Szó sem lehet a családtámogatások csökkentéséről, és végképp fel sem merülhet a rezsicsökkentés eltörlése – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón az európai szemeszterben Magyarországnak megfogalmazott ajánlásokkal kapcsolatban.

Kormányinfó: mi lesz veled, rezsicsökkentés?Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. július 6-án. MTI/Máthé Zoltán

Gulyás Gergely elmondta, Brüsszel számtalan követelést fogalmaz meg Magyarországnak gazdasági területen is, ez igaz a helyreállítási alapra, valamint az európai szemeszterre is, amely az európai uniós tagállamok gazdasági kormányzását minősítő rendszer.

Hozzátette: az európai szemeszterben a Magyarországnak tett ajánlások között szerepel a hatósági energiaárak megszüntetése, azaz a rezsicsökkentés felszámolása, Magyarországnak ezen kívül meg kell vizsgálnia a családügyi, az oktatási, az egészségügyi kiadásokat.

Közölte, Magyarország ezeket a vizsgálatokat el fogja végezni, de Brüsszel ezen kiadások felülvizsgálatakor semmilyen kötelező elvárást nem írhat elő, amely az e területekre fordított összegek csökkentését indokolná.

"Az EU migránsgettót erőltetne Magyarországra"

A kötelező migránskvótáról szóló uniós szabályozás legnagyobb negatívuma, hogy ráerőlteti Európára, Magyarországra és a magyar emberekre a migránsokat, meghívót küld több millió migránsnak – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, Budapesten.

A tárcavezető kifejtette: Közép-Európa valamennyi felelős kormányának, "ahol a társadalmak még mentesek mindazoktól a következményektől, amelyekkel a migráció együtt jár", mindent meg kell tennie, hogy "ez a teljesen értelmetlen és őrült szabályozás" ne léphessen hatályba. Ezért nem engedte a magyar miniszterelnök, hogy az európai uniós csúcson közös nyilatkozatot fogadjanak el az állam- és kormányfők – magyarázta.

Kiemelte: a jogszabálytervezet nemcsak kötelező kvótáról és áttelepítésről szól, hanem az is a része, hogy évente legalább 10 ezer menekültkérelmet kellene Magyarországnak elbírálni. Ehhez pedig be kellene őket az ország területére engedni, befogadótáborokat kellene nekik létrehozni – mondta. Hozzátette: ezeknek a befogadótáboroknak az ötlete a kerítés lebontásával egyenértékű, mert aki menedékkérelmet nyújt be a határon, azt be kellene engedni az ország területére.

"Tisztázni kell, mire költötte Brüsszel a pénzt"

Az uniós költségvetés módosítása egyhangúságot igényel, ezért a tervezett módosítás elfogadására reális esély nincsen – mondta Gulyás Gergely.

A tárcavezető a Kormányinfón közölte: Brüsszel további 98,5 milliárd euró befizetését kérte a tagállamoktól, ami a tizenötszöröse az összes magyar éves szja-befizetésnek, nagyjából a teljes éves magyar állami költségvetés összege. Ebből nyilván lényegesen kevesebb jut Magyarországra, de ez az összeg még így is óriási, elég nagy ahhoz, hogy még Ausztria vagy Németország sem akarja ebben a formában vállalni – mutatott rá.

Kiemelte: több kérdést kell tisztázni, így azt, hogy mire költötte Brüsszel a pénzt, hiszen nem kevesebb, hanem több pénznek kellene lennie, Lengyelországnak és Magyarországnak ugyanis még egyetlen fillért sem adtak. Ráadásul azok az országok, amelyek a helyreállítási alapból részesedtek, arra panaszkodnak, hogy a kifizetések lassúak – mondta.

Hangsúlyozta: Brüsszel kérése alapján 50 milliárd euró menne Ukrajnának, továbbá kamatkiadásokat akar az Európai Bizottság finanszírozni, migránsokra költeni, de nem határvédelemre, sőt, másfél milliárd euró a brüsszeli bürokrácia fizetésemelésére menne. Magyarország ehhez nem tud hozzájárulni, és miután a költségvetés módosítása egyhangúságot igényel, ilyen módosítás elfogadására reális esély nincs – jelentette ki Gulyás Gergely.

