Azért nem lehet szavazni az akkumulátor-gyárról, mert az Orbán-kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé minősítette azt.

Csak látszólag helyi közügy: Az Alkotmánybíróság szerint nem lehet népszavazás a győri akkumulátorgyárról

Illusztráció: Pixabay.com

A helyi választási bizottság először elutasította az akkumulátorgyár ügyében kezdeményezett népszavazási kezdeményezést, ám a Győri Törvényszék azt később mégis hitelesítette. A 24.hu azt írja, hogy most azonban az Alkotmánybíróság azt állapította meg, a törvényszék döntése alaptörvény-sértő, ezért azt a végzést megsemmisítették.

Az indítványozó gazdasági társaság alkotmányjogi panassza szerint a helyiek azért nem szavazhatnak a Győri Ipari Park bővítéséről, mert azt az Orbán-kormány már nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé minősítette, így az nem lehet helyi közügy. Az AB-határozat így fogalmaz:

A kérdés „csak látszólagosan irányul helyi közügyre”.

Forrás: 24.hu
Fotó: Pixabay.com

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
CsipkeRózsa
Szerintem az AB indoklása nem igazán állja meg a helyét, már azt magyaráznak bele mindenbe, amit akarnak, vagy éppen hirtelen kitalálnak. Meggyőződésük, nekünk el kell hinnünk, hiszen ők a szakemberek.
Revans
@durbincs:maga 1 genetikai hulladék+1 ratyirambó söpredék GECI:))
ómió
Efftársiasan túlhazudva mikor lesz!?
Sakk Matt
@Őrnagy: Érdekes, más ügyekben simán szembe megy a kormány az EU-val! Jaa..hogy az akku-buliban csurran-cseppen némi alkotmányos költség, lehet játszani a (termő)földekkel!
Nessy
@CsipkeRózsa: Nem létező Alkotmány jól fizetett taláros pártkatonái, az AB.
rücsü41
Ezek szerint nálunk csak látszat demokrácia van, mert leglényegesebb kérdésekben , olyanokban ami az emberi életet közvetlenül befolyásolja nem a nép dönt, mert a a kormány hozott egy olyan törvényt amely kivette a népszavazás
köréből azokat az ügyeket amelyeket ők valamely okból kiemelt ügynek neveztek ki.Senki nem kíváncsi ma már, hogy mi a véleménye azoknak akiket az ilyen kiemelt ügyek a legközvetlenebbül érint, amelyek kihathat az egészségi állapotukra, az értékeik leértékelődésére , stb , stb!Ez egy igazi demokrácia!Nem olyan mint a Kádár rendszer ahol meg sem kérdezték, hogy mit akarnak a helyi lakosok, ők eldöntötték hogy itt és itt vasgyár lesz, vagy vegyi üzem és ezzel az ügy le volt zárva.Ma a helyzet változatlan, mert ma sem kíváncsi az ország vezetése, hogy döntései az embereket hogyan érintik, eldöntik és kész, még bíróság sem engedi, hogy az emberek a döntésekről véleményt mondjanak népszavazás útján, mert kit érdekel még utólag is az emberek véleménye.A vélemény utólag is zavarhatná a tisztán látást, vagy még kiderülne, hogy melyik vezetőt melyik beruházó mennyi pénzel vesztegette meg , hogy a környezet szennyező , egészséget jelentősen károsító beruházás hol valósuljon meg.Magyarul arról dönt a kormány , hogy az országban mely terület néptelenedjen el, a környezet és egészség károsítás vagy a lakosság elköltözése miatt.Ezt régebben lakosság cserének is nevezték csak akkor nem finomkodtak, bátran kimondták, hogy a terület élhetetlenné válik, mert mi azzá tettük.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.