amelyet Emma Bonino alapított, és a Transznacionális Radikális Párt 1993-as kampányából született, amely az emberi jogok, a demokrácia, a jogállamiság és a nemzetközi igazságszolgáltatás védelméért és előmozdításáért dolgozik, és vállaltan három fő tematikus programon belül dolgoznak:

Nemzetközi Büntetőbíróság ;
Nemek és emberi jogok ;
Közel-Kelet és Észak-Afrika demokrácia .
verőce21
Nemcsak Brüsszelben, több európai nagyvárosban/fővárosban is vett palotát a Külügyminisztérium...!
Szükséges a hatékony és színvonalas külügyi képviselet ellátásához...!
nemkati
@KisTehen: Csak azért, mert a mi pénzünkből vették, és szeretnénk tudni, hogy mire kell ez nekünk.
Azt megértem, hogy szegény kormány nem tehett mást, kénytelen volt az épületért kifizetni 2,1 milliárd forintot (meg persze néhány milliárdot majd az átépítésre az egyik kedvenc NER lovagjuknak), mivel a királyi palota kertjével szemben egyszerűen nem találtak 2 milliárdnál olcsóbb épületet.
Namely
@nemkati: @Horizont: és tudjátok miért jó ezekért a célokért "küzdeni"?
Mert soha a büdös életben nem lesz:
1. Hatékony és igazságos nemzetközi büntetőbíráskodás,
2. Nemek közötti egyenlőség és általános emberi jogok,
3. A közel-keleti és afrikai demokrácia pedig még a fentieknél is nevetségesebb álom.
Tehát mindig lesz munkád.
:D

A cikkhez:
A cikk keveri a "Brüsszel" és a Brüsszel kifejezéseket.
csak úgy....
@verőce21: nem tartod nevetségesnek, hogy az európa szerte, milliárdokból vásárolt palotáikból döngetik pénzért a brüsszeli kapukat,mint egy eröszakos ,pofátlan,tolvaj kéregetö? -ne válaszolj, ismerem az alattvalói mentális szervilis stílusodat..!
CsipkeRózsa
Mindent a mi pénzünkből vásárolnak maguknak? Remélem, az itthoni példa szerinti, ingyen ajándékozás ott nem történik meg.
nemkati
@CsipkeRózsa: Ha megvásárolták, akkor mindegy, hol van az a palota, a magyar állam tulajdona. Azt meg az állam akkor ajándékozza el, amikor akarja, mivel a saját tulajdonát mindenki szabadon elosztogathatja. Bár, ez egy kicsit sántít, mivel a magyar állam mi vagyunk (***), és én pl nem szeretném a kastélyainkat elajándékozni.

*** Az állam emberek meghatározott földterületen élő csoportjának közös kormányzattal valamint belső és külső szuverenitással rendelkező közössége, társadalmi szervezet.
nemkati
@KisTehen: Majd kipereljük, mi az, hogy nem nyilvános, mire és mennyit költ a sok parazita a mi pénzünkből?

Most látom, mekkorát tévedtem, nem az ára 2,1 milliárd, hanem csak a felújítás. Az ára, ha megtudjuk, akkora, hogy még a Holdról is látszik.
kereső
@KisTehen: Hagyd már a baromkodást barom. Az épület , hiába Brüsszelben van- a magyar állam tulajdona. A titoktartás csak a belga törvények szerint kötelezi a belga adatszolgáltatót- a magyar törvények szerint ez közérdekű adat, és mint ilyen nyilvános kellene legyen. Ennek az az adásvételnek- mivel közpénzról van szó, ott lenne e helye a külügy honlapján, a közérdekú adatok között. Mert a belga állampolgárra nem tartozik. de a magyarra igen. Leirhatod még értetlen baromságaidat ezredszer is, attól az még nem lesz igaz.
Revans
@durbincs:mocskos büdös pofáját és segglukát tartogassa a szakállas pöcsös nőknek ők még igényt tartanak magára kopasz buzeráns!:))
nemkati
Ráadásul nem is 2,1 milliárd, hanem 10 millió € és a felújítása 5,6 millió €. Forintban 5-6 milliárd. Mert csak luxusingatlanban tudnak gondolkozni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.