Valódi döntési szabadságra van szükségük a nőknek, hogy a karriert és a családot együtt is választhassák.

Novák Katalin elárulta az afrikai nőknek, hogy hol van rájuk szükségSahle-Work Zewde, Etiópia elnöke, Novák Katalin köztársasági elnök és Sabana Baszidzs Raszih, a SOLA (The School of Leadership, Afghanistan) alapítója (b-j) a Women Deliver 2023 Konferencián Kigaliban, a BK Arénában 2023. július 17-én. MTI/Balogh Zoltán

A nőkre szükség van a munkaerőpiacon és a családban is, és Magyarország erre törekszik

- jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök a Women Deliver 2023 elnevezésű, a nők globális helyzetének javításával foglalkozó konferencia nyitó panelbeszélgetésén a ruandai fővárosban hétfőn.

A magyar államfő hivatalos ruandai állami látogatásának záróprogramjaként vett részt a nemzetközi konferencián.

Novák Katalin mellett a panelbeszélgetés tagja volt Macky Sall szenegáli és Zevde Szahle-Vork etióp elnök, valamint Natalia Kanem, az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) ügyvezető igazgatója és Sabana Baszidzs Raszih, az afganisztáni nők vezetőképző iskolájának (School of Leadership) társalapító elnöke.

A konferencia mottójának megfelelően a panelrésztvevők a különböző országokban és térségekben a nők által sikeresen alkalmazott megoldásokat és a női szolidaritás problémamegoldó erejét helyezték a párbeszéd középpontjába.

Novák Katalin a panelbeszélgetés során megerősítette:

a teljes női egyenlőséget egy ország még nem érte el azzal, hogy nőt választott elnökké, de ez egy nagyon jó kezdet.

Mint kifejtette, Magyarországon több nő szerez évente egyetemi diplomát, mint férfi, és több diplomás nő dolgozik, mint férfi.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a nők előtt álló legfőbb kihívás az, amikor dönteniük kell, hogy az anyaságot vagy a karriert válasszák. Hozzátette: Magyarországon a nők az állami támogatásoknak köszönhetően nyugodtan választhatják mindkettőt, mert a nőkre szükség van a munkaerőpiacon és a családban is.

A köztársasági elnök kiemelte: legfontosabb céljának azt tekinti, hogy a család és a karrier közötti egyensúly megteremtése érdekében minden magyar nő annyi gyereket vállalhasson, amennyit csak szeretne. Pozitívumként megemlítette, hogy Magyarországon 10 év alatt 25 százalékkal nőtt a termékenység, a házasságok száma pedig a kétszeresére emelkedett.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a négy vagy több gyereket vállaló magyar nőknek az életük során többé nem kell jövedelemadót fizetniük. Külön megemlítette, hogy Magyarországon az apa mellett a nagyszülők is igénybe vehetik a három évig tartó állami gyermeknevelési támogatást.

Novák Katalin kérdésre válaszolva aláhúzta:

Magyarországon még több nőre lenne szükség a parlamenti képviselők között, mert a jelenlegi országgyűlési képviselőknek kevesebb mint 15 százaléka nő.

Ezenkívül megemlítette: bár nem ő dönt ebben a kérdésben, de sajnálja, hogy augusztus 1-jétől nem lesz női miniszter a magyar kormányban.

Zevde Szahle-Vork etióp elnök felhívta a figyelmet az erőszakos fegyveres konfliktusoknak a nőkre gyakorolt különösen negatív hatására, példaként említve a nemi erőszakkal járó bűncselekményeket és a kényszerű, országon belüli migrációt. Hangsúlyozta: egy országban sem szabad megengedni, hogy a nőket megfélemlítsék, és reményének adott hangot, hogy a pozitív változások utat törnek maguknak a női egyenjogúság területén is.

Forrás: MTI

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Mi lenne ha a Nem zet 1. számú Háziszárnyasát Ruandának ajándékoznánk ?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jáger laszló
Ruandával a magyar kormánynak célja van!!
No majd !látjuk...
csak ennyi
barátilag
J.L.
justhpeter
Mi lenne ha a Nem zet 1. számú Háziszárnyasát Ruandának ajándékoznánk ?
izéke
@justhpeter: szerintem hamar visszaadnák miután rájönnek,hogy képtelenek fizetni a repkedését és az éketszínvonalát,azt csak mi engedhetjük(?) meg magunknak
Emmersson71
Katyi, nem figyeltél a zelmúlt években?!

"Ákos: A nőknek nem az a dolguk, hogy ugyanannyi pénzt keressenek, mint a férfiak - én így érzem.
Riporter: Nem az a dolguk? Mi a dolguk a nőknek?
Á: Hát, mondjuk a női princípiumot beteljesíteni, nem? Hogy mondjuk, valakihez tartozni. Valakinek gyereket szülni. Anyának lenni.
R: A kettő kizárja egymást?
Á: Nagyon úgy tűnik, igen. Hogy leszel anya, hogy töltesz a gyerekeiddel elég időt, hogyha vezető állású nem tudom ki vagy, nem tom hány forintért."

www.youtube.com/watch?v=O52s8nCCU0U
Pálinkás Pál
" egy ország még nem érte el azzal, hogy nőt választott elnökké, de ez egy nagyon jó kezdet."...hahaha, te ócska fidesz szajha..téged senki nem választott,...az a retkes cigány varrt a nyakunkkba...
Eladott Ország
Ha a nőknek ilyen pártfogójuk van a kormányban, ellenség már nem is kell. - Figyelj, anyádnak még mindig 28 500 a nyugdíja? - Igen, de örül, hogy szülhet. Burkoltan: örüljenek a nők, hogy egyáltalán dolgozhatnak, nem hogy még pénzt is kapnak érte. Nem elég nekik, hogy még péniszt is kapnak érte? Aki a kicsit nem becsüli, az a nagyot nem érdemli.
"Az Eurostat adata szerint Magyarországon egy férfi vezető átlagosan 33,7 százalékkal keres többet, mint az ugyanolyan vezető nő. Ez az arány az EU-országok közül Magyarországon a legrosszabb." Ez a szégyentelen, becstelen, korrupt, hazug, tolvaj - és hazaáruló fideszes némber miért nincsen odahaza a konyhában? Hogyan merészel a macsó politikában részt venni? Aljas, hipokrita cseléd ez a Novák. Pfej!
Peller Anikó
Afrikában. Se.

Ideje lenne dugódíjat kivetni rájuk (a kanokra is). Afrika fele 20 év alatti. Az embercsemészeket meg négybe.
Dr. Proktor
@Emmersson71: Ákos szerint a fő principium a nőknek ezek szerint a kefélés...
Dr. Proktor
@sgl: Ákosnak is, lehet hogy kefélni tud, magánügy, de énekesnek egy senki...
simmering73
"A nők jogainak és egészségének javítását célul kitűző, a nemek közötti egyenlőséget szorgalmazó, idén 6 ezer résztvevővel a ruandai Kigaliban tartott Women Deliver konferencia elnöke és ügyvezető igazgatója, Maliha Khan nyílt levélben nyugtatta meg a Novák Katalin magyar köztársasági elnök szereplése miatt felháborodott résztvevőket, hogy a konferenciának idén otthont adó Ruanda a szervezéskor „minden államfő és kormányfő közreműködését kérte, bár nem értettek egyet azzal a döntéssel, hogy [Nováknak] fellépési lehetőséget is biztosítottak”.
qubit.hu/2023/07/19/hatalmas-felhaborodast-valtott-ki-novak-katalin-ruandai-fellepese-a-women-deliver-elnoke-kozlemenyben-reagalt

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.