Forrás: MTI

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
A rezsicsokkentessel Erupa legmagasabb gazarat fizetik a magyarok.
Kit akar gulyas hulyenek nezni a fideSS birkakon es nehany roman trollon kivul?@NKF: @KisTehen:
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tothjani
Akkor is dupla áron kapjuk a gázt, ha a piacon már fele áron adnák.
jáger laszló
Fantaxtikus bejelentést tett Guge a kormányinfón!!
Mi volt az!!!??
Kérdezd + tőle!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
drrotf
Megint jó pofára estem, mert azt gondoltam, hogy ma Gulyás Gergely olyan konkrét bejelentéseket tesz, amelyek erősen érintik majd az embereket! E helyett csak arról beszélt jó formán hogy mit akar az EU és milyen észrevételeket tett a magyar gazdasággal kapcsolatosan és mit vár el ,hogy javuljon a gazdálkodásunk, és a demokrácia helyzete az országban.Ebből a tájékoztatásból semmit nem sikerült a jövőnkkel kapcsolatosan megtudni.Gondolom majd úgy jönnek a negatív intézkedések a kormánytól - hiszen Európában egyedük álló módon vészhelyzet van - egyik éjszakáról a másik reggelre, hogy még felháborodni se lesz időnk, ahogy az mostanában szokott volt lenni!
Yoda69
A rezsicsokkentessel Erupa legmagasabb gazarat fizetik a magyarok.
Kit akar gulyas hulyenek nezni a fideSS birkakon es nehany roman trollon kivul?@NKF: @KisTehen:
Havanagi
Tele volt hazugsággal ez az ember,ezért végig sem néztem.
Nyírfa
Most akkor mi van a nyugdíjasok és nagycsaládok megvédésével? Esetleg nekünk is fizetnünk kell, hogy a kormány tovább urizálhasson?
Gigabejelentéseket harsogtak, de csak a propagandacunami ömlött ránk. És Gulyás ehhez adja a nevét, az arcát...milyen lelkiismerettel tér nyugovóra esténként? Oké, költői kérdés. És ez nemcsak rá vonatkozik.
nemkati
A gyengébb elméjűekre való tekintettel az eu több képviselője többször is elmondta, a Magyarországnak járó pénzek megvannak, de a folyósításukhoz több jogállamisági feltételt teljesítenie kell Magyarországnak, amik eddig nem teljesültek. Úgyhogy 0rbánnak és a többi bábjának nincs joga feltenni azt a kérdést, hogy hol vannak az únió pénzei, mire költötte Brüsszel a többi pénzt. Azt a pénzt 27 ország dönti el, mire költsék, és 27 ország ellenőrzi az elköltését.
simmering73
@KisTehen: Minden nap rémeket látunk mikor itt vagytok a propin. Rémhülyéket.
justhpeter
Azokás szerint semmi értelme nem volt ennek a kormányinfónak. Gulyás össze-vissza beszélt, mintha a magyar kormány abban a helyzetben lenne, hogy bármiről is dönthetne. A fele a vágyálom volt, a másik fele a hazugság. Az igazság az, hogy a szar már a szájuk széléig ér, de ezt nem vállalhatják fel, ahogy a "megszorítást" sem. Az "elmút 13 évben" is csak az derült ki, hogy a tudatlanság, a szervilizmus és a dilettancia rossz keverék. Pénzük már nincs, mert a zUnió már nem ad, no meg észt amúgy sem lehet pénzért venni, így az Orbán-törpikéknek marad a bukásban végződő folyamatos szopendusz.
drrotf
@Maccska: Figyú! Te kancsal vagy, mert én nem ilyesmit nézek, hanem Gulyás Gergőt hallgatom és amit mondott azzal kapcsolatban teszek észrevételt!
verőce21
Ezt az ostoba és kontraproduktív családtámogatási rendszert le kellene állítani, mert messze nem éri el a célját.

Nem hozza az erőszakosan megváltoztatott szaporodási számokat, ráadásul az ingatlanok árrobbantásával méginkább elérhetetlenné tette a fiatalok lakáshoz jutását.

