Erősítjük az oktatási és gazdasági együttműködést Tanzániával – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök kedden Samia Suluhu Hassan tanzániai elnökkel tartott sajtótájékoztatóján Dar es Salaamban, ahol a két ország képviselői aláírták a 2024-2026 közötti időszakra szóló Stipendium Hungaricum Programot.

Novák Katalin olyan helyen járt, ahol más magyar államfő még sosem
Kép: Facebook/Novák Katalin

Novák Katalin elmondta: az ösztöndíjprogramnak köszönhetően jelenleg 12 ezer diák tanul Magyarországon a világ minden tájáról. A mostani megállapodással pedig lehetőség nyílik arra, hogy Magyarország az elkövetkező három évben tanzániai hallgatóknak is tudjon ösztöndíjat biztosítani. Samia Suluhu Hassan tanzániai elnök kiemelte: a megállapodás keretében magyar diákok is elnyerhetik tanzániai egyetemek ösztöndíjait.

A köztársasági elnök szerint a tanzániai elnökkel folytatott megbeszélés témája volt egyebek mellett az orosz-ukrán háború, megvitattak migrációs és demográfiai kérdéseket és megállapodtak a gazdasági kapcsolatok erősítéséről is.

Novák Katalin kiemelte, hogy személyében első alkalommal jár magyar köztársasági elnök Tanzániában. Mint mondta, a cél megérteni a tanzániai emberek mentalitását, életmódját, kapcsolataink pedig a kölcsönös tiszteleten alapulnak.

Szólt a Magyarország közelében zajló orosz-ukrán háborúról, amelynek következményeként kétmillió menekültet fogadott be hazánk. Hozzátette, hogy Ukrajna területén, Kárpátalján is élnek magyarok és a háborúban is veszítették életüket magyar emberek.

Kitért arra is, hogy lehetőségük volt a történelemről is beszélgetni a tanzániai elnökkel, s ez a találkozó is lehetőséget adott megérteni egymás kihívásait és tanulni egymástól. "Mindketten készek és nyitottak vagyunk arra, hogy tanuljunk a másik példájából" – hangsúlyozta Novák Katalin.

Az oktatással kapcsolatban kifejtette: az elképzelés szerint a Magyarországon tanuló külföldi diákok később visszatérnek szülőföldjükre, és ott kamatoztatják tudásukat. Elmondta továbbá, hogy van még lehetőség a két ország közötti gazdasági kapcsolatok javítására és intenzívebbé tételére. Hozzátette: szeretne egy üzleti fórumot szervezni Magyarországon, amely majd Samia Suluhu Hassan elnök látogatásához kapcsolódik, és amely összehozza a két ország üzleti szektorának érdekeltjeit.

Novák Katalin meghívta továbbá Samia Suluhu Hassan elnököt a szeptemberi demográfiai csúcsra Budapestre.

Novák Katalin hétfőn érkezett munkalátogatásra a Tanzániai Egyesült Köztársaságba. Szerdán Fumvuhu településen megkoszorúzza Kittenberger Kálmán természettudós emléktábláját, csütörtökön pedig Arushában Sáska László orvos sírjánál helyezi el a tisztelet virágait.

Forrás: MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Az akkumulátor nagyhatalomhoz, a magyaroknak nincs szüksége felsőfokú végzettséghez, meg különben is az átlagmagyar már ki sem tudja fizetni a tandíjat, szállásköltséget/rezsit. Így van hely külföldi ösztöndíjasoknak. A magyar felsőoktatást is sikerült kinyírnia a fidesznek, lásd Erasmus programot, kérdés mennyire lesz vonzó és meddig lesz rangja a magyar felsőoktatásnak ,ha kiírjunk magunkat Európából. Hajrá Magyarország, hajrá jobbágyok!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
lampa laz
Oktatááást??? Beßarok, ez tényleg hülye, inkább hozd ide, ott jobban működik mint itthon.
Néro2
Erősítjük az oktatási és gazdasági együttműködést Tanzániával
Vazmeg fityma fehérnép mit ?
Nektek egyik sincs lelkem.
Lelketek sem csak rablóitok vannak.
Eladott Ország
Az akkumulátor nagyhatalomhoz, a magyaroknak nincs szüksége felsőfokú végzettséghez, meg különben is az átlagmagyar már ki sem tudja fizetni a tandíjat, szállásköltséget/rezsit. Így van hely külföldi ösztöndíjasoknak. A magyar felsőoktatást is sikerült kinyírnia a fidesznek, lásd Erasmus programot, kérdés mennyire lesz vonzó és meddig lesz rangja a magyar felsőoktatásnak ,ha kiírjunk magunkat Európából. Hajrá Magyarország, hajrá jobbágyok!
Menőmanó
Óóó, hát akkor szót fogadott, mert én rendszeresen olyan helyre küldöm, ahol államfő még nem járt.
Sőt az egész kib@szott kormányt is oda szoktam küldeni, de az utóbbiak nem mennek az istennek se.
kereső
Melyik ország szerepel még vajh a sándor-palota bakancslistáján?
jesz
ilyenkor a férj(feleség) is az államfővel utazik(általában) őt nem látni...hol lehet?
Miről fognak otthon mesélni?(egymásnak)

(ha ezekből az országokból itt tanulók felszállnak egy buszra, azonnal érezni, hogy ők lesznek a küldő ország vezetői, értelmisége...ezt be is mutatják rögtön a riadt utasoknak)
Juhász István
Van még JÓNÉHÁNY afrikai ország, ahol sohasem járt még magyar államfő. A KÜLÖNGÉP pedig birja a kilométereket, sőt van a szatyorban még néhány LOVAGKERESZT IS, amiket szét lehet osztogatni. Repülős Gizi csak csettintgethet odaátról. Én is loptam, ezek is, akkor mi a különbség ?- mondhatja. Én börtönbe kerültem, ez a nő még egyenlőre szabadlábon van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.