És még ezzel a "csodával" házalt nemzetközi szinten Novák, hogy tátott szájjal hallgatták külföldön...!
De nem az elismeréstől, hanem mert ekkora marhaságot még nem hallottak...!
Nessy
Mi volt a világrengető nagy bejelentés? Ezeket a szövegeket már többször elmesélték. Akkor sem volt igaz a fele sem, most sem. Jó, tudott dolog, hogy a hülyéknek kétszer, a komplett hülyéknek háromszor kell valamit elmondani, de nem naponta háromszor!
nemkati
@verőce21: Nagyon sok családot tudna támogatni a kormány azzal, ha megépítené azokat a megfizethető bérlakásokat, ahova a fiatal házasok tudnának költözni. Egyből megnőne a gyerekvállalási kedv is, ha van hova szülni. Sokaknak, akiknek nincs több 10 milliójuk valamilyen lakhatásra, már az is megoldhatatlan, hogy együtt éljenek, mert egyik fél családjában sincs annyi hely, hogy plusz 1-2-3 fő még beköltözzön.
Eladott Ország
A Lidl áll a magyarországi kereskedelmi toplista élén. Fogd meg a söröm! Extraprofit szagot érzek, van miből a "közösbe" adni. Arcod a Lidl parkolóban, miközben a pénztárcád keresed a hátsó ülésen, vagy azon spekulálsz, hogyan kell kipótolni a termék árát. Mi lesz veled kisember?...hol a rezsi csökkentés?
uploads.disquscdn.com/images/0a144c9ada4b58f2cdfbc09701e7bb6239593f513199de85d47ca54fa6d72db9.jpg?w=800&h=661
verőce21
@nemkati: Le kellene számolni már azzal a felfogással, hogy mindenkinek saját tulajdonú lakása/háza van...!

Ezzel a lehetetlen intézkedéssel, a kormány továbbra is ezt a tarthatatlan felfogást erősíti az emberekben. Nincs erre kapacitása már sem a társadalomnak, sem az embereknek.
Az annyira utánzott Horthy-rendszerben is bérházakban laktak az emberek, Budapesten legalábbis.
De a vidéki kalákaépítéseket is megölték az építési jogszabályok. Egyszerűen nincs annyi pénz, hogy új, saját tulajdonú ingatlanokban lakjanak ezentúl a fiatalok. Most jött el a váltás ideje. De ehhez nincsenek bérházépítő vállalkozók...!

Több olyan lakásépítő vállalkozást tudok, akik visszaadták kamatostól a pénzt a saját lakásra befizetőknek, mert nem hajlandók a kivitelezők az eredeti szerződéses áron befejezni azt...! Tökéletes patthelyzet van a vállalkozási lakásépítési piacon, és a kormány tovább erőlteti a csok-ot és egyéb baromságokat...!
verőce21
Volt öt jó éve ezeknek a CSOK-os saját lakásvásárlásoknak. Vége. Aki akkor kapcsolt, vagy lehetősége volt még éppen tudott szerezni saját házat/lakást.
De nincs tovább. Túllépett rajta az energiaválság és az infláció okozta árrobbanás. Olyan árakon van ma, egy mai energetikai követelményeknek megfelelő új lakás, hogy megfizethetetlen lett egy átlag fiatal házaspár számára. Olyan mértékben eladósodnának, hogy már ésszerűtlen, és a banki követelmények is akadályoznák.

Mi maradt? Attól tartok, hogy a korszerűlten, /és hasonlóan drága/ használt lakáspiac felé terelődnek a fiatalok, amiből soha nem lesz megújulás és ráadásul zsákutca.
Én óva intenék mindenkit ettől a megoldástól...!
drrotf
@Philip Marlowe: Ezen nyilatkozat után egy a százhoz, hogy a támogatásokat, a rezsi intézkedéseket megváltoztatják és nem az emberek javára történik majd a változtatás!Figyelj oda, ha Gulyás azt mondja ,hogy nem nyúlnak a kedvezményekhez, akkor biztos hozzányúlnak és az negatívan hat majd az emberekre!Amit bejelent ez a kormány mindig az ellenkezőjét teszi!
Revans
@durbincs:maga is csak 1 söpredék GECI!:))